Vidareutbildning för psykoterapeut

Som psykoterapeut blir du aldrig fullärd. I och med att det hela tiden dyker upp nya terapiformer, inriktningar och metoder finns det alltid något nytt du kan fördjupa dig inom. Exempelvis har Motiverande samtal (MI) de senaste åren blivit en allt vanliga terapiform.

Vidareutbildning för psykoterapeut

Psykoterapeut blir man genom att gå en påbyggnadsutbildning som är möjlig för fler olika yrkesgrupper, såsom psykolog, socionom och läkare. Psykoterapeuter hjälper människor som av olika anledningar behöver stöd i form av samtal för att förstå sig själv bättre och kunna komma vidare i livet.

Det finns idag en mängd olika metoder för psykoterapi. Några exempel på etablerade psykoterapiformer är psykoanalytisk och psykodynamisk terapi, kognitiv terapi och kognitiv beteendeterapi. Som terapeut kan du antingen vara anställd på en vårdcentral, inom barn- och vuxenpsykiatrin eller driva en egen mottagning.

Förslag på vidareutbildning för dig som psykoterapeut

Som psykoterapeut blir du aldrig fullärd. I och med att det hela tiden dyker upp nya terapiformer, inriktningar och metoder finns det alltid något nytt du kan fördjupa dig inom. Motiverande samtal (MI) är ett exempel på en ny terapiform som under de senaste åren blivit en allt vanligare. Om du är nyfiken på motiverande samtal finns flera olika kurser att välja på. Att vidareutbildas inom psykoterapi och KBT är också populärt. 

Psykoterapeuter kommer i sitt arbete dagligen i kontakt med många olika typer av människor som av olika anledningar befinner sig i svåra situationer i livet. Det är därför viktigt att du är empatisk och att du har en god kommunikativ förmåga. Det är även viktigt att du kan uttrycka dig väl så att klienten förstår vad du menar och inte missförstår dig. Behöver du bli bättre på muntlig kommunikation kan en kurs i pedagogik, retorik eller presentationsteknik hjälpa dig på vägen.

Många terapeuter driver sina egna kliniker. Om du behöver bli bättre på redovisning för att ha koll på företagets bokföring finns kurser inom redovisning och bokföring för dig, oavsett vilken kompetensnivå du idag ligger på.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Psykoterapeut och är sugen på att vidareutbildas? Utbildningsutbudet kan ibland kännas överväldigande och det kan vara svårt att bestämma sig för vilken av alla vidareutbildningar man ska välja. Ett bra första steg om du vill vidareutbilda dig är att höra dig för bland branschkollegor och vänner och höra om de gått någon utbildning som de tyckte var givande som de tror skulle kunna passa även dig. En annan utmaning när det kommer till kompetensutveckling kan vara att kombinera studier och heltidsarbete. En bra lösning som idag blir allt populärare är distansutbildningar, så kallad e-learning. Då bestämmer du själv var och när du vill plugga.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: