Visa utbildning.se som: Mobil

Nationell Konferens: Problematisk skolfrånvaro – med fokus på barn & unga med AST

Akademi Magelungen
Kort om utbildningen
2 dagar
5 100 - 6 100 SEK exkl. moms
   
Distans, Stockholm
Ledsen tjej som tittar ner

Kursbeskrivning

Få verktyg att minska skolfrånvaro!

Barn och unga med AST-diagnos är överrepresenterade vad gäller skolfrånvaroproblematik. Skolan är den viktigaste faktorn för att minska risken för utanförskap och psykisk ohälsa i ungas liv. Samtidigt vet vi att det är en utmaning för skolan att ge barn med autism den hjälp och det stöd som de behöver. Kunskaper kring kartläggning och behandling av skolfrånvaroproblematik för barn och unga med AST behöver lyftas.  Konferensen täcker in de flesta aspekter av viktiga kunskaper som behövs för hjälpa barn och unga med skolfrånvaroproblematik och  AST- diagnos eller starka drag av AST.

Konferensens innehåll

Vi ger dig konkreta verktyg som gör skillnad för barn, ungdomar och deras familjer. På denna konferens tar vi upp flera aspekter av skolfrånvaro och hur du som professionella kan arbeta med för att minska skolfrånvaro.

Områden som tas upp på konferensen:

  • Distansundervisning som särskilt stöd – vad innebär den nya lagstiftningen i praktiken?
  • Att möta föräldrar till barn med stor skolfrånvaro. Två föräldrar berättar om sina erfarenheter av att ha ett barn med stor skolfrånvaro.Hur kan du som arbetar med frågan kan använda dessa för att förbättra bemötandet av och samarbetet med föräldrar.
  • Kartläggning som grund för intervention och samarbete. Hur gör du en bra kartläggning? Hur använder du dig av den och hur kan kartläggningen göra så att samarbetet mellan skola och föräldrar fungerar bättre?
  • Att arbeta med kartläggning. Ett av de viktigaste verktygen för att lyckas i arbetet med att hjälpa elever tillbaka till skolan är ett lyckat kartläggningsarbete.
  • Forskning kring skolfrånvaro – vilka intressanta fynd har kommit de senaste åren. Vilka begrepp och definitioner används när det gäller skolfrånvaro? Hur ser utvecklingen ut vad gäller kartläggningsinstrument.
  • Att arbeta med skolfrånvaro online.

Föreläsare

Michael Hellstadius är jurist och kommer att prata om de viktigaste juridiska aspekterna när det gäller problematisk skolfrånvaro.
– Juridiken kring problematisk skolfrånvaro och distansundervisning
– Vad har skolan för rättigheter och skyldigheter?

Maria och Christian Persman är föräldrar till två söner, 17 år och 15 år, och har båda sina professioner inom skolan. Maria som specialpedagog och arbetar med elever i skolfrånvaro och Christian, som under flera år varit grundskolechef, arbetar idag som utvecklingsledare och projektledare. De har föräldraerfarenhet av långvarig skolfrånvaro och delar med sig av tankar, upplevelser och insikter. Ett mycket uppskattat inslag på tidigare konferens där professionella fått ta del av Maria och Christians erfarenheter.

Marit Sahlström är pedagog och författare och har under tio år arbetat online med hemmasittande elever i projektet Oneeighty. Marit även skrivit romanen ”Och runt mig faller världen” med fokus på att vara anhörig till psykisk ohälsa. Hon föreläser om digitala insatser vid skolfrånvaro.

Johan Strömbeck, doktorand i psykologi vid Åbo Akademi och forskningsansvarig på Magelungen. Uppföljning och forskning kring problematisk skolfrånvaro.

Ia Sundberg Lax pratar om betydelsen av att göra kartläggning innan åtgärder sätts in och beskriver hur de arbetar med att få eleven delaktig.
Ia är chef för Magelungens hemmasittarenhet. Ia har gedigen klinisk erfarenhet av att arbeta behandlande i hemmasittarärenden. Insatser som utgår från elevens behov och ger förutsättningar för ökad skolnärvaro – hur arbetar vi för att de ungas röster ska bli hörda? I det här passet får vi veta mer om skillnaden mellan stress och ångest och vilken betydelse det får vid kartläggningen.

Tid & plats

Datum: 16 maj - 17 maj

Tid: 09.00-16.00

Plats: Magelungen Utbildning & Konferens, Bondegatan 35 och via webben.

Pris

Deltagande Online med bokning innan 1 mars: 4 550:- ex moms. (Ordinare pris 5 100:- ex moms.) Deltagande på plats med frukost-lunch-fika, bokning innan 1 mars: 5 600:- ex moms. (Ordinaire pris 6 100:- ex moms.)

Mat & dryck

Frukost-lunch-fika ingår vid deltagande på plats.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Nationell Konferens: Problematisk skolfrånvaro – med fokus på barn & unga med AST, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Akademi Magelungen

Under våren kommer vårat utbud att websändas. Hitta din utbildning och anmäl dig som vanligt hos oss på vår hemsida. AKADEMI MAGELUNGEN Akademi Magelungens grundidé är att öka kompetensen inom socialt arbete, behandling och skola. Genom att sprida vår erfarenhet...


Läs mer om Akademi Magelungen och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Akademi Magelungen

Bondegatan 35
116 33 Stockholm Stockholms län

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Nationell Konferens: Problematisk skolfrånvaro – med fokus på barn & unga med AST!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 25 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Nationell Konferens: Problematisk skolfrånvaro – med fokus på barn & unga med AST från Akademi Magelungen, fyll i dina uppgifter:

Mer inom området