22 sep 2021

Vidareutbildning för biolog

Vidareutbildning för biolog

Som biolog kan du arbeta inom flera olika branscher och inom myndigheter eller hos privata arbetsgivare. Många biologer är anställda som forskare vid universitet, men det är också vanligt att biologer arbetar med naturvård, miljöfrågor och hälsa. Det finns även biologer som väljer att arbeta med life science, exempelvis bioteknik, medicinsk teknik eller på läkemedelsforskning.

För biologer som vill vidareutbildas finns en mängd olika vägar att gå. Om du arbetar inom natur- och miljövård är det viktigt att du har kunskap inom miljö- och kvalitetsledningssystem. Genom att komplettera din tidigare utbildning med pedagogik är det möjligt för dig att bli behörig lärare. Om du som biolog redan arbetar som lärare kan det vara positivt för din karriär att bättra på dina pedagogiska kunskaper med en kurs inom ämnet.

Om du som biolog vill öka dina möjligheter att få jobb är det en god idé att bättra på dina kunskaper inom försäljning och ekonomi. Även utbildningar inom projektledning eller ledarskap kan öka dina möjligheter att få jobb. Om du som biolog skulle vilja utveckla dina ledaregenskaper kan du välja att läsa antingen ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare kurs där du får möjlighet att rikta in dig på exempelvis coachande ledarskap eller konflikthantering.

Arbetet som biolog kan stundtals vara stressigt och det är viktigt att du vet hur du ska planera ditt arbete på bästa sätt. För dig som vill utöka dina kunskaper och lära dig mer om verktyg för att hantera stress kan du välja att läsa en kurs inom personlig effektivitet eller stresshantering.


Förslag på vidareutbildning för dig som biolog


Att tänka på om du vill vidareutbildas

Om du som biolog funderar på att vidareutbildas är ett första steg att ta upp frågan med din chef och ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får ledigt från jobbet ett par dagar för att utbildas.

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja? Börja med att försöka kartlägga dina kunskapsluckor och fundera över vilka områden i ditt arbete du skulle kunna bli ännu bättre på. Hör med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle kunna passa dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer det att råda hård konkurrens om jobben som biolog både på kort och på lång sikt. Efterfrågan beräknas öka något, men tillgången kommer ändå att vara större än efterfrågan. För biologer med yrkeserfarenhet och kunskap om projektledning ökar möjligheterna att få jobb.


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 22 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för miljö- och hälsoskyddsinspektör

Som miljö- och hälsoskyddsinspektör ansvarar du för det kommunala miljö- och hälsoskyddsarbetet, inklusive djur- och livsmedelstillsynen. Miljö- och hälsoskyddsinspektörer kontrollerar att restauranger, bensinstationer, industrier, vattenverk och enskilda avloppsanläggningar följer uppsatta lagar och förordningar.  I arbetet som miljö- och hälsoskyddsinspektör håller du även ko ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för ambulanssjukvårdare

Ambulanssjukvårdare spelar en avgörande roll för att rädda människors liv. Här kan du läsa mer om vilka möjligheter till vidareutbildning det finns för dig som ambulanssjukvårdare som vill utvecklas i din yrkesroll. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-14

Vidareutbildning för tandsköterska

Som tandsköterska kan du välja att specialisera dig på tandkirurgiska operationer, tandreglering eller arbeta i skola och förskola. Om du arbetar i skola eller förskola består arbetet till stor del av att på ett pedagogiskt sätt berätta för barnen och ungdomarna om vilken av god munhälsa och om fluorsköljning.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!