Visa utbildning.se som: Mobil

Vi gör just nu en uppföljande undersökning gällande hur COVID-19 har påverkat och fortsätter att påverka hur och om du väljer att gå en utbildning. Vi är så tacksamma om du vill svara på våra frågor. Gå till undersökningen.

Visar 1-23 av 23 träffar
 

Vad innebär VD-yrket?

Verkställande direktör är den högsta befattningen i ett aktiebolag och kan ses som styrelsens förlängda arm. I aktiebolagslagen finns särskilda regler kring vem som får utses till VD och vad denne har för plikter och skyldigheter. Rollen som VD innebär att du inför styrelsen är ytterst ansvarig för alla beslut som fattas i företaget. Du som under din karriär varit både VD och chef på en lägre position vet att skillnaden är stor, främst på grund av ansvarsfördelningen och vad den innebär. Ofta är du dessutom mer involverad i det dagliga arbetet som chef, medan du som VD snarare deltar i det övergripande beslutsfattandet på högre nivå. Men naturligtvis måste du ändå ha full koll på verksamhetens alla delar, så att du kan sätta upp rimliga mål och stötta dina medarbetare att fullfölja dem.

Vem passar som VD?

Att vara VD behöver inte per automatik innebära att du arbetar övertid varje dag och aldrig har semester, även om det i vissa fall kan tyckas så. Men samtidigt ställer rollen höga krav på din tillgänglighet. Du bör ställa in dig på att lägga ner mycket tid och möda på ditt arbete. Men belöningen kan också bli stor, om du lyckas fullfölja de mål du satt upp för din verksamhet. Att lyckas kombinera lönsamhet med nöjda medarbetare kan ge dig stor tillfredsställelse i ditt yrkesliv. Som person bör du vara en naturlig ledare, professionell, stresstålig och driven. Men eftersom VD-rollen innebär daglig interaktion med många människor är också mjukare värden viktiga. Ödmjukhet, tolerans och hänsynsfullhet ska därför inte underskattas. Att ge sig på rollen som VD kan vara ditt livs utmaning, om du är redo för den.

Vad kan jag få lära mig under en VD-utbildning?

Arbetet som VD består till stor del av möten med människor, samtal, beslut, överväganden och prioriteringar. Detta är något en VD-utbildning kan innehålla, och du kan få konkreta råd och tips på hur du bör tänka i olika situationer. Utöver det kan du exempelvis få lära dig innebörden av aktiebolagslagen, ansvarsfördelningen mellan VD, ägare och styrelse, hur du sätter upp tydliga mål för verksamheten och hur ett strategiskt ledarskap bör se ut. Dessutom diskuteras vanligen juridiska och ekonomiska frågor som berör dig som är ytterst ansvarig för driften av företaget. En VD-utbildning handlar om att få förståelse för verksamhetens alla delar. Du får verktygen att tänka långsiktigt och strategiskt och att kunna fatta väl avvägda beslut.

Varför är en VD-utbildning bra?

Inte ens den som nått den högsta positionen i ett företag, och blivit VD, är fullärd. Vi utvecklas hela tiden då vi ställs inför nya utmaningar eller sätter upp nya mål. Kompetensutveckling är något som även en VD bör omfamna, för att kunna leda företaget ännu bättre. Genom att fräscha upp tidigare kunskaper eller erhålla nya kan du bli en ännu bättre ledare, både för din egen skull och dina kollegors. Precis som att du förväntar dig av dina medarbetare att de ska hålla sig uppdaterade och informerade bör de kunna ställa samma krav på dig som ledare. Fortbildning är med andra ord nyttigt för alla i företaget, oavsett nivå. En VD-utbildning kan hjälpa dig att bli ännu bättre på att engagera dina medarbetare, så att även de kan göra ett bättre jobb.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!
Reportage
MBA en trygghet för karriären
EXMI Executive Management Institute

I ett näringsliv som premierar förmågan att leverera resultat hamnar formell kompetens ofta i skymundan.
Men i det långa karriärperspektivet är teorierna avgörande för att kunna se hur alla bitar passar ihop.

Läs mer
Vad ger ett MiLprogram?
MiL Institute

" Jag har blivit tryggare och säkrare som individ och som ledare. Jag har fått lära känna en hel massa fantastiska människor. I mitt ledarskap har jag infört ett antal av de verktyg och metoder. Efter programmet strukturerade jag om hur vi arbetar i ledningsgruppen."
Se vad tidigare kursdeltagare säger

Läs mer
Deltagare om Västsvenska Handels...

"Det här är kursen som verkligen ger grönt kort för mig som VD."

Läs mer om Ann-Sofie och två andra tidigare kursdeltagare!


Läs mer