Kunskapstest i presentationsteknik = Godkänd

Grattis, du blev godkänd på presentationstestet. Du har alla förutsättningar för att bli en trovärdig talare som är värd att lyssna påNedan får du några tips inför presentationer, men du kanske redan har koll på detta? 


4 tips

4 tips för bättre presentationer


Många känner sig osäkra när de ska hålla i en presentation. I många yrkesgrupper kan det dock vara viktigt att presentera material på ett enkelt sätt internt för ledning och externt för kunder. Här är några tips inför att du ska hålla en presentation.

1. Förutsätt inte att alla är på din egen kunskapsnivå

Förutsätt inte att dina åhörare är på samma kunskapsnivå som dig själv. Förklara gärna begrepp som du själv tycker är enkla för att säkerställa att alla hänger med i presentationen och undvik interna förkortningar.

2. Låt åhörarna löpande ställa frågor och bidra till dialogen

Låt åhörarna löpande ställa frågor, istället för att endast få ställa frågor i slutet av presentationen. Många presentatörer tycker det är enklare för sin egen del att samla frågorna i slutet, men tänk på att presentationen är till för åhörarna, och inte tvärt om. Det är viktigt att åhörarna hänger med i det du berättar och är bekväma i att fråga om de vill att du utvecklar något område de inte förstår.

Låt dem löpande komma med frågor och upprepa frågan innan du besvarar den, för att försäkra dig om att alla har hört den. Det senare är extra viktigt i större lokaler där du pratar med mick och högtalarfunktion. Om du öppnar upp för möjligheten till dialog kan åhörarna även många gånger bidra med intressant eget innehåll till ämnet. 

3. Enkel och tydligt format vid presentationsverktyg 

Använder du Powerpoint eller andra presentationsverktyg så använd ett format som är enkelt att läsa. Använd tydliga kontraster mellan typsnitt och bakgrund och undvik exempelvis röd text på grön bakgrund. Undvik även att kursivera text och att i onödan använda utropstecken. Använd endast utropstecken om du verkligen vill betona något särskilt. Åhörarna ska kunna koncentera sig på innehållet och inte på formalian. Exempel på typsnitt som är enkla att läsa på skärm och som kan vara lämpliga vid en presentation är Verdana eller Arial. 

När du berättar muntligt kan du gärna göra det utförligt, men använder du Powerpoint eller andra presentationsverktyg bör du hålla det kortfattat. Bild och text ska vara ett stöd till presentationen och inte tvärt om. Håll varje punkt i punktlistor kortfattad. Max sex ord per punkt är en vägledning, gärna kortare.

4. Var påläst

Läs på ordentligt innan din presentation och öva innan. Det märks alltid om en presentatör kan sitt ämne eller inte. En påläst presentatör är ofta även mer säker i sitt framförande.


Vill du lära dig mer?

Du kanske är intresserad av att gå några utbildningar inom området. Nedan hittar du samlade kurser:

Välj utbildningskategori

Ergonomi (13)
Asbest (24)
Betong (20)
VA (18)
Coaching (115)
NLP (6)
Ekonomi (430)
Kredit (5)
Fastighet (119)
VVS (42)
Artister (25)
HR (184)
CSR (8)
Hälsa (176)
Träning (18)
Inköp (119)
Access (2)
Azure (38)
Excel (124)
Teams (11)
Word (15)
Agil (110)
AI (66)
CAD (104)
ITIL (34)
Juridik (627)
PR (4)
Ledarskap (689)
UGL (14)
Logistik (61)
Lager (14)
MBA (28)
Strategi (32)
Pedagogik (125)
Skola (64)
Retorik (70)
Skönhet (21)
Botox (11)
Språk (124)
Danska (3)
Engelska (64)
Ryska (4)
Svenska (37)
Tyska (7)
Säkerhet (227)
ATEX (14)
Teknik (613)
Industri (132)
Svets (7)
Truck (32)
Adobe (88)
Vård (468)
Psykologi (127)


Annonser