24 sep 2021

Vidareutbildning för fastighetstekniker

Vidareutbildning för fastighetstekniker

En fastighetstekniker, alternativt Fastighetsskötare, fastighetsvärdar och fastighetsförvaltare,
kan vara anställd av fastighetsbolag eller företag som säljer tjänster till fastighetsbolag. Kommuner är också vanliga arbetsgivare för en fastighetstekniker.

En fastighetstekniker har hand om en fastighetens drift, skötsel samt underhåll av de tekniska systemen. Att vara serviceinriktad och en god problemlösare är viktiga egenskaper för en fastighetstekniker, liksom kompetens inom exempelvis styr- och reglerteknik.

Förslag på vidareutbildning för dig som fastighetstekniker

      VVS
/
Kundbemötande
/
      Teknik          
/
Personlig effektivitet  
/
      Bygg            
/
Ledarskap

Moderna fastigheter har avancerade, datorstyrda system för att inomhusklimatet ska vara behagligt, samtidigt som energiförbrukningen ska hållas så låg som möjligt. För att sköta dessa system krävs kunskaper om styr- och reglerteknik, hur systemen ska underhållas, justeras och repareras.

Drifttekniker är en annan vanlig yrkestitel för dem som jobbar med den här typen av uppgifter. I jobbet ingår också att kontrollera brister i isolering och bevaka så att det inte uppstår oväntat hög energiförbrukning. Även felsökning är en del av jobbet. Då du som fastighetstekniker möter många olika människor under en arbetsdag är det viktigt att vara serviceinriktad. Om du vill bli ännu bättre på att ge god service kan en kurs inom kundbemötande vara något för dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Jobbmöjligheterna är störst för personer som, förutom den efterfrågade tekniska kompetensen, även har god känsla för service eftersom kundkontakter är vanligt förekommande. Vanligtvis krävs som lägst gymnasieutbildning inom exempelvis VVS och fastighet, teknik eller el- och energi.

När du ska välja utbildning är det bra att först se över vilka kunskapsluckor du har och var du skulle kunna bli ännu bättre. Är du osäker på vilken utbildning som skulle kunna vara aktuell för dig kan du höra om dina kollegor har tips på någon utbildning de tidigare deltagit i som var lärorik. Kanske har din chef också tips på utbildningar som skulle kunna komplettera dig i din yrkesroll.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på fastighetstekniker påverkas positivt av ett ökat byggande. Även fortsatta krav på energieffektivisering och modernisering av fastigheters styr- och reglersystem påverkar arbetsmarknaden för fastighetstekniker positivt, men har också lett till högre kompetenskrav.

Det är för få som utbildar sig inom området för att täcka efterfrågan på arbetsmarknaden. Dessutom är medelåldern i yrkesgruppen hög och många fastighetstekniker går i pension under de närmaste åren vilket skapar fler jobbmöjligheter för fastighetstekniker.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för yrken inom administration & juridik

Vill du lära dig något nytt för att kunna utvecklas i din yrkesroll inom administration eller juridik eller behöver du en viss kompetens för att kunna ta nästa steg i karriären? Oavsett vilket yrke och vilken position du befinner dig idag är fördelarna med att gå en vidareutbildning många. Däremot är det inte alltid lika lätt att veta var man ska börja och vilken utbildning man ska välja ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Vidareutbildning för systemutvecklare

Systemutvecklare finns idag inom i stort sett alla branscher, såväl på företag som på organisationer och myndigheter. Ofta arbetar de på konsultuppdrag, men de kan även vara anställda. För att fortsätta vara attraktiv på arbetsmarknaden krävs det i regel kontinuerlig vidareutbildning om du arbetar som systemutvecklare.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för försäkringstjänsteman

För att kunna ge bra råd till kunder bör du som försäkringstjänsteman först och främst ha koll på försäkringsbranschen och vilka olika försäkringar som erbjuds av olika försäkringsbolag. En försäkringsutbildning är ett effektivt sätt att utveckla de nödvändiga kunskaper som behövs för att sköta ditt arbete ännu mer framgångsrikt.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!