28 sep 2021

Vidareutbildning för studie- och yrkesvägledare

Vidareutbildning för studie- och yrkesvägledare

Många studie- och yrkesvägledare arbetar på universitet, högskolor, grund- eller gymnasieskolor. Det finns även studie- och yrkesvägledare som arbetar på Arbetsförmedlingen, inom kommunen eller på privata företag med att coacha vuxna och ungdomar.

Studie- och yrkesvägledaren arbetar med att stödja och informera individer i valet av utbildning, karriär eller yrke. Idag arbetar studie- och yrkesvägledaren mycket med samtal och att hjälpa personen att själv utforska vilka möjligheter som finns och vad som passar individen själv.

Förslag på vidareutbildning för dig som studie- och yrkesvägledare

Mycket av studie- och yrkesvägledarens arbete handlar om att informera och stödja människor i svåra val. Det är viktigt för dig som studie- och yrkesvägledare är att du är en duktig pedagog och att du är lyhörd för individens behov och önskemål. Du som studie- och yrkesvägledare kan gynnas av att vidareutbildas inom exempelvis kommunikation, pedagogik, presentationsteknik eller retorik. Det kan också vara positivt att förbättra din samtalsmetodik. En vanlig metod som används för att uppnå en beteendeförändring är motiverande samtal.

Både skolsystem och arbetsmarknad ändras över tid, vilket ställer höga krav på att du som studie- och yrkesvägledare har aktuell kunskap och vidareutbildas kontinuerligt under hela din karriär. Studie- och yrkesvägledarens arbete innebär vissa administrativa uppgifter. Om du känner att du skulle kunna bli bättre på administration finns en mängd olika utbildningar inom exempelvis Microsoft Office eller personlig effektivitet som kan passa dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

När du som studie- och yrkesvägledare har bestämt dig för att satsa på vidareutbildning är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Inledningsvis bör du ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får möjlighet att ta ledigt ett par dagar för att delta i utbildningen.

Är du osäker på vilken slags utbildning som passar dig och din arbetssituation bäst kan du fråga dina kollegor eller din chef om råd och tips. Kanske har de deltagit i en utbildning som varit särskilt bra och som skulle kunna passa även dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass bedöms arbetsmöjligheterna som bättre för studie- och yrkesvägledare som har rätt kompetens och erfarenhet. På grund av elevernas ökade valmöjligheter har behovet av studie- och yrkesvägledare med kunskap inom coaching ökat något. Vidareutbildning kan vara ett sätt för dig som studie- och yrkesvägledare att öka dina möjligheter att få jobb eller för att ta dig an nya och mer avancerade arbetsuppgifter.

Relaterade yrkenBehöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 28 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-28

Vidareutbildning för sjukhusfysiker

Som sjukhusfysiker arbetar du ofta tätt tillsammans med sjuksköterskor, läkare och ingenjörer, vilket kräver att du är duktig både på att samarbeta och på att kommunicera. Utöver gedigna kunskaper inom fysik och matematik behöver du dessutom veta hur du ska bemöta patienter på bästa sätt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-10

Irriterande beteenden på arbetsplatsen – det här stör sig svenskarna mest på

Anklagar din chef dig för misstag du inte gjort eller har dina medarbetare attitydproblem som skapar en dålig stämning? Du är inte ensam. Baserat på svaren från 563 personer kan vi nu avslöja de mest irriterande beteendena på våra svenska arbetsplatser.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-27

Så effektiviserar du din inkorg

Inkorgen – så viktig, men ack så tidsödande. Eller, måste den vara det? Med rätt knep har du möjlighet att omvandla din inkorg från ett tidskrävande stressmoment till en effektiv hjälpreda i din arbetsdag. Vi har samlat fem tips som kan hjälpa dig på vägen till en effektivare arbetsdag! Att mötas av en överfull inkorg kan upplevas som överväldigande och stressande.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!