27 sep 2021

Vidareutbildning för inredningsarkitekt

Vidareutbildning för inredningsarkitekt

En inredningsarkitekt arbetar med att ta fram inredningslösningar som fungerar för ändamålet ur ett estetiskt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv. Det är vanligt att inredningsarkitekter är egenföretagare eller anställda på ett arkitektkontor.

Förslag på vidareutbildning för dig som inredningsarkitekt

Mycket av inredningsarkitektens arbete görs idag via dator, vilket ställer höga krav på din datorvana. Det är väldigt viktigt att du som inredningsarkitekt har goda kunskaper inom dataprogram som CAD. Om du som inredningsarkitekt behöver bli bättre på CAD finns en mängd olika utbildningar, både grundläggande och avancerade.

Inredningsarkitekter behöver förutom CAD också kunna arbeta i Adobe Photoshop för att skapa bilder och presentationer där den tilltänkta designen kan visualiseras för kunden. Om du som inredningsarkitekt är osäker på hur du ska presentera dina idéer kan det vara bra att vidareutbildas inom exempelvis presentationsteknik och retorik. För att kunna kommunicera effektivt med kunder och byggföretag kan det dessutom vara bra för inredningsarkitekter att vidareutbildas inom engelska eller andra språk. Att ha goda språkkunskaper ökar även möjligheten att göra karriär utomlands.

För inredningsarkitekter som arbetar genom enskild firma är det viktigt att ha kunskap om bokföring och redovisning för att undvika kostsamma misstag. Om ditt företag har anställda eller om du vill ta dig an en ledarroll på din arbetsplats kan en ledarskapsutbildning vara lämplig. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får fokusera på exempelvis coachande ledarskap.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Det är viktigt att inredningsarkitekter väljer att vidareutbildas kontinuerligt under hela karriären och känner till nya regler och lagar samt behärskar de nya programvarorna som används i arbetet. Du bör dessutom vara strukturerade och kunna planera din tid för att undvika tidspress när projektet ska färdigställas och levereras till kunden.

Ett första steg om du som inredningsarkitekt funderar på att läsa en utbildning är att ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Kanske kan du få hjälp med finansiering av utbildningen från arbetsgivaren eller få ta några dagar ledigt för att utbilda dig.

När du väljer utbildning bör du se över vilka kunskapsluckor du har och inom vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre. Tala med din chef och dina kollegor och se om de har tips på utbildningar som kan passa dig eller om de deltagit i någon utbildning som de kan tipsa dig om.

Framtidsutsikter

Det råder brist på kompetenta inredningsarkitekter och ofta rekryteras anställda från konkurrerande kontor. Trots att det finns arbetsmöjligheter för inredningsarkitekter ställs det höga krav på utbildning och kompetens. Om ett arkitektkontor inte hittar en inredningsarkitekt som uppfyller arbetsplatsens krav väljer arbetsgivaren ibland att istället anställa en arkitekt som har ansvar för inredningsarkitekturen. Vissa arkitektkontor rekryterar inredningsarkitekter internationellt då de inte hittar en lämplig kandidat på den svenska arbetsmarknaden.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för domare

Orgelbunden arbetstid och mycket eget ansvar är ofta vardag för domare. För att undvika onödig stress är det av stor vikt att du har förmåga att strukturera och planera ditt arbete. Det kan du få hjälp med genom att gå en kurs i personlig effektivitet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för interaktionsdesigner

Med tanke på den höga utvecklingstakten inom data- och IT-branschen är det viktigt att du som interaktionsdesigner är beredd på att kraven på din kompetens ständigt kommer att förändras, vilket medför att du även bör bara beredd på att under hela din karriär fortsätta att vidareutbildas och bygga på din kompetens. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-27

Microblading och kosmetiska tatueringar – så väljer du rätt utbildning

Intresset för kosmetiska tatueringar har ökat explosionsartat de senaste åren. Det blir allt vanligare att 3D-teknik används för att framhäva naturliga ögonbryn. Det finns ingen reglering för utbildningar inom microblading, så hur vet man att en utbildning är seriös? utbildning.se guidar dig rätt!

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!