22 sep 2021

Vidareutbildning för biomedicinsk analytiker

Vidareutbildning för biomedicinsk analytiker

Biomedicinska analytiker arbetar ofta inom den offentliga sjukvården, vid myndigheter, kommuner eller på högskolornas forskningslaboratorium. Idag väljer allt fler biomedicinska analytiker att arbeta på läkemedels- och bioteknikföretag eller privata analysföretag.

Som biomedicinsk analytiker är det viktigt att du är analytisk och noggrann. Den biomedicinska analytikerns arbete genomförs ofta i team, vilket ställer krav på din samarbetsförmåga och din kommunikativa förmåga. Stundtals kan arbetet som biomedicinsk analytiker vara stressigt och du behöver kunna planera din tid på ett bra sätt. Om du känner att du skulle vilja bli bättre på att hantera stress och planera din tid kan en utbildning inom stresshantering eller personlig effektivitet vara något för dig.

Om du som biomedicinsk analytiker vill ta ett större ansvar på din arbetsplats eller siktar mot en chefsposition är det viktigt att vara en duktig ledare. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får möjlighet att fokusera på en del av ledarskapet, exempelvis coachande ledarskap eller konflikthantering. Har du nyligen fått en chefsroll på din arbetsplats finns flera ledarskapsutbildningar som riktar sig just mot nya chefer. Under en utbildning för nya chefer får du kunskaper och verktyg för att kunna växa in i din nya yrkesroll.

Har du som biomedicinsk analytiker nyligen blivit utsedd till arbetsplatsens skyddsombud eller är du intresserad av arbetsmiljöfrågor? Det finns många kurser inom arbetsmiljö där du lär dig hur du ska arbeta med arbetsmiljöfrågor i praktiken och hur du kan göra för att utveckla fungerande strategier för en välmående arbetsplats.

På stora internationella företag är koncernspråket ofta engelska. Om du som biomedicinsk analytiker jobbar på ett internationellt företag eller funderar på att arbeta utomlands är goda språkkunskaper ett krav. Utöver svenska och engelska är det ofta positivt att behärska ännu fler språk.


Förslag på vidareutbildning för dig som biomedicinsk analytiker


Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Ett första steg om du som biomedicinsk analytiker funderar på att vidareutbilda dig är att ta upp frågan med din chef. Ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbildas.

Om du är osäker på vilken utbildning du ska välja kan du börja med att kartlägga dina egna kunskapsluckor och fundera över om det finns områden i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Hör med dina kollegor om de har tips på utbildningar de tror kan passa dig. Fundera också över vilken leveransmetod som fungerar bäst för dig. Har du möjlighet att vara borta från jobbet för att delta i utbildningen eller passar e-learning dig bättre?

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass bedöms biomedicinska analytiker möta en god arbetsmarknad, både på kort och på lång sikt. I takt med att befolkningen växer och många biomedicinska analytiker går i pension samtidigt som allt färre väljer att utbilda sig inom yrket ökar efterfrågan på kompetenta biomedicinska analytiker. Allra bäst möjligheter till jobb har biomedicinska analytiker med lång erfarenhet av yrket.

Eftersom det ständigt kommer nya läkemedel, lagar och regler är det viktigt att du som biomedicinsk analytiker vidareutbildas under hela karriären. Vidareutbildning är ett bra sätt att bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden och kan göra att du får ett större ansvar på din arbetsplats eller kan ta dig an nya mer avancerade arbetsuppgifter.

« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 22 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för dig som försäljningschef

För att som försäljningschef fortsätta att utvecklas - både på ett personligt plan och för att förbli attraktiv på arbetsmarkanden även i framtiden - är det viktigt att ständigt fortsätta bygga på och utveckla sin kompetens.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för arbetsförmedlare

För arbetsförmedlare som vill utveckla sig vidare ytterligare i karriären finns flera vägar att gå. Om du strävar efter en mer ledande befattning kan det vara en god idé att gå en kurs inom ledarskap. Det finns både kortare och längre utbildningar att välja bland. Här kan du läsa mer om möjligheter till vidareutbildning för arbetsförmedlare. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Topp 20: heta kompetenser för kommunikatörer 2017

utbildning.se har följt upp förra årets kartläggning och återigen undersökt 161 svenska jobbannonser till kommunikatörs- och informatörsjobb. Denna kartläggning resulterar i de hetaste kompetenserna för kommunikation 2017. En examen med någon anknytning till medier eller kommunikation tillsammans med kunskaper i sociala medier och ett sinne för kreativt nyskapande toppar 2017 års granskning.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!