Vidareutbildning för bibliotekarie

Vidareutbildning för bibliotekarie

Många bibliotekarier arbetar på skol-, folk eller kommunbibliotek. Du kan även välja att arbeta på ett sjukhusbibliotek eller forskningsbibliotek. I arbetet möter bibliotekarien olika människor och du måste därför vara serviceinriktad och ha ett gott kundbemötande. Idag ställs höga krav på bibliotekariens datakunskap då mycket av arbetet sker digitalt.

Du som bibliotekarie behöver vara pedagogisk och duktig på att kommunicera för att förmedla information på ett intresseväckande sätt. Denna kunskap är extra viktig om du vill arbeta på ett skolbibliotek. Eftersom du i ditt yrke möter en mängd olika människor behöver du dessutom ha ett gott kundbemötande och vara serviceinriktad. Om du känner att du skulle bli ännu bättre på att ge bibliotekets besökare service finns det en mängd kurser inom kundbemötande att välja bland.

Som bibliotekarie är det också bra att ha kunskap om marknadsföring och juridiken kring digitalisering. Det är också bra om du som bibliotekarie väljer att vidareutbilda dig inom exempelvis ekonomi. Om du vill ta ett större ansvar på din arbetsplats kan det vara bra att läsa en ledarskapsutbildning.


Förslag på vidareutbildning för dig som bibliotekarie


Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Ett första steg när du som bibliotekarie har bestämt dig för att satsa på vidareutbildning är att lyfta frågan med din närmaste chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att du får din utbildning finansierad av arbetsgivaren eller att du för möjlighet att ta ledigt från jobbet ett par dagar för att vidareutbildas.

Fundera över vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre inom. Om du är osäker på vilken slags utbildning du ska välja kan du höra med dina kollegor, kanske har de läst en utbildning som skulle passa även dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer konkurrensen om arbeten som bibliotekarie att vara medelhård, både på fem och tio års sikt. Anledningen till detta är att utbildningsplatserna minskat, vilket leder till en något mindre konkurrens än tidigare. Utöver detta är även medelåldern inom yrket relativt hög vilket leder till pensionsavgångar under de kommande åren.

Genom att bredda dina kunskaper, exempelvis genom att bli en ännu bättre informationsförmedlare, kan du som bibliotekarie öka dina möjligheter att få jobb.


Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom kultur, media och design
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser