Vidareutbildning för friskvårdskonsult
24 sep 2021

Vidareutbildning för friskvårdskonsult

Som friskvårdskonsult har du ansvar med hela genomförandet av en friskvårdsaktivitet, både för större grupper och på individnivå. En friskvårdskonsult som arbetar med ett företags anställda brukar analysera personernas livsstil för att sedan ta fram personliga hälsoprogram som krävs för att motivera den anställda till en hälsosammare livsstil.

När friskvårdskonsulten bildat sig en god bild av personens hälsa och livsstil diskuterar man tillsammans behovet av livsstilsförändringar och ger praktiska råd och tips kring till exempel förändringar i kost, rökning, motionsvanor eller stresshantering. 

Förslag på vidareutbildning för dig som friskvårdskonsult

Som friskvårdskonsult har du mycket kontakt med olika slags människor, både enskilt och i grupp. Det är därför bra att du är lyhörd och kan lyssna på varje persons individuella önskemål och behov. Du bör även vara pedagogisk för att kunna visa på fördelar med en förändrad livsstil. 

Förutom kurser inom hälsa, kostrådgivning och träning kan det vara bra för dig som friskvårdskonsult att läsa en utbildning i samtalsmetodik och coaching. Detta eftersom friskvårdskonsultens mål är att coacha och uppmuntra andra människor till en hälsosammare livsstil.

För friskvårdskonsulter som har ett eget företag kan det vara bra med kunskap inom marknadsföring, administration och ekonomi. Om du vet hur du ska marknadsföra dig själv och ditt företag på bästa sätt är det möjligt att nå ut till ännu fler kunder. Det kan också vara positivt med kunskap inom presentationsteknik och retorik då du ibland behöver övertyga både befintliga och potentiella kunder om värdet av en god hälsa.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Att läsa en utbildning samtidigt som du arbetar kräver engagemang och planering. Även om du läser en kurs på distans kommer du att behöva avsätta tid för att kunna ta till dig de nya kunskaperna. Ett första steg när du bestämt dig för att du vill läsa en utbildning kan vara att kolla upp om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling.

När du väljer utbildning är det bra att försöka kartlägga de egna kunskapsluckorna och se om det finns något område du skulle kunna bli bättre på. Om du har svårt att välja vilken utbildning du vill läsa kan du tala med dina kollegor, kanske har de tips på en kurs eller arrangör som varit bra.

Framtidsutsikter

Det råder stor konkurrens om jobben för friskvårdskonsulter. Detta beror på att många utbildar sig till yrket samtidigt som rekryteringsbehovet inte ökar i samma takt. Situationen bedöms enligt Arbetsförmedlingen att bli oförändrad under kommande år.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-04

Vidareutbildning för tandhygienist

Trots att tandhygienister bedöms möta en god arbetsmarknad är det viktigt att du vidareutbildas kontinuerligt under hela din karriär. Detta dels för att behålla din konkurrenskraft men även för att göra det möjligt för dig att ta dig an nya och mer avancerade arbetsuppgifter.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för barnmorskor

Vilka möjligheter till vidareutbildning finns det för barnmorskor? Här kan du läsa mer framtidsutsikter för barnmorskor och få förslag på utbildningar och kurser för kompetensutveckling. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-05-11

Ljög du i ditt CV? Här är kurserna som räddar dig!

– Men... Alla ljuger väl i sitt CV? Nja, men det är vanligare än man kan tro! Enligt Svenska Dagbladet ljuger nästan var femte svensk i CV:t och detta riskerar att ge pinsamma följder. Som tur är finns utbildning.se till ert förfogande och i vår söktjänst kan ni hitta de där snabba kurserna som kan rädda dig från rentav karriär-förödande konsekvenser.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨