Visa utbildning.se som: Mobil

Webbinarium

Vill du veta mer?

Ett webbinarium, eller webinar som det också kallas, är ett föredrag på webben där deltagarna kan ställa frågor under tiden. Ett flexibelt sätt att lära sig nya saker och få information. Här har vi samlat webinars som du kan delta på.
Visar 1-3 av 3 träffar
 

Vad är egentligen ett webbinarium?

Webbinarier har tagit världen med storm och de är här för att stanna. Fler och fler privatpersoner och organisationer har de senaste åren upptäckt de många fördelarna med att delta i eller anordna ett webbinarium, inte minst sedan covid-19 slog till och begränsade vår möjlighet att mötas fysiskt. Men vad innebär egentligen ett webbinarium?

Ordet webbinarium är en sammansättning av orden webb och seminarium. Andra namn som ibland används för att beskriva samma digitala upplägg kan vara webbkonferens, videokonferens eller webcast. Vad konceptet handlar om i praktiken är ett seminarium eller ett event som äger rum hundra procent digitalt. Formen gör det möjligt för deltagare från alla världens hörn att ansluta och delta.

Hur fungerar ett webbinarium?

Som arrangör är ditt mål och övergripande syfte med webbinariet att nå din målgrupp och erbjuda dem specifik och användbar information. Att genom innehållet utbilda eller hjälpa deltagarna att lösa ett angeläget problem.

En inbjudan går ut till alla som ska delta och med hjälp av länken kan de sedan ansluta via sin dator, telefon eller surfplatta när seminariet börjar. Beroende på vilken typ av webbinarium det rör sig om och vilket upplägg arrangören valt, kan deltagarna titta, lyssna och i många fall även ställa frågor till värden via chatten eller forumet.

Vem kan delta i ett webbinarium?

Alla som har internetuppkoppling och en fungerande dator eller mobil enhet kan delta i ett webbinarium. Ett headset eller hörlurar och inte minst mikrofon är också viktiga hjälpmedel för att kunna vara en aktiv deltagare. Webbinarier är en seminarieform som fungerar i alla möjliga branscher och passar såväl i utbildningssyfte som för företagsrelaterade ändamål.

Vilka fördelar och nackdelar finns med ett webbinarium?

Att hålla i ett webbinarium kan för vissa kännas en smula nervöst. Oro för att stöta på plötsliga tekniska problem eller att känna sig allmänt spänd och tafatt framför kameran kan vara praktiska och mentala hinder att behöva ta sig förbi. Och visst är det många gånger mer optimalt för både arrangör och deltagare att kunna närvara fysiskt vid ett evenemang där det personliga mötet står i fokus. Men med det sagt finns en mängd fördelar med webbinarieformen att dra nytta av som till och med överväger de få nackdelarna:

  • En av de största fördelarna med ett livesänt webbinarium är givetvis möjligheten att kunna samla människor från världens alla hörn och nå ut personligen med ditt budskap, även mitt i pandemitider. Det virtuella upplägget är dessutom ekonomiskt för såväl arrangör som deltagare i och med att kostnader för mat och logi, resa, lokalhyra och logistik utgår. Det gör det möjligt att bjuda in ännu fler deltagare än vad du annars kunnat vid ett fysiskt evenemang.

  • Ett webbinarium tillåter också deltagarna att interagera direkt med varandra. Att kunna ställa frågor verbalt eller via chatten och få omedelbar feedback blir ett kraftfullt verktyg för att bygga relationer med kunder, leads eller kursdeltagare.

  • Ytterligare en viktig fördel med webbinarium är skärmedelningsfunktionen. Den gör det möjligt för dig som arrangör att dela din skärm och visa din presentation. Här kan du imponera dina deltagare med snygga och väl förberedda powerpoint-presentationer och gör det samtidigt både tydligt och inspirerande för mottagaren att ta del av informationen. Du kan även spela in ditt webbinarium och dela länken med dem du önskar i efterhand.

  • Ett webbinarium tillåter dig även att skapa interaktiva lösningar, såsom undersökningar där deltagarna aktivt kan bidra med sina svar och synpunkter. På det här sättet kan du som arrangör även ställa kontrollfrågor och snabbt få reda på hur väl deltagarna hängt med i undervisningen. Resultatet kan sedan bli vägledande underlag inför ditt nästa webbinarium.

Vad behövs för att genomföra ett webbinarium?

Behöver du en mängd avancerad teknisk utrustning för att arrangera eller delta i ett webbinarium? Svar nej. Det räcker faktiskt med en dator med god internetanslutning, ljudkort, akustiska högtalare och mikrofon. Det vill säga, det som redan finns i de allra flesta moderna datorer idag. Utöver detta behöver du inga särskilda tekniska kunskaper. Klarar du att göra inlägg på instagram eller titta på videor på YouTube? Då klarar du också att hålla i ett webbinarium.

Ska du bara delta i ett webbinarium? Då är det ännu enklare. Se bara till att uppkoppling, ljud och eventuellt även kameran på din dator eller mobila enhet fungerar, och luta dig sedan tillbaka och njut av föreställningen.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!
Mer inom området