14 sep 2021

Vidareutbildning för tandsköterska

Vidareutbildning för tandsköterska

Tandsköterskor arbetar ofta med att assistera tandläkare eller tandhygienister vid behandling och undersökning av patienter. Vanliga arbetsuppgifter är att sterilisera och rengöra instrumenten som används och se till att den utrustning tandläkaren eller tandhygienisten behöver finns tillgänglig.

Som tandsköterska kan du välja att specialisera dig på tandkirurgiska operationer, tandreglering eller arbeta i skola och förskola. Om du arbetar i skola eller förskola består arbetet till stor del av att på ett pedagogiskt sätt berätta för barnen och ungdomarna om vilken av god munhälsa och om fluorsköljning.


Förslag på vidareutbildning för dig som tandsköterska


Det finns en mängd olika utbildningar att välja bland för tandsköterskor som vill satsa på kompetensutveckling. Eftersom du i arbetet möter många olika människor måste du vara serviceinriktad och kunna bemöta varje patient på ett bra sätt. För tandsköterskor som vill bli ännu bättre på bemötande och service finns passande kurser inom exempelvis kundbemötande.

Tandsköterskans arbete består ofta av administrativa åtgärder, exempelvis att bemanna receptionen eller svara i telefon. För tandsköterskor som vill bli bättre på yrkets administrativa delar finns det ett flertal utbildningar inom ämnet att välja bland.

Som tandsköterska bör du vara pedagogisk, särskilt om du arbetar med barn och ungdomar. Det finns flera olika utbildningar inom pedagogik som passar tandsköterskor som vill bli ännu bättre på att förklara behandlingar och förebyggande insatser på ett sätt som patienten förstår.  

Arbetet som tandsköterska kan stundtals vara stressigt. Om du känner att du skulle vilja bli bättre på att hantera dessa situationer finns utbildningar inom personlig effektivitet eller stresshantering som kan ge dig de rätta kunskaperna och verktygen. Efter en utbildning i personlig effektivitet eller stresshantering kan du även hjälpa dina kollegor om de känner sig stressade på jobbet.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Är du som tandsköterska intresserad av vidareutbildning? Ett första steg är att ta upp frågan med din chef. Ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbildas.

Börja med att kartlägga dina egna kunskapsluckor och fundera över vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre på. Om du är osäker på vilken utbildning som passar dig kan du fråga dina kollegor. Kanske har de tips på utbildningar de tror kan passa dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass möter tandsköterskor en god arbetsmarknad både på lång och på kort sikt. I takt med den ökande befolkningen och det faktum att vi blir allt äldre ökar efterfrågan på kompetenta tandsköterskor. Eftersom medelåldern inom yrket är hög beräknas pensionsavgångarna öka under de kommande åren.

Tänk på att det är viktigt att du som tandsköterska vidareutbildas under hela karriären. Trots att arbetsmarknaden ser god ut bör du utbilda dig för att behålla din konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 14 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för informatörer

En informatör arbetar med kommunikation i företag, myndigheter eller organisationer. Detta kan innebära dels den interna kommunikationen med övrig personal och dels extern kommunikation gentemot till exempel kunder och de målgrupper som företaget har. En informatörs arbete är ofta fokuserat på varumärkesbyggande, relationer samt att nå arbetsplatsens uppsatta må.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för yrken inom kropps- & skönhetsvård

Jobbar du med kropp- och skönhetsvård och är sugen på en vidareutbildning? Oavsett om du vill gå en kurs för att utvecklas i din nuvarande yrkesroll eller om du vill bygga på din kompetens för att kunna ta nästa steg i karriären så finns det en utbildning för dig!  Att navigera i det stora utbildningsutbud som finns idag kan däremot vara en utmaning.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-14

Fördomsfri rekrytering

Vi lever i omvälvande tider! Ständigt ökande digitalisering och automatisering förändrar inte bara världen, utan även arbetsmarknaden i grunden. För att klara framtidens kompetensförsörjning kommer vi att behöva vidareutbilda oss under hela livet och ständigt vara öppna för att lära oss nya  saker för att hänga med och förbli fortsatt attraktiva på arbetsmarknaden.
Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!