Vidareutbildning för optiker

Vidareutbildning för optiker

För en optiker handlar de vanligaste arbetsgifterna om att genomföra synundersökningar samt att prova ut glasögon och kontaktlinser. Man måste även veta hur man skiljer ut ett friskt öga från ett sjukt så man vet när en person ska skickas till ögonläkare.

Som legitimerad optiker står man under Socialstyrelsens tillsyn, det är även dem som utfärdar legitimationer efter avslutad utbildning. Precis som all annan personal inom sjukvården har optiker vissa skyldigheter såsom tystnadsplikt och rätten att delegera arbetsuppgifter.

Förslag på vidareutbildning för dig som optiker

En optiker träffar kunder dagligen, det är därför viktigt att man har en god kommunikativ förmåga samt förstår vikten av god kundservice. Det är dessutom viktigt att vara noggrann så arbetet blir korrekt utfört så kunden får den information och bedömning som krävs.

Förutom att ge en god kundservice ska man även kunna samarbeta med sina kollegor och andra i branschen. Som optiker krävs det att man är stresstålig och har lätt för samarbeta med andra. Yrket kräver också att du kan försäljning och vet hur man ser kundens behov.

Att tänka på om du vill vidareutbildas

Det första steget när du vill vidareutbilda dig som optiker är att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan policyn innebära att du får möjlighet att läsa utbildningen på arbetstid eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.

Om du är osäker på vilken utbildning som passar dig bäst kan du höra med din chef eller dina om de läst en utbildning som de tror skulle passa även dig. Är ni flera på din arbetsplats som har samma eller liknande utbildningsbehov är det ofta möjligt att arrangera utbildningen på plats hos er.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingen finns det en balans mellan efterfrågan och tillgång för optiker, dock är det något lättare att få jobb på mindre orter. Det är vanligt att optiker arbetar som egna företagare, då stora förändringar har skett inom yrket.

[Facebook:recommend]


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: