Visar 1-25 av 29 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 29 träffar
1
2

Radio och Telekom

Utan elektricitet eller magnetism uteblir möjligheterna för telekommunikation och radiovågor. Den elektriska telegrafen kom redan på 1840-talet och radiosändaren 1913. Det är på dessa tidiga uppfinningar som den moderna digitala kommunikationen bygger på. Det är en likartad revolution som telegrafen stod för, när den skrev om världen, som internet gjort de senaste årtiondena.

Radion och telekommunikation har länge funnits som ett inslag i det svenska samhället. 1922 sändes de första livesändningar på radio. Då gjort av något som kallades Telegrafverket. Några år senare, 1925, gör Radiotjänst sin debut. Än idag är det fortsatt Radiotjänst som verkar för att sända radio i allmänhetens tjänst. Ett uppdrag som de fyller med 170 000 timmar material per år. Tillsammans med SVT och UR utgör Sveriges Radio ett av tre bolag i det som kallas för public service.

Telegrafin blir internet

Det är först på 90-talet som internet börjar ta den rasande fart vi ser idag. Sprunget ur telekomtekniken blir internet snabbt en höghastighetsväg på information dess like telegrafin bara kunde drömma om.

Under 00-talet växer också möjligheterna för smarta telefoner i och med att mobiltekniken utvecklats så pass långt att den mobil varje person går runt med i sina fickor snart blir en minimal version av en dator. Det är också under 2000-talet som bredbanden börjar införas i svenska hem. Istället för att koppla upp sig mot modem och telefonuttagen fick internet sin helt egna bana utan att behöva dela utrymmet med telefonen.

Utbildningar inom radio och telekom

Utbildningar inom radio- och telekomteknik är många och olika. De berör lite av varje som exempelvis fiberskarvning, trådlösa system och radiokommunikation, för att nämna några. Utbildningarna är oftast väldigt specialinriktade och berör generellt en specifik yrkeskår som kan få användning för dessa spetskompetenser. Om du har svårt att navigera, så är det förståeligt. Det är inte alltid lätt att hitta rätt, men det är därför vi på utbildning.se finns till för att hjälpa dig!

Utbildning inom trådlösa system / WiFi-utbildning

Med en utbildning inom trådlösa system får du lära dig de intrikata bitarna som ligger till grund för digital och sladdlös kommunikation. Vare sig det handlar om mobila nätverk som 3G, 5G, WiFi eller andra typer av trådlös arkitektur. Du får också lära dig hur du på det mest effektiva sätt sätter upp ett nätverk för t.ex. ett kontor eller annan arbetsplats.

Hur djupgående kurserna går beror på om du väljer en mer nischad utbildning eller en bredare som täcker flera olika områden i en och samma utbildning. Vad behöver du för ditt drömjobb?

Utbildningarna på detta område passar dig som är ingenjör, tekniker eller jobbar inom kontors-IT och eventuellt programmering, eventuellt du som på andra sätt behöver en inblick i hur ett digitalt nätverk är uppsatt.

Fiberoptikutbildning

Fiberteknikern/optikerteknikern är en person som installerar fiber. Du som redan idag jobbar med detta kan ibland behöva specialkompetenser för arbeten på trånga ytor eller höga höjder. Men det är inte bara den aktuella miljön som avgör fiberoptikerns kompetenskrav. Vissa utbildningar låter dig istället fördjupa dig i ny teknik med fördjupning inom den teknik du faktiskt dagligen använder.

Vad är saker som PTP, WDM, PON, LAN etc? Detta och liknande terminologi är exempel på kunskaper som du lämnar med efter kurs inom fiberoptik.

Radiokommunikationsutbildning

Med en utbildning i radiokommunikation får du lära dig grundläggande såväl som fördjupade kunskaper inom radioteknik. Innehållet varierar som på de flesta kurser beroende på viken inriktning som anordnaren har valt för kursen. Se till att matcha ditt ändamål utefter inriktning. Om du känner dig osäker rekommenderar vi att du enkelt kontaktar anordnaren med en intresseanmälan och ställer de frågor ni har till en eller flera anordnare för att se om utbildningen passar dina behov.

Här är några punkter som brukar dyka upp på kurser inom radiokommunikation.

  • Vad är radiokommunikation – en introduktion.
  • Modulation: QAM, FSK, PSK och kanalkodning.
  • Kärnnät och radioaccess.
  • Digital kommunikation: FDMA, TDMA, CDMA

Surfa på radiovågor och simma hem ny kunskap!

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
IOT  
Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨