22 sep 2021

Vidareutbildning för biståndshandläggare

Vidareutbildning för biståndshandläggare

Biståndshandläggare arbetar inom kommun och har ansvar för att utreda och avgöra vilken slags behov av personlig assistans, hemtjänst eller särskilt boende en individ har. Det är viktigt att du vet hur du ska bemöta missnöjda personer och att du har kunskap om aktuella lagar och regler. Du bör dessutom ha en god pedagogisk förmåga och kunna förklara beslutet på ett sätt som klienten förstår.

Eftersom de beslut som du som biståndshandläggare fattar ska grundar sig på rådande lagar inom området är det mycket viktigt att du har aktuell kunskap. Eftersom lagar och regler ändras krävs det att du som biståndshandläggare under hela din karriär vidareutbildar dig inom juridik. Genom att fördjupa dina kunskaper inom de rådande lagarna, exempelvis SoL, blir du som biståndshandläggare mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Som biståndshandläggare möter du en mängd olika människor i ditt arbete och vissa kan ha bristande kunskaper i svenska. Det kan därför vara positivt om du som biståndshandläggare har kunskap i fler språk än svenska. Du bör även vara duktig på att formulera dig både i tal och i skrift på ett sätt som mottagaren förstår. Eftersom arbetet som biståndshandläggare stundtals kan vara stressigt är det viktigt att du kan hantera mer arbetsintensiva perioder. Detta har du möjlighet att lära dig genom att läsa en kurs i stresshantering eller personlig effektivitet.

Om du siktar mot en ledande position på din arbetsplats kan din karriär gynnas av utbildningar inom ledarskap. Du kan exempelvis välja att vidareutbilda dig inom coachande ledarskap eller delta i ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram.


Förslag på vidareutbildning för dig som biståndshandläggare


Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Att vidareutbildas som biståndshandläggare, antingen för att bli ännu bättre på dina arbetsuppgifter eller för att bredda dina kompetenser, underlättar för dig som vill ta dig an nya och mer avancerade uppgifter eller vill byta arbetsplats. Ett första steg när du bestämt dig för att vidareutbildas i rollen som biståndshandläggare är att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan det innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att utbilda dig.

När du ska välja utbildning bör du först fundera över vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre på och om det har kommit någon ny lag du behöver lära dig mer om. Diskutera med din chef och dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar som de deltagit i som kan passa även dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass möter biståndshandläggare en medelgod arbetsmarknad både på fem och tio års sikt med vissa regionala skillnader. I takt med att Sveriges befolkning blir äldre ökar behovet av assistans, vilket medför ökade arbetsmöjligheter för biståndshandläggare.


Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom socialt arbete
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 22 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för copywriter

En copywriter arbetar ofta på en reklambyrå eller på frilansbasis och ansvarar för att utforma textmaterial för bland annat reklamkampanjer. Copywritern behöver ha en god känsla för ord och kunna formulera texter som både väcker intresse och får mottagaren att förstå budskapet. Det allra viktigaste för copywriters är att vara duktiga på att skriva och formulera lättbegripliga, intressanta och nytä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-14

Vidareutbildning för undersköterska

Det är vanligt att undersköterskor arbetar på äldreboenden, sjukhus eller inom hemsjukvården. Arbetet ställer höga kvar på din empatiska förmåga och du behöver vara positiv och ansvarstagande.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för löne- och personalassistent

Det är viktigt att du som löne- och personalassistent har kunskap om arbetsrätt och de rådande lagarna. Tänk på att de arbetsrättsliga lagarna och reglerna förändras, vilket innebär att du som löne- och personalassistent måste vidareutbildas under hela karriären för att hålla dina kunskaper aktuella.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!