Vidareutbildning för psykolog

Vidareutbildning för psykolog

Psykologer utbildas inom högskolan på psykologprogrammet som omfattar totalt 5 års utbildning. Utbildningen innehåller både teori och praktik. Efter psykologexamen krävs ett års handledd praktisk tjänstgöring i psykologarbete för att få legitimation som psykolog.

Psykologers arbete handlar om att utreda, diagnostisera och behandla psykiska problem och sjukdomar samt att förebygga psykisk ohälsa. För att bli psykoterapeut krävs det en legitimationsgrundande utbildning. Utbildningen omfattar 3 år på halvtid och hos ett antal fristående utbildningsanordnare samt vid högskolor/universitet. För att få tillträde till den legitimationsgrundande utbildningen (kallas också Steg 2) måste man bland annat ha en grundläggande psykoterapiutbildning (även kallad Steg 1). Legitimerade psykologer och läkare med specialistutbildning i psykiatri är behöriga till den legitimationsgrundande utbildningen.

Förslag på vidareutbildning för dig som psykolog

Som psykolog kan och bör du ständigt utveckla dig själv. Det kommer ständigt nya former av terpai, inriktningar samt metoder som du behöver ha kunskap om. En psykolog träffar dagligen patienter som har det svårt eller mår dåligt av olika anledningar. 

Detta gör det viktigt att du är en empatisk person och att du har en god kommunikativ förmåga. Det är dessutom viktigt att du kan uttrycka dig väl så att klienten förstår vad du menar och inte missförstår dig. Behöver du bli bättre på muntlig kommunikation kan en kurs i pedagogik, retorik eller presentationsteknik hjälpa dig på vägen.

Många terapeuter driver sina egna kliniker. Om du behöver bli bättre på redovisning för att ha koll på företagets bokföring finns kurser inom redovisning och bokföring för dig, oavsett vilken kompetensnivå du idag ligger på.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Psykolog och är sugen på att vidareutbildas? Utbildningsutbudet kan ibland kännas överväldigande och det kan vara svårt att bestämma sig för vilken av alla vidareutbildningar man ska välja. Ett bra första steg om du vill vidareutbilda dig är att höra dig för bland branschkollegor och vänner och höra om de gått någon utbildning som de tyckte var givande som de tror skulle kunna passa även dig. En annan utmaning när det kommer till kompetensutveckling kan vara att kombinera studier och heltidsarbete. En bra lösning som idag blir allt populärare är distansutbildningar, så kallad e-learning. Då bestämmer du själv var och när du vill plugga.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser