27 sep 2021

Vidareutbildning för journalister

Vidareutbildning för journalister

Journalister måste vara duktiga skribenter, kunna arbeta under tidspress och vara intresserade av både den tekniska utvecklingen och samhällsdebatten. Oftast arbetar journalister med webb, radio, TV eller press. Andelen journalister som arbetar på webb eller sociala medier har under de senaste åren ökat, vilket ställer nya krav på dig som journalist.

Förslag på vidareutbildning för dig som journalist

Journalistens yrke har förändrats i takt med den tekniska utvecklingen. Från att tidigare främst ha arbetat med envägskommunikation består nu journalistyrket mer och mer av samspel mellan publik och journalist.

Det är väldigt viktigt att journalister har kunskap om lagar och etiska regler, exempelvis gällande personlig integritet och opartiskhet. Beroende på vilket medium du främst arbetar mot finns det olika möjligheter till vidareutbildning. Journalister som arbetar med TV-journalistik kan exempelvis ha behov av vidareutbildning inom videoredigering och filmning eftersom inslagen ofta klipps och filmas av journalisten själv medan journalister som arbetar mot webb behöver ha fördjupad kunskap gällande sociala medier.

Journalistyrket kan vara stressigt och det är därför viktigt att du kan arbeta metodiskt och strukturerat. Om du som journalist behöver bli bättre på att strukturera din tid kan det vara bra att läsa en kurs i personlig effektivitet eller stresshantering.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Det är viktigt att du som journalist har ett intresse för samhällsfrågor, kan strukturera ditt eget arbete, är en duktig skribent och har en god kommunikativ förmåga. Om du vill vidareutbildas som journalist kan ett första steg vara att ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan detta innebära att din arbetsgivare står för utbildningskostnaden eller att du kan ta ledigt från arbetet för att delta i en utbildning.

När du som journalist bestämt dig för att vidareutbildas är det bra att först kartlägga de egna kunskapsluckorna och fundera över vilka områden du skulle kunna bli bättre på. Om du känner dig osäker kan du höra med dina kollegor eller din chef om de har tips på utvecklingsmöjligheter. Dina kollegor eller din chef kanske även har tips på en specifik utbildning som de läst och som de kan tipsa dig om.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass bedöms konkurrensen om journalistyrken bli mycket hård både på fem och tio års sikt. Allt mer av journalistens yrke flyttas över till digitala kanaler och att ha kunskap om ny teknik och sociala medier är ofta en förutsättning för att kunna få jobb.

För att bli konkurrenskraftig som journalist är det en fördel att vidareutbildas och bredda sina kunskaper. Som journalist ökar möjligheterna att konkurrera på den hårda arbetsmarknaden om du är duktig på att fotografera, har mycket goda kunskaper inom sociala medier eller om du kan redigera bild och film.

Det blir allt vanligare att journalister får uppdrag via bemanningsbyråer eller arbetar på frilansbasis. För att kunna konkurrera om frilansuppdrag är det en fördel att vidareutbildas och inte enbart fokusera på skrivandet. För att få nya uppdrag är det bra att kunna marknadsföra sig själv och sitt företag. Egenföretagare bör dessutom ha kunskaper inom redovisning och bokföring för att undvika att göra kostsamma misstag.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom kultur, media och design
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för marknadskoordinator

Möjligheterna till vidareutbildning för dig som marknadskoordinator är många! Kanske behöver du vässa din kompetens i Photoshop eller Indesign eller bli bättre på att planera och leda projekt eller kampanjer för sociala medier och andra digitala plattformar?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för kriminalvårdare

Som kriminalvårdare är det viktigt att du har goda kunskaper i bemötande och att du kan samtala och ge råd till de intagna. Detta kan exempelvis handla om att motivera en intagen med missbruksproblematik att söka hjälp eller på annat sätt bryta sina vanliga beteendemönster. En vanlig metod som används för att skapa förändring är motiverande samtal

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-16

De 11 mest irriterande kontorspersonligheterna

Blir du ibland tokig på dina kollegor? Då är du inte ensam! Det är helt enkelt bara att inse, du kommer aldrig att komma perfekt överens med samtliga personlighetstyper som ryms på ett kontor. Men om du lär dig att identifiera dessa arketyper och hur du bäst bemöter dem, blir de lättare att acceptera. Du kan byta jobb, men dessa 11 kontorspersonligheter kommer du sannolikt aldrig undan.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!