05 okt 2021

Vidareutbildning för väktare

Vidareutbildning för väktare

Den främsta arbetsuppgiften för väktare är att förhindra och förebygga brott, olyckor och bränder. Väktaren är anställd av ett bevakningsföretag. Arbetsuppgifterna skiljer sig åt beroende på arbetsplats. Väktare kan arbeta exempelvis som larmoperatörer, butikskontrollanter, hundförare eller värdetransportörer. Vissa väktare arbetar även med in- och utpassering till olika slags lokaler. Dessa kallas för stationära väktare. Väktarens arbetstider kan variera och det är vanligt att du som väktare arbetar kvällar och nätter, vilket kräver att du är flexibel.

Förslag på vidareutbildning för dig som väktare

Som väktare kan du gynnas av att läsa en ledarskapsutbildning. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs fokuserad på en del av ledarskapet, exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap. Om du som väktare nyligen fått ett chefsansvar på din arbetsplats finns det ledarskapsutbildningar riktade specifikt mot nya chefer. Dessa utbildningar kan ge dig viktiga verktyg och kunskaper för att växa in i din nya roll.

Som väktare är det även viktigt att du har en god pedagogisk förmåga. Om du känner att du skulle kunna bli mer pedagogisk finns en mängd utbildningar inom ämnet att välja bland. För väktare som söker kompetensutveckling kan även utbildningar inom retorik vara lämpliga. Under en retorikkurs lär du dig att uttrycka dig klar och tydligt så andra andra lyssnar och förstår vad du menar.

Eftersom du som väktare möter många olika människor i ditt arbete behöver du veta hur du ska bemöta och handskas med olika personlighetstyper. Detta kan du lära dig genom utbildningar inom exempelvis kundbemötande. Som väktare är det också bra att ha goda språkkunskaper. Utöver svenska och engelska kan det gynna din framtida karriär om du lär dig fler språk.

Att arbeta som väktare ställer höga krav på att du har förmåga att hålla dig lugn även i stressiga situationer. Genom en utbildning inom personlig effektivitet eller stresshantering kan du som väktare fördjupa dina kunskaper och få nya verktyg för att hantera din egen stress och även hjälpa dina kollegor när de upplever arbetet som stressigt.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som väktare är intresserad av att vidareutbildas är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att gå en kurs.

Är du osäker på vilken slags utbildning som skulle gynna din karriär mest kan du höra med din chef eller dina kollegor om de har tips på utbildningar de tror passar dig. Försök att kartlägga dina egna kunskapsluckor och fundera över vilka områden i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer väktare att möta en medelgod arbetsmarknad både på kort och lång sikt, till stor del eftersom efterfrågan på larm och bevakning ökar. I storstäderna är arbetsmöjligheterna större än på mindre orter. Ett sätt att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden är vidareutbildning. Tänk på att det är viktigt att du som väktare vidareutbildas kontinuerligt under hela din karriär för att hålla dina kunskaper aktuella.

Relaterade yrkenBehöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 05 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för copywriter

En copywriter arbetar ofta på en reklambyrå eller på frilansbasis och ansvarar för att utforma textmaterial för bland annat reklamkampanjer. Copywritern behöver ha en god känsla för ord och kunna formulera texter som både väcker intresse och får mottagaren att förstå budskapet. Det allra viktigaste för copywriters är att vara duktiga på att skriva och formulera lättbegripliga, intressanta och nytä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-04-06

Konsten att mingla – så gör du succé på nästa event

Ett stort nätverk kan underlätta för dig när du söker efter ett nytt jobb. Med de rätta kontakterna kan nya dörrar öppnas, men inte alla känner sig bekväma med att småprata med främlingar på mässor och event. Vi har sammanställt fem tips för dig som vill göra succé på ditt nästa event.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för fysioterapeut

Förutom att arbeta med patienter kan fysioterapeuten exempelvis arbeta med produktutveckling, försäljning av medicintekniska produkter, utbildning och forskning samt hälsoupplysning och rådgivning. Som fysioterapeut kan man välja att specialisera sig inom ett visst område, bland annat inom hjärt- och kärlsjukdomar, mentalhälsa och intensivvård.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!