Vidareutbildning för idrottslärare

Arbetar du som idrottslärare? Idrott och sport är ett stort och viktigt område inom skolvärlden och många upplever idrottsläraryrket som stimulerande och omväxlande, även om yrket också kan bjuda på fysiska såväl som psykiska utmaningar. Här kan du läsa mer om vilka möjligheter till kompetensutveckling det finns för idrottslärare. 

Vidareutbildning för idrottslärare

Arbetar du som idrottslärare? Idrott och sport är ett stort och viktigt område inom skolvärlden och många upplever idrottsläraryrket som stimulerande och omväxlande, även om yrket också kan bjuda på fysiska såväl som psykiska utmaningar. Som grundskollärare arbetar du med barn och ungas utveckling och ger dem verktyg för en hälsosam livsstil, både i teori och praktik.

Förslag på vidareutbildning för dig som idrottslärare

Som lärare är det viktigt att du under hela din din karriär fortsätter att vidareutbilda dig för att kunna bidra till en god kvalitet i skolan. Undersökningar visar även att lärare som får fortbildning i pedagogik presterar bättre.

För att bättre kunna tackla de konflikter som kan uppstå i relationerna mellan lärare, elever och föräldrar kan det dessutom vara bra för dig som lärare att gå en kurs i konflikthantering och motiverande samtal. En kurs i stresshantering eller mindfulness kan också vara ett bra sätt att främja både din och dina elevers hälsa. För att kunna hjälpa dina elever och medarbetare om en olycka inträffar bör du dessutom ha kunskap om första hjälpen och HLR. En kurs inom kostrådgivning och hälsa kan uppdatera dig om de senaste rönen inom området och ge dig ny inspiration som du kan ha med dig i din undervisning.

Idag finns dessutom möjligheter för skickliga lärare att bli förstelärare. Att vara förstelärare kan exempelvis innebära att du kan ansvara ansvara för introduktionen av nyanställda lärare, coacha andra lärare, initiera pedagogiska samtal eller bli huvudansvarig för ett ämne. 

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Att läsa en utbildning samtidigt som du arbetar kräver engagemang och planering. Även om du läser en kurs på distans kommer du att behöva avsätta tid för att kunna ta till dig de nya kunskaperna. Ett första steg när du bestämt dig för att du vill läsa en utbildning kan vara att kolla upp det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats.

När du väljer utbildning är det bra att försöka kartlägga vilka kunskapsluckor du har och se om det finns något område du skulle kunna bli bättre på. Om du har svårt att välja vilken utbildning du vill läsa kan du tala med dina kollegor, kanske har de tips på en kurs eller arrangör som varit bra och som gett dem bra stöd i deras yrkesutövande. 

Framtidsutsikter

Generellt sett ser arbetsmarknaden för lärare inom både grund- och gymnasieskola mycket god ut på såväl fem till tio års sikt, bedömer Arbetsförmedlingen i sin prognos Yrkeskompassen. Antalet personer som tar lärarexamen kommer inte vara tillräcklig för att möta den ökade efterfrågan, samtidigt som elevunderlaget fortsätter att öka.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom pedagogik
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: