Visa utbildning.se som: Mobil
Vidareutbildning för elevassistent

Vidareutbildning för elevassistent

Elevassisten kan hjälpa eleven att hitta ro i sina studier eller med att ta fram individuella lösningar anpassade efter eleven så att han eller hon ska kunna lära sig på bästa sätt. Som elevassistent kan du också vara ett stöd för eleven under raster, i omklädningsrum, på utflykter med mera. Du ofta med eleven under hela skoldagen och även efter skolan på fritids.Som elevassistent arbetar du i skolan, där du ger hjälp till elever som behöver särskilt stöd för att kunna följa med i undervisningen. Elevassistens arbetsuppgifter varierar mellan olika skolor, men kan exempelvis handla om att stötta elever som har läs- och skrivsvårigheter, koncentrationsproblem, psykosociala svårigheter eller olika typer av funktionsnedsättningar.

Förslag på vidareutbildning för dig som elevassistent

Att vidareutbildas som elevassistent kan vara ett sätt att både stärkas i sin yrkesroll och förbli attraktiv på arbetsmarknaden även på längre sikt. Enligt Arbetsförmedlingen har elevassistenter som har kunskaper om elever som behöver särskilt stöd större chanser till jobb. Att läsa olika kurser om inlärningssvårigheter eller olika funktionshinder kan alltså öka dina jobbchanser.

Det är av stor vikt att relationen mellan eleven och elevassistenten fungerar. Som elevassistent är du därför säkerligen lyhörd och har god förmåga att känna in elevens behov. Om du vill utveckla din sociala och kommunikativa förmåga ytterligare finns det en mängd olika kurser som kan hjälpa dig utvecklas inom det området. Exempelvis kan en kurs i coaching eller coachande ledarskap hjälpa dig att utveckla din förmåga att kommunicera och både kunna lyssna men också att vara tydlig. Under en sådan kurs får du öva på olika typer av svåra samtal, hitta verktyg för att möta och hantera motsättningar och konflikter på ett dynamiskt och konstruktivt sätt samt utveckla feedback som verktyg för att främja delaktighet och motivation. Dessa egenskaper är också viktiga för att du som elevassistent ska kunna skapa goda relationer till såväl elever som lärare.

Det finns även en mängd kurser som riktar in sig på såväl olika pedagogiska metoder som olika funktionsnedsättningar och hur man kan anpassa sitt stöd för att skapa bästa möjliga förutsättningar för elevens lärande. Ytterligare en möjlig väg för elevassistenter som funderar på att vidareutbilda sig kan vara att utbilda sig till lärare. Då utgör elevassistentyrket en bra grund.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig 

Ett bra första steg när du som elevassistent vill vidareutbilda dig är att höra med din arbetsgivare vilka möjligheter till kompetensutveckling de har möjlighet att erbjuda dig. Har skolan en policy för kompetensutveckling? I så fall kan det finnas en chans att din arbetsgivare kan hjälpa till med finansiering. Om du har svårt att få ihop tiden med att arbeta och gå en kurs samtidigt kan kanske en distanskurs vara ett alternativ? Idag finns det ett allt större utbud av utbildningar som går att läsa på hel- eller halvdistans så att du kan studera när det passar dig.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer i sin prognos Yrkeskompassen att elevassistenter har medelgoda möjligheter till jobb på fem och tio år sikt. Behovet av elevassistenter styrs av i vilken utsträckning varje enskild kommun och rektor väljer att satsa på elevstöd i skolorna.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom pedagogik
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för fastighetsmäklare

Det finns fler olika val inom kompetensutveckling för en fastighetsmäklare, det finns många förmågar som är viktiga att utveckla och underhålla som fastighetsmäklare. Att kunna hantera stress är viktigt, ofta har du flera processer igång samtidigt med olika budgivningar och försäljningar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för marknadskoordinator

Möjligheterna till vidareutbildning för dig som marknadskoordinator är många! Kanske behöver du vässa din kompetens i Photoshop eller Indesign eller bli bättre på att planera och leda projekt eller kampanjer för sociala medier och andra digitala plattformar?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för fysioterapeut

Förutom att arbeta med patienter kan fysioterapeuten exempelvis arbeta med produktutveckling, försäljning av medicintekniska produkter, utbildning och forskning samt hälsoupplysning och rådgivning. Som fysioterapeut kan man välja att specialisera sig inom ett visst område, bland annat inom hjärt- och kärlsjukdomar, mentalhälsa och intensivvård.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!