Vidareutbildning för dig som tandläkare

Trots att Arbetsförmedlingen i sin yrkeskompass bedömer att arbetsmarknaden för tandläkare kommer att vara fortsatt god med låg arbetslöshet är det viktigt att du under hela karriären fortsätta att utbilda dig.

Vidareutbildning för dig som tandläkare

Som tandläkare ägnar du dina arbetasdagar åt att förebygga, utreda och behandla olika slags sjukdomar och skador i mun och käksystem. Tandläkaryrket är dels är det ett precisionarbete som kräver omfattande medicinska och biologiska kunskaper, dels är det ett omvårdnadsyrke som innebär nära och tät kontakt med andra människor. Du undersöker patienten, ställer diagnos, utför behandling samt arbetar med att förbygga skador på tänderna.

Cirka hälften av landets tandläkare är anställda inom folktandvården. Den andra hälften är anställda på privata praktiker, alternativ driver eget.

Förslag på vidareutbildning för dig som tandläkare

Enligt Tandläkarförbundets hemsida finns det för dig som vill fördjupa dig inom odontologi ett flertal alternativ. Du kan utbilda dig vidare till specialist inom någon av de åtta odontologiska specialiteterna: ortodonti, oral kirurgi, endodonti, pedodonti, parodontologi, oral protetik, radiologi och bettfysiologi. En annan möjlighet är att gå en vidareutbildnings som ger dig behörighet att arbeta inom djursjukvården.

Utöver de rent tekniska kompetenskrav som ställs på tandläkare så finns det även kompetenser inom andra områden som en tandläkare kan ha nytta av att tillgodogöra sig. Eftersom tandläkare ofta arbetar i team tillsammans med tandhygienist och tandsköterska, där tandläkaren har en arbetsledande funktion, kan det som tandläkare vara bra att vässa sin kompetens inom cochande ledarskap, teamwork, gruppdynamik och kommunikation

Eftersom man som tandläkare enligt lag är skyldig att alltid föra journal kan det även vara en god idé att gå en kurs kring journalföring.

Att tänka på när du vill vidareutbilda dig

När du som tandläkare vill vidareutbilda dig är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Kanske kan chefen ge dig tips på utbildningar som passar just din yrkesroll och situationen du befinner dig i idag. Hör också med din chef om din arbetsplats har någon  policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy kan denna innebära att din arbetsgivare finansierar utbildningen. Kanske kan du även få möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att vidareutbilda dig.

Vilken utbildning passar dig? Börja med att försöka kartlägga dina kunskapsluckor och fundera därefter över vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre på. Känner du dig osäker på vilken utbildning du ska välja kan du höra med dina kollegor. Kanske har de läst en utbildning som skulle passa även dig.

Framtidsutsikter

Trots att Arbetsförmedlingen i sin yrkeskompass bedömer att arbetsmarknaden för tandläkare kommer att vara fortsatt god med låg arbetslöshet är det viktigt att du under hela karriären fortsätta att utbilda dig. Detta för att du ska hålla dig uppdaterad om vad om händer inom branschen och för att säkerställa att du har den kompetens som krävs för att du ska trivas, kan göra ett bra jobb och utvecklas i din roll som tandläkare.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser