Vidareutbildning för trafikvärd

Vidareutbildning för trafikvärd

En trafikvärd som jobbar på exempelvis Stockholms tunnelbana har bland annat ansvar för att kontrollera de resandes biljetter i tunnelbanevagnar. Om du arbetar ombord på tåg kan det dessutom handla om att hjälpa de resande med deras bagage och hitta rätt i vagnen. Det är viktigt att du som trafikvärd kan ge god service även vid pressade situationer.

Förslag på vidareutbildning för dig som trafikvärd

Då du arbetar inom en bransch där du dagligen träffar resande människor är det viktigt du behärskar många språk, framförallt svenska och engelska. Det är även viktigt att du har en god kommunikativ förmåga och förstår vikten av kundservice. Om olyckan skulle vara framma är det även en bra med kunskap i första hjälpen och hjärt- och lungräddning.

Som trafikvärd kanarbetet stundtals vara stressigt och du måste kunna hålla dig lugn även i stressiga situationer. Om du vill bli bättre på att hantera stress och planera din tid kan en utbildning inom personlig effektivitet eller stresshantering passa dig. Det kan även hända att du kommer i kontakt med upprörda resenärer och personer, fundera därför om en kurs inom konflikthantering eller hot och våld skulle kunna hjälpa dig. 

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Att läsa en utbildning samtidigt som du arbetar kräver engagemang och planering. Även om du läser en kurs på distans kommer du att behöva avsätta tid för att kunna ta till dig de nya kunskaperna. Ett första steg när du bestämt dig för att du vill läsa en utbildning kan vara att kolla upp om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling.

När du väljer utbildning är det bra att försöka kartlägga de egna kunskapsluckorna och se om det finns något område du skulle kunna bli bättre på. Om du har svårt att välja vilken utbildning du vill läsa kan du tala med dina kollegor, kanske har de tips på en kurs eller arrangör som varit bra.

Framtidsutsikter

Inom denna bransch finns det ett löpande behov av personal. Detta är på grund av att yrket till stor del är ett så kallat genomgångsyrke, det vill säga att man jobbar som trafikvärd under en period innan man går vidare till andra yrken. Det är vanligt att man arbetar som deltid när man arbetar som trafikvärd. Under sommaren är behovet efter trafikvärdar som störst.

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser