24 sep 2021

Vidareutbildning för florist

Vidareutbildning för florist

Florist är ett kreativt och omväxlande yrke som till stor del handlar om att skapa och sälja vackra blomster- och växtarrangemang. Som florist kan du arbeta i en blomsterhandel, handelsträdgård eller driva en egen butik eller företag inom blomsterdesign.

Förslag på vidareutbildning för dig som florist

Med tanke på att floristyrket är väldigt kreativt och att olika material används beroende på vilken säsong det är och vilka trender som råder så blir du som florist aldrig fullärd – kreativiten har inga begräsningar! Utöver den konstnärliga och kreativa aspekten av yrket finns det flera andra områden inom vilka du som florist kan ha nytta av att utveckla.

Då arbetet som florist innebär mycket kontakt med kunder är det viktigt att du som florist har god känsla för service, gilla att prata med människor och du är lyhörd för olika kunders behov och önskemål. En kurs i kundbemötande kan ge dig mer kött på benen när det kommer till att bemöta “besvärliga” personer. Även en kurs i försäljning kan hjälpa dig med försäljningsaspekten av yrket.

För florister kan arbetsbelastningen periodvis vara hög, exempelvis inför storhelgen och i studentexamentider, när det säljs särskilt mycket blommor. Om du känner att du ibland har svårt att hantera stressfyllda perioder på jobbet kan en kurs i stresshantering eller personlig effektivitet ge dig verktyg och tips för att behålla lugnet och hitta en bra struktur för ditt arbete.

Om du som florist driver ett eget företag kan en kurs i bokföring hjälpa dig att sköta redovisningen. Att fördjupa dina kunskaper inom marknadsföring kan också vara positivt för dig som egenföretagare. Detta dels för att öka din kundbas men även för att nå ut till nya kunder.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Florist och sugen på att vidareutbildas? Ibland kan det vara svårt att bestämma sig för vilken utbildning man ska gå. En bra start är att  fundera över vilka kunskapsluckor du har och inom vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre. Hör med din chef, kollegor eller andra inom samma bransch. Kanske har de tips på utbildningar som de deltagit i någon kurs eller seminarium som skulle kunna vara givande även för dig?

Ta även reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy kan det innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att utbilda dig.

Framtidsutsikter

Enligt sajten Framtid.se är framtidsutsikterna för florister kopplade till hur det går för blomsterhandeln i sin helhet. Precis som all handel påverkas blomsterhandeln av hushållens ekonomi.


« Tillbaka till alla yrken inom försäljning, inköp och marknad
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-04-08

Karriärguiden – alla yrken från A-Ö

Administratör Advokat Agronom Ambulanssjukvårdare Arbetsförmedlare Arbetsterapeut Arkitekt Arkivarie Art director Apotekare Audionom Banktjänsteman Barnmorska Barnskötare Begravningsentreprenör Bibliotekarie Biblioteksassistent Biolog Biomedicinsk analytiker Biståndshandläggare Bokföringsassistent Butikschef Brandingenjör Brandman Behandlingsassistent Byggledare Byggnadsingenjör Civilekonom Civili ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Topp 20: heta kompetenser för kommunikatörer 2017

utbildning.se har följt upp förra årets kartläggning och återigen undersökt 161 svenska jobbannonser till kommunikatörs- och informatörsjobb. Denna kartläggning resulterar i de hetaste kompetenserna för kommunikation 2017. En examen med någon anknytning till medier eller kommunikation tillsammans med kunskaper i sociala medier och ett sinne för kreativt nyskapande toppar 2017 års granskning.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-14

Kreativt tänkande och nätverk ska locka kvinnor till IT-branschen

IT-branschen växer, men trots detta är det fortsatt få kvinnor som intresserar sig för en karriär inom IT. Men allt fler organisationer visar vägen framåt! Grupper som Sigma Smart Women Society, WiTech och Pink Programming drar sitt strå till stacken när det kommer till att skapa förbilder och sprida intresset för IT till unga tjejer och redan yrkesverksamma kvinnor.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!