28 sep 2021

Vidareutbildning för rekryterare

Vidareutbildning för rekryterare

Många tror att rekryterare endast genomför intervjuer, faktum är dock att en rekryterare har betydligt fler arbetsuppgifter än så och att anställningsprocessen börjar långt innan den sökande kommer in i bilden. Rekryterare arbetar bland annat med att genomföra en kravanalys för att ta reda på vad det är företaget verkligen behöver för att sedan publicera annonser och intervjua potentiella kandidater. Idag är det vanligt att rekryterare använder sig av personlighetstester för att göra en fördjupad personbedömning.

Beroende på arbetsplatsens storlek kan rekryterarens arbetsuppgifter variera. Det är vanligt att stora arbetsplatser har en personalavdelning där de anställda har olika specialistområden medan rekryterare på mindre företag behöver ha en bredare kompetens.

Förslag på vidareutbildning för dig som rekryterare

Det är viktigt att du som rekryterare har goda kunskaper om den aktuella arbetsrättslagstiftningen. Arbetsrättslagstiftningen ändras över tid och det är därför nödvändigt att du som rekryterare hänger med när det kommer nyheter. Många rekryterings- och bemanningsföretag arbetar idag mot en särskild bransch. Om du arbetar som rekryterare på ett sådant företag är det extra viktigt att du känner till den bransch du arbetar mot för att lättare kunna hitta rätt kandidat.

Det blir allt vanligare att rekryterare arbetar med sociala medier, vanligtvis LinkedIn, för att hitta nya lämpliga kandidater. Det kan därför vara till din fördel om du läser en vidareutbildning inom sociala medier och hur de kan användas för att hitta kandidater och även för att publicera annonser. Arbetar du i en internationell miljö är det också bra att bättra på dina språkkunskaper, exempelvis genom att läsa en kurs i engelska eller affärsspråk.

Det är vanligt att rekryterare arbetar med personlighetstester, du som rekryterare kan välja att exempelvis lära dig mer om hur OPQ kan användas för att genomföra en personlighetsbedömning. Om du som rekryterare vill ta din karriär vidare och få en chefsroll finns det en mängd olika ledarskapsutbildningar som kan öka dina möjligheter.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som rekryterare är intresserad av vidareutbildning kan ett första steg vara att lyfta frågan med din närmaste chef. Ta inledningsvis reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan detta innebära att du exempelvis får möjlighet att vara ledig några dagar för att delta i en utbildning eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.

Fundera över vilken slags leveransmetod som passar dig bäst, har du möjlighet att vara borta från jobbet några dagar eller passar det bättre med en utbildning som genomförs på distans? Tänk på att en utbildning på distans sällan är lättare än en traditionell utbildning. Det krävs ofta mycket engagemang och att du avsätter tid för att kunna ta till dig kunskaperna från en distansutbildning. Om du är osäker på vilken slags utbildning som skulle gynna din karriär mest kan du fråga dina kollegor eller din chef om de har tips på utbildningar som skulle passa dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass bedöms konkurrensen för rekryterare som hård i hela landet både på fem och tio års sikt. Om du som rekryterare söker ett nytt arbete eller vill ta dig an mer avancerade arbetsuppgifter ökar dina möjligheter om du har lång erfarenhet och bred kompetens.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom HR, personal och mäklare
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 28 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för utbildningsadministratör

I rollen som utbildningsadministratör har du ansvar för många av de praktiska detaljerna när en utbildning ska genomföras. Några av de vanligaste arbetsuppgifterna kan vara att skicka ut kallelser och information till studenterna, boka lokaler och hålla i upprop när det är dags för ny kursstart. Du har också hand om olika administrativa uppgifter såsom att tillsammans med lärare se över ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för vårdbiträde

För vårdbiträden som vill ta ett större ansvar på sin arbetsplats finns flera olika slags ledarskapsutbildningar som kan gynna karriären. Du kan välja att läsa en generell ledarskapsutbildning eller fokusera på ett särskilt område inom ledarskap, exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för drifttekniker

Som drifttekniker är du ansvarig för att övervaka driften av anläggningar som producerar exempelvis el, fjärrvärme och dricksvatten.Oftast sker driftteknikers övervakning med hjälp av datorskärmar i ett kontrollrum, men en drifttekniker kan också genomföra kontrollronder ute i anläggningen.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!