Vidareutbildning för byggledare

Det finns flera möjligheter till vidareutbildning för dig som byggledare. Eftersom arbetet består av att förklara de juridiska och tekniska aspekterna av avtal, kontrakt och regelverk för beställaren behöver du ha hög juridisk kunskap. Tänk på att regler och lagar ständigt förändras vilket kräver att de kunskaper du har är aktuella.

Som byggledare arbetar du med att minimera dröjsmål i ett byggprojekt och se till att projektet färdigställs inom planen för kvalitet, tid och budget. Arbetet sker i nära samarbete med beställaren och mycket av arbetet består av byggnadsteknisk administration.

Förslag på vidareutbildning för dig som byggledare

Det finns flera möjligheter till vidareutbildning för dig som byggledare. Eftersom du i arbetet kan behöva förklara de juridiska och tekniska aspekterna av avtal, kontrakt och regelverk för beställaren är det viktigt att du har hög juridisk kunskap. Tänk på att regler och lagar ständigt förändras vilket kräver att de kunskaper du har är aktuella. Det är även nödvändigt att du som byggledare är duktig på ekonomi för att säkerställa att byggaren håller sig till budget.

Det krävs att du som byggledare har god kommunikativ förmåga. Du bör dessutom vara en duktig projektledare och en ledare som dina medarbetare lyssnar på. För att bli en ännu bättre ledare kan du välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får fokusera på en särskild del av ledarskapet, exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap.

Att arbeta som byggledare kan stundtals vara stressigt och du behöver vara duktig på att planera både din egna och andras arbete. Om du känner att du skulle vilja bli bättre på detta kan en kurs inom stresshantering eller personlig effektivitet vara något för dig.

Att tänka på om du vill vidareutbildas

Om du som byggledare funderar på att vidareutbildas är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Finns det en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbilda dig.

Osäker på vilken utbildning du ska välja? Börja med att försöka kartlägga dina egna kunskapsluckor och fundera över vilka områden i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Hör även med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle passa dig.

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser