Vidareutbildning för brandman

Vidareutbildning för brandman

En brandman arbetar förebyggande med att hindra att bränder uppstår och med att begränsa skadorna på människor, miljö och egendom när olyckan väl är framme. Brandmän kan arbeta i utryckningstjänst men även inom företag som bedriver en riskfylld verksamhet och därmed behöver ha en egen brandförsvarsorganisation eller på flygplatser.

Förslag på vidareutbildning för dig som brandman

En stor del av brandmannens arbete går ut på att förbereda sig för larm och att genomföra administrativt arbete, exempelvis föreläsa om brandskydd på skolor och arbetsplatser. För att kunna entusiasmera och få åhörarna vid föreläsningar att ta till sig ditt budskap är det bra att som brandman vidareutbildas inom exempelvis presentationsteknik och retorik. Du behöver dessutom ha koll på nyheter och regler för brandskyddsarbete.

Sedan 1 januari 2015 krävs att brandmän som arbetar med utryckning har motorsågskörkort nivå F. Utan motorsågskörkort får räddningstjänst inte såga upp exempelvis fordon vid trafikolyckor. Som brandman är det även nödvändigt att ha utbildning inom första hjälpen och HLR för att kunna genomföra återlivningsaktioner innan övrig räddningstjänst anlänt till en olycksplats.

Som brandman måste du vara stresstålig och kunna behålla lugnet även vid pressade situationer. En utbildning i stresshantering kan hjälpa dig att bli bättre på att behärska din stress och lära dig mer om hur människor som är stressade ska bemötas.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som brandman bestämt dig för att vidareutbildas är det viktigt att kartlägga de områden du skulle kunna bli bättre på. Är du osäker på vad du skulle kunna förbättra kan du höra med dina kollegor eller din chef, kanske kan de ge dig konkreta tips på kurser de själva läst och tycker var bra eller föreslå vilka områden du skulle kunna utveckla.

Hör även med din chef om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om en sådan finns kan det innebära att arbetsgivaren står för utbildningskostnaden eller att du får ta ledigt från arbetet för att vidareutbilda dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer arbetsmarknaden för brandmän vara medelgod, både på fem och tio års sikt. Antalet yrkestillfällen kommer endast öka marginellt medan pensionsavgångarna väntas bli stora. Detta innebär en minskad konkurrens om jobben. Brandmän som har utbildning inom vård har det lättare att hitta jobb. Om du som brandman inte har erfarenhet från vårdyrken kan det vara en god idé att vidareutbildas inom området för att göra dig än mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

[Facebook:recommend]


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser