Vidareutbildning för controller

Vidareutbildning för controller

Controllern fungerar som en länk mellan ledningen och ekonomiavdelningen på arbetsplatsen. Arbetsuppgifterna för en controller består av att förmedla viktig ekonomisk information till ledningen och analysera företagets framtid. Eftersom controllerns arbete till stor del handlar om rapportskrivning och analys är det viktigt att du är strukturerad och intresserad av arbete med siffror. Controllern kan arbeta både statligt eller inom kommuner samt i privata företag.

Förslag på vidareutbildning för dig som controller

Många av de som arbetar som controller är i grunden utbildade civilekonomer, men ibland består arbetet mer av analys än arbete med ekonomi. I sådana situationer är det viktigt att fortsätta vidareutbildas kontinuerligt under din karriär. Vanligt är att personer som arbetar som controller utbildar sig inom exempelvis verksamhetsstyrning eller ledarskap.

Eftersom en stor del av en controllerns arbete består i att presentera sina rapporter och analyser för ledningen är det viktigt att ha en god kommunikativ förmåga. Genom att läsa en utbildning inom presentationsteknik eller retorik kan du förbättra dina föredrag och få åhörarna att förstå dig på ett bättre sätt.

Goda språkkunskaper är viktigt, särskilt om du arbetar på ett internationellt företag. En utbildning inom affärsspråk kan öka dina arbetsmöjligheter och göra dig bekvämare i att presentera resultat på ett annat språk än ditt modersmål.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Som controller är det viktigt att ha god samarbetsförmåga och vara analytisk. Om du är osäker på vilka områden du skulle behöva utveckla kan det vara bra att ta upp ditt behov av kompetensutveckling med din chef för att få tips och råd om vad du skulle kunna bli bättre på. Din chef kan även berätta om arbetsplatsens policy för kompetensutveckling. Det kanske finns möjlighet för dig att läsa en utbildning på arbetstid eller få utbildningen finansierad av din arbetsplats.

Arbetet som controller kan emellanåt vara stressigt, tänk därför på att hitta en utbildning med ett upplägg och en längd som passar just din arbetssituation. Det är vanligt att distansutbildningar uppfattas som enklare eftersom studierna ofta går att förläggas på tider när det passar dig bäst. Tänk dock på att distansstudier ofta kräver ett stort engagemang och sällan är lättare än vanlig klassrumsundervisning.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass har en controller med arbetserfarenhet bättre jobbmöjligheter än de nyutexaminerade. Efterfrågan av duktiga controllrar bedöms vara stabil även på längre sikt.

Arbetet som controller är attraktivt och många ekonomistudenter väljer att söka denna typ av yrke. För att kunna konkurrera om arbeten som controller är det bra att vidareutbildas och specialisera sig inom exempelvis redovisning.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]

« Alla yrken A–Ö
« Tillbaka till alla yrken inom ekonomi
« Tillbaka till Karriärguidens startsida


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: