27 sep 2021

Vidareutbildning för lastbilsförare

Vidareutbildning för lastbilsförare

Som lastbilsförare transporterar du alla typer av gods. Det är viktigt att du som lastbilsförare kan planera och organisera körningar och arbetsuppgifter, hålla tider, hitta leveransadresser och hålla fast vid regler på vägen. Det rör sig ofta om kortare körsträckor men det finns en hel del åkerier som utför körningar internationellt.

Att arbeta som lastbilsförare innebär inte endast ansvar för lastbilen utan det ingår även arbetsuppgifter såsom lastning samt lossning av gods. I vissa fall förväntas man även kunna beräkna godsets vikt och volym. 

Förslag på vidareutbildning för dig som lastbilsförare

      YKB
/
Engelska
/
Stresshantering
/
/
      ADR
/
Mindfulness
/
Kundbemötande
/
/

Att arbeta som lastbilsförare kan vara stressigt, det är många körningar som ska göras under en viss tid. En kurs i stresshantering, personlig effektivitet eller mindfulness kan hjälpa dig att hantera tidsintensiva perioder på jobbet. 

Idag krävs att alla lastbilsförare har yrkeskompetensbevis (YKB). Om du inte redan tagit ditt yrkeskompetensbevis är det hög tid att göra det för att undvika att bötfällas. Som lastbilsförare är det även meriterande att ha läst utbildningar inom ADR.

Mycket god förmåga i svenskt tal och skrift är ett ofta ett krav för lastbilsförare. Om du vill arbeta med internationella körningar bör du förbättra dina kunskaper även i andra språk än svenska, exempelvis engelska eller tyska. Då du i arbetet dagligen möter kunder är det dessutom viktigt att ha ett gott kundbemötande. 

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Ett första steg när du som bibliotekarie har bestämt dig för att satsa på vidareutbildning är att lyfta frågan med din närmaste chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att du får din utbildning finansierad av arbetsgivaren eller att du för möjlighet att ta ledigt från jobbet ett par dagar för att vidareutbildas.

Fundera över vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre inom. Om du är osäker på vilken slags utbildning du ska välja kan du höra med dina kollegor, kanske har de läst en utbildning som skulle passa även dig.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen beräknar att behover av lastbilsförare kommer öka under det närmasta året. För personer som dessutom har tagit sitt yrkesförarbevis (YKB) är möjligheterna till jobb desto större. Vissa kompetenser, exempelvis ADR-intyg för transport av farligt gods, kan förbättra jobbmöjligheterna ytterligare.

Utvecklingen inom transportbranschen ser positiv ut och antalet lastbilstransporter ser ut att öka. Byggverksamheten, handeln samt hotell och restauranger bidrar till en ökad efterfrågan på transporter och därmed också lastbilsförare.Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för dietister

De flesta dietister är verksamma inom slutenvård, allt fler team inom högspecialiserad sjukvård, eller inom öppen vård på vårdcentraler. Många dietister arbetar också inom kommunerna, framförallt inom kommunal äldreomsorg. Detta kan komma att bli ännu vanligare i framtiden med tanke på att allt fler sjuka äldre bor kvar hemma eller i någon form av särskilt boende.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för fastighetsskötare

En fastighetsskötare har ansvar för en fastighets inre samt yttre skötsel. Beroende på var man arbetar så kan arbetsuppgifterna variera. På större fastighetsbolag är det vanligt att fastighetsskötaren har ansvar för ett specifikt område och har specialistkompetens, medan det på mindre fastighetsbolag är vanligt att ha flera olika ansvarsområden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för lagerarbetare

Det finns lagerarbetare inom flera olika branscher och arbetsuppgifterna kan skilja sig mycket beroende på arbetsplats. Om du arbetar inom industri kan en del av arbetet bestå av att förse de olika produktionsavdelningarna med material från lagret. Den gemensamma nämnaren är att arbetet som lagerarbetare ofta innebär självständigt arbete och stor frihet under ansvar.
Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!