Visa utbildning.se som: Mobil

Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar

Arbetsmiljöforum by Metodicum
Kort om utbildningen
2 dagar
16 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2022-01-20 08:30 - Distans
Distans, Stockholm
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Kommande starter
Distans
16 900 SEK
2022-01-20

Stockholm
16 900 SEK
2022-04-05

Stockholm
16 900 SEK
2022-09-01

Kursbeskrivning

Beskrivning

Lär dig vad du som arbetsgivarföreträdare behöver veta för att hantera rehabiliteringsärenden på ett hållbart sätt. Du får en bra kunskapsgrund om skyldigheter och rättigheter, tidsgränser, ersättningar, samverkan och ekonomiska aspekter.

Rehabiliteringsprocessen är komplex med många faktorer att ta hänsyn till och ett regelverk som ofta ändras. Med den här utbildningen blir du trygg i din roll och vet vad du bör göra i varje steg.

Den här intensiva tvådagarsutbildningen går igenom hela rehabiliteringsprocessen från tidiga signaler på ohälsa, till återgång i arbete eller avslut. Under första dagens eftermiddag ligger fokus på rehabiliteringens ekonomi. Vad är det som kostar i ett sjukfall? Hur räknar man ut vilka insatser som är lönsamma?

Förutom att gå igenom processen steg för steg, diskuterar vi också case och kommer in på frågor som brukar upplevas som problematiska som t.ex.

 • Hur stora anpassningar är rimliga?
 • Hur bemöter vi psykiska funktionsnedsättningar och NPF-diagnoser?
 • Hur hanterar vi misskötsamhet, missbruk och konflikter under rehabprocessen?

Vi jobbar med en blandning av föreläsningar, casestudier och grupparbeten. Det säkerställer att utbildningen blir praktisk och verklighetsnära. Dessutom blir erfarenhetsutbyte en del av lärandet.

Målgrupp

Kursen riktar sig framför allt till dig som arbetar med rehabiliteringsfrågor som arbetsgivarföreträdare, t.ex. inom HR eller som chef. Den kan också passa dig som jobbar med rehabilitering inom t.ex. företagshälsan, vården eller någon fackförening och som behöver få en större inblick i arbetsgivarperspektivet.

Kursansvarig

Emeli Rosshagen leg. arbetsterapeut och personalkonsult

Emeli arbetar på Starck & Partner med att utreda arbetsförmåga, stödja och handleda chefer och HR i komplexa personalärenden. Hon vägleder också medarbetare att finna hållbara vägar framåt under en sjukskrivning/nedsatt arbetsförmåga. I sitt dagliga arbete möter hon de flesta typer av utmaningar som arbetsgivare stöter på i komplexa personalärenden. Hon är även utbildad rehabiliteringskoordinator.

Thomas Aronsson, personalekonom

Thomas är personalekonom, konsult och uppskattad föreläsare. Tillsammans med Claes Malmquist har han bl.a. skrivit böckerna ”Rehabiliteringens Ekonomi” och ”Hälsobokslut – modell utifrån arbetsplatsens behov”. Han har anlitats som konsult vid flera departementsutredningar och är upphovsman till Metodicum hälsobokslut.

Genomförande/Examination

Du får ett diplom som ett bevis på din nya kompetens.

Innehåll

 • Hälsofrämjande och förebyggande åtgärder och tidiga signaler
 • Rätten till sjuklön – Rätten till sjukpenning
 • Rehabiliteringsekonomi
 • Rehabilitering – återgång i arbete, utredning, anpassningar
 • Rehabilitering – inlåsning, omplacering, arbetsträning, gemensam kartläggning m.m
 • Avslut, uppsägning/överenskommelse m. m.
 • Samverkan och olika roller
 • Medarbetarens medverkan i rehabiliteringsprocessen
 • Sekretess
 • När kan det bli aktuellt med subventionerade anställningsformer, t.ex. lönebidrag eller personligt biträde?
 • När ska man ta in annan expertis?

Erbjudande

Priset är 16 900 kr, exklusive moms för denna 2-dagars utbildning.

I priset ingår kursmaterial.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 4

Baseras på 5 recensioner.

Elina
Bra utbildning. Bra möjligheter att ställa frågor under utbildningen gång. Men det hade definitivt varit trevligare och mer givande att vara på plats istället för digitalt
Vanja Rahm, Stockholms läns sjukvårdsområde
Kursen var ok, kändes som vi var försökskaniner med att ha kursen digitalt. Hade önskat att det fanns mer tid för erfarenhetsutbyten. Skulle ha hållit sig till de raster som var i schemat då det är mäktigt att sitta i utbildning digitalt hel dag.
Camilla
Det hade varit ännu mer intressant om kursledaren fångat upp frågorna som kom under utbildningens gång direkt och diskuterat vidare på detta. Nu kändes det som om ledaren ville gå efter ett bestämt mönster och när vi tänkte utanför detta blev det inte möjlighet att vara flexibel i sitt ledarskap. Tror att ledaren ändå hade fått med alla sina pun...
Visa mer

Arbetsmiljöforum by Metodicum

Utbildningarna ges av Arbetsmiljöforum

Arbetsmiljöforum verkar för ett friskt och hållbart arbetsliv i Sverige. Detta är lika angeläget idag som i verksamhetens ursprung för mer än 100 år sedan. Vi är idag en fristående aktör, som Sveriges arbetsliv (offentlig, privat och ideell sektor) vänder sig...


Läs mer om Arbetsmiljöforum by Metodicum och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Arbetsmiljöforum by Metodicum

Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(4,0)
Baseras på 5 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,1)
Baseras på 1324 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar från Arbetsmiljöforum by Metodicum, fyll i dina uppgifter: