Vidareutbildning för elingenjör

Möjligheterna till fortsatt utbildning för dig som elingenjör är många. Det finns en uppsjö olika kortare eller längre kurser att välja på för att bygga på sina kunskaper inom elektronikområdet.

Vidareutbildning för elingenjör

Ingenjörer specialiserade på elektronik är ofta verksamma inom verkstadsindustrin, där de konstruerar och utvecklar elektronisk utrustning och telekommunikationssystem. Elingenjörer arbetar också ofta inom tillverkningsindustrin, energibranschen, byggbranschen eller teknikkonsultföretag.

Förslag på vidareutbildning för dig som elingenjörer

Möjligheterna till fortsatt utbildning för dig som elingenjör är många. Det finns en uppsjö olika kortare eller längre kurser att välja på för att bygga på sina kunskaper inom elektronikområdet. Du kan bland annat hitta vidareutbildningar som behandlar elmotorer, kabelhantering, elkraftsteknik, mätteknik, hur man utför en kontroll på en elanläggning med mera. Många kurser berör även säkerhetsaspekten vid elarbeten.

Vidare är det till viktigt att du som elingenjör har en god förmåga att kommunicera och samarbeta med andra, då de projekt du är involverade i sällan är solouppdrag. En kurs i presentationsteknik kan hjälpa dig att bättre göra dig förstådd och få andra att lyssna på dig. Arbetar du i ett team kan även en utbildning i teamutveckling eller cochande ledarskap vara en bra idé för att stärka och utveckla samarbetet inom gruppen. Eftersom du som ingejör även ofta leder människor, projekt och arbetsprocesser kan även en kurs i ledarskap eller projektledning vara relevant.

Att arbeta med elektronik kräver höga kunskaper om säkerhet och att du vet hur du ska agera för att undvika materiella skador och personskador. Om olyckan väl är framme är det bra att du som elingenjör har kunskap om första hjälpen och HLR.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Är du elingenjör och nyfiken på vidareutbildning? Ett bra första steg är att ta upp frågan med din chef. Kanske kan han eller hon tipsa dig om kurser eller utbildningar som passar just din roll och nuvarande situation. Ta även reda på om din arbetsplats har någon policy för kompetensutveckling. Om en sådan finns kan det innebära att din arbetsgivare har möjlighet att  finansiera din utbildning. Kanske kan du även få beviljat ledigt ett par dagar för att vidareutbilda dig.

Nästa steg är att ta reda på vilken utbildning du ska gå. Börja med att försöka kartlägga dina kunskapsluckor. Fundera därefter på inom vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre. Känner du dig osäker på vilken utbildning du ska välja kan du även höra dig för med dina kollegor. Kanske har någon av dem nyligen gått en kurs som han eller hon kan rekommendera.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer i sin yrkeskompass att framtidsutsikterna för elingenjörer är goda, även på lång sikt. Det är trots detta viktigt att du som elingenjör ser till att du har de kompetenser som krävs för att du ska trivas och även utvecklas i din yrkesroll.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: