24 sep 2021

Vidareutbildning för drifttekniker

Vidareutbildning för drifttekniker

Som drifttekniker är du ansvarig för att övervaka driften av anläggningar som producerar exempelvis el, fjärrvärme och dricksvatten. Oftast sker driftteknikers övervakning med hjälp av datorskärmar i ett kontrollrum, men en drifttekniker kan också genomföra kontrollronder ute i anläggningen. Rapportering av fel och störningar samt reparationer och underhåll är andra vanliga arbetsmoment för drifttekniker.

Förslag på vidareutbildning för dig som drifttekniker

      Ledarskap        
/
Personlig effektivitet  
/

Vilken vidareutbildning som är lämplig för en drifttekniker varierar beroende på om du jobbar hos en stor eller liten arbetsgivare. Hos en mindre arbetsgivare har man som drifttekniker ofta ett helhetsansvar, medan man som drifttekniker på en större anläggning med fler arbetsuppgifter har mer specialiserade uppgifter. En viktig del av driftteknikers arbete är att föra journaler och skriva rapporter om tryck och temperatur. Om du känner att du vill bli bättre på skriftlig kommunikation kan en kurs i skrivande hjälpa dig att uttrycka dig tydligare. 

Är du intresserad av IT? Då kan du som drifttekniker välja att specialisera dig inom IT och arbeta med att felsöka problem med datorer och underhålla servrar, infrastruktur och applikationer.

Som drifttekniker arbetar du ofta i ett arbetslag, där det är viktigt att du har god samarbetsförmåga och kan kommunicera med dina kollegor. Om ni skulle behöva stärka samarbetet i din arbetsgrupp kan en kurs i teambuilding hjälpa er att hitta en bättre dynamik inom gruppen. 

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som drifttekniker funderar på att satsa på vidareutbildning är ett första steg att ta upp frågan med din chef och ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbilda dig. 

Osäker på vilken utbildning du ska välja? Börja med att fundera över om det finns något område i ditt jobb du sulle kunna bli ännu bättre på. Du kan också höra med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle passa dig.

Framtidsutsikter

Eftersom värme och vatten hör till de mest grundläggande behoven i samhället påverkas branschen för drifttekniker inte i särskilt hög utsträckning av konjunktursvängningar. Eftersom medelåldern i yrkesgruppen är hög och många drifttekniker inom de närmaste åren kommer att gå i pension finns ökade möjligheter till jobb i stora delar av Sverige.

Dock kan jobbchanserna enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass variera mellan större och mindre orter. Dessutom ställer utvecklingen inom teknikområdet nya och högre kompetenskrav på den som arbetar som drifttekniker, varför det det som drifttekniker kan vara en god idé att vidareutbilda sig. 

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för inköpare

Inköpare arbetar med inköp av varor och tjänster inom alla branscher. Inom offentlig sektor kallas inköpare för upphandlare. Idag har inköpare ofta en mycket central roll i organisationen. Detta ställer höga krav på att du som inköpare är bekant med samtliga delar som utgör inköpsprocessen: relationen med leverantörer, juridiska regler, ekonomi, administration, logistik och affärsmässighet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för IT-tekniker

Eftersom IT-området utvecklas i så pass snabb takt bedöms att du som IT-tekniker måste ha fördjupade kunskaper inom området för att hålla dig konkurrenskraftig. Vidareutbildning under karriären är också viktigt för IT-tekniker eftersom det möjliggör utökade ansvarsområden.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för modersmålslärare

Som modersmålslärare undervisar du elever som har modersmål än svenska i sitt modersmålsspråk. Du arbetar ofta självständigt med allt från planering och genomförande av lektioner, inte sällan på flera olika skolor. Här kan du läsa mer om vilja möjligheter till vidareutbildning det finns för modersmålslärare. 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!