28 sep 2021

Vidareutbildning för speditör

Vidareutbildning för speditör

Speditörer sköter det administrativa arbetet rörande transporter. Arbetet kan handla om både inrikestransporter, interkontinentala transporter samt bokning av transporttjänst för transportbolag. Den huvudsakliga arbetsuppgiften för speditörer är att hantera handlingar som rör frakten, exempelvis export- och tulldokument. Det är vanligt att speditörer har specialiserat sig inom en slags transport eller på ett specifikt geografiskt område.

Förslag på vidareutbildning för dig som speditör

Det är viktigt att du som speditör har goda språkkunskaper eftersom mycket av arbetet innebär kontakter med utländska aktörer. Om du som speditör behöver utveckla dina språkkunskaper finns en mängd vidareutbildningar inom språk att välja bland. Många av utbildningarna går att anpassa för att på bästa sätt komplettera dina tidigare kunskaper.

Arbetet som speditör kan stundtals vara tidskrävande och många arbetar på kvällstid och helger. Om du känner att du vill lära dig att hantera arbetets mer hektiska perioder kan du som speditör välja att läsa en kurs i personlig effektivitet.

Mycket av speditörens arbete har påverkats av den tekniska utvecklingen. Idag används ofta nya kommunikations- och informationssystem för att effektivisera arbetet. Dessa system möjliggör exempelvis att du som speditör kan följa lastbärare, gods och fordon på resan genom Europa och den övriga världen. Dessa system ställer höga krav på din digitala kompetens och ditt intresse för ny teknik.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

När du som speditör bestämt dig för att du vill vidareutbildas är ett första steg att tala med din chef om de möjligheter som finns på din arbetsplats. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan det innebära att du får ta ledigt ett par dagar för att vidareutbildas eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.

När du ska välja vidareutbildning bör du fundera över vilka områden i ditt arbete som du skulle kunna bli bättre på. Om du är osäker på vilken slags utbildning som skulle gynna din karriär och underlätta ditt dagliga arbete kan du fråga din chef och dina kollegor om de har tips på vidareutbildningar som kan passa dig. Kanske har någon av dina kollegor läst en utbildning som varit särskilt lärorik som de kan tipsa dig om.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass bedöms konkurrensen om arbeten som speditör som relativt låg. Om du har goda språkkunskaper, relevant eftergymnasial utbildning och lång erfarenhet av yrket ökar dina möjligheter att få jobb.

Arbetsmarknaden för speditörer är konjunkturkänslig och påverkas till stor del av hur utvecklingen inom handel länder emellan. Den ekonomiska utvecklingen förväntas bli starkare gradvis, vilket leder till ökade möjligheter till jobb för speditörer.Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 28 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för fysiker

Som fysiker kan du arbeta inom flera olika branscher. En fysikers arbetsuppgifter är breda, ofta handlar det om problemlösning och som hjälpmedel används vanligtvis matematik och olika slags av experiment. Det är vanligt att en fysiker arbetar med komplexa beräkningar, dataprogrammering och utvecklingsarbete. Som fysiker är det även vanligt att du kan samarbeta med andra yrkesg ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

8 tips för att nå ditt nästa steg i karriären

Vill du ha mer utveckling i din yrkesroll och kanske är redo att testa något helt nytt? Här är tipsen som hjälper dig att ta nästa steg i karriären.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för lokförare

Du som lokförare har ett stort ansvar och det krävs att du har den rätta kompetensen för att arbetet ska utföras så säkert som möjligt. Mycket av en lokförares arbete genomförs i ensamhet, särskilt om du arbetar på godståg.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!