Utbildningar inom solceller

För en säker solcellsinstallation

Vill du arbeta med spännande teknik som bidrar till en hållbar framtid? Då ska du utbilda dig inom solceller. Solcellstekniken utvecklas ständigt så det gäller att du har rätt kunskaper för att kunna genomföra säkra solcellsinstallationer.
Visar 1-5 av 5 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-5 av 5 träffar

Vilka utbildningar finns inom solceller? 

Solceller kommer att spela en avgörande roll i strävan mot ett fossilfritt samhälle. Tekniken bakom solcellerna utvecklas ständigt för att så effektivt som möjligt kunna producera el. Detta ställer krav på att rätt kompetens finns bland de som installerar solceller. I utbildningsutbudet finner du flera olika typer av inriktningar. Dels utbildningar för dig som redan har goda kunskaper inom el och vill uppdatera dig på just solcellsinstallationer, men även utbildningar för dig som vill lära dig installationer från grunden, så kallad introduktionsutbildningar.  

Vilka förkunskaper krävs för en utbildning inom solceller?

Grundläggande utbildning: Innan du kan specialisera dig inom solcellsteknik, behöver du först en grundläggande utbildning i elektrikerbranschen. Detta kan oftast uppnås genom att gå en yrkesförberedande utbildning på gymnasiet, såsom el- och energiprogrammet. Där får du lära dig grunderna i elektricitet och elektronik.

Praktisk erfarenhet: Efter att ha fullgjort din grundläggande utbildning, bör du söka en lärlingsplats eller praktikplats för att få praktisk erfarenhet. Här kan du börja fokusera på företag som specialiserar sig på solenergiinstallationer. 

Fortsatt utbildning och specialisering: När du har fått din grundläggande utbildning och praktiska erfarenhet, kan du överväga att fördjupa dina kunskaper inom solcellsteknik. Det finns flera högskolor och universitet som erbjuder kurser och certifikat inom detta område. Det kan vara kurser om hur solcellssystem designas, installeras och underhålls. 

Certifiering: I många länder krävs det att du erhåller särskild certifiering för att installera solpaneler. Dessa certifikat kan ofta erhållas genom att delta i specialiserade kurser och sedan genomgå ett certifieringstest. 

Kontinuerligt lärande: Solcellstekniken utvecklas ständigt, och det är viktigt att du håller dig uppdaterad med de senaste teknikerna och bästa metoderna inom detta område. Detta kan uppnås genom att delta i fortsatta utbildningar och workshops, samt att hålla sig informerad om branschnyheter. 

Efter utbildningen  

När du genomfört din utbildning kommer du på ett säkert och enligt regelboken kunna hantera och installera solceller. Du vet vilka principer som gäller för en solcellsanläggning och vad som ska tillämpas vid vanligt förekommande fel vid installationer. Beroende på vilken erfarenhet du har inom elektroniken så kommer du efter en utbildning inom solceller öppna upp fler möjligheter för nya anställningar. Med en utbildning kommer du kunna arbeta som solcellsprojektör och solcellstekniker. Du som besitter stor kunskap inom solenergi kommer kunna konsulta inom förnybar energi där du ger råd om solenergi till företag och organisationer. 

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
SIFU

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer
Arbetsledning Steg 1 –SIFU

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer