Vidareutbildning för behandlingsassistent

I rollen som behandlingsassistent, behandlingspedagog eller socialpedagog arbetar man med personer som lider av olika psykosociala problem. Yrket är psykiskt krävande, men det är ett arbete som ger mycket tillbaka för den som vill engagera sig i andra människor. 

Vidareutbildning för behandlingsassistent

I rollen som behandlingsassistent, behandlingspedagog eller socialpedagog arbetar du med personer som lider av olika psykosociala problem. Yrket är psykiskt krävande, men det är ett arbete som ger mycket tillbaka för den som vill engagera sig i andra människor. Som behandlingsassistent eller socialpedagog kan man arbeta på institution, med barn och ungdomar eller missbrukare som bor hemma eller i ett kollektiv som på ett behandlingshem.  Det vanligaste är att arbetsplatserna drivs privat.

Förslag på vidareutbildning för dig som behandlingsassistent

      Hot och våld          
/
Personlig effektivitet  
/
      Psykoterapi och KBT           
/

Som behandlingassistent eller socialpedagog är det viktigt att man utvecklas olika förmågor såsom en empatisk förmåga, för att förstår hur andra människor tänker och fungerar. Man måste även kunna kommunicera med andra människor på ett tydligt sätt. Det är även viktigt att ha en pedagogisk kompetens.

Arbetet som behandlingsassistent kan vara krävande och det är viktigt att du kan planera din tid väl. Om du skulle vilja bli bättre på att hantera stressiga situationer kan kurser inom personlig effektivitet eller stresshantering vara något för dig. 

Det kan hända att du i rollen som behandlingsassistent möter personer som uppträder hotfullt eller aggressivt. För att bli bättre på att hantera hotfulla personer kan kurser inom hot och våld vara lämpliga. 

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som behandlingassistent/socialpedagog vill satsa på vidareutbildning är ett första steg att ta upp frågan med din närmaste chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att arbetsgivaren står för utbildningens kostnad eller att du får ta ledigt ett par dagar för att vidareutbilda dig. Fundera även över vilken slags leveransmetod som fungerar bäst för dig.

När du ska bestämma dig för vilken slags vidareutbildning som passar dig bäst bör du först fundera över vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre på. Är du osäker på vilken utbildning som skulle passa dig kan du fråga dina kollegor om de har tips om utbildningar de tidigare deltagit i som varit bra och som skulle kunna passa även dig.  

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingen är arbetsmarknaden medelgod för personer som söker yrken som behandlingassistent och socialpedagog. Personer men en eftergymnasial utbildning har något större chanser då kraven på rätt kompetens stiger allt mer. Arbetsmarknaden påverkas av de satsningar som kommuner och statliga myndigheter gör på de sociala området.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom socialt arbete
« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: