22 sep 2021

Vidareutbildning för banktjänsteman

Vidareutbildning för banktjänsteman

Banktjänsteman är ett varierande yrke där du som kan arbeta med allt från att göra finansiella analyser till att ge ekonomiska råd till privat- och företagskunder. Bantjänstemän är oftast anställda på en bank eller finansföretag. Försäljning är en annan viktig del av jobbet – nya produkter och tjänster tillkommer ständigt, vilket gör att bankens kunders behov av information och rådgivning ökar.

Eftersom du som banktjänsteman ofta har en rådgivande roll är det viktigt att du har en välutvecklad pedagogisk och kommunikativ förmåga så att du kan redogöra för vad banken kan erbjuda men också göra kunden medveten om vilka risker som finns. En kurs i presentationsteknik och retorik kan hjälpa dig att bli bättre på att få fram din kunskap och undervisa andra på ett tydligt och engagerande sätt. Då en annan viktig del av arbetet som banktjänsteman är försäljning av bankens produkter bör du även vara en duktig säljare. Känner du att du behöver utvecklas inom försäljningsområdet finns ett brett utbud av kurser inom försäljning, både på grundläggande och avancerad nivå.

Det är även viktigt att du är kundorienterad och har en god känsla för service. Genom att gå en kurs inom kundbemötande får du bland annat lära dig att bemöta olika typer av kunder och lära dig att känna av och anpassa din service utifrån respektive kunds unika behov. Som banktjänsteman har du ofta många uppdrag på ditt bord. Om du känner att du skulle behöva hitta en tydligare struktur i ditt arbete kan en kurs i personlig effektivitet vara till stor hjälp.


Förslag på vidareutbildning för dig som banktjänsteman


Idag ställs allt högre krav på banktjänstemäns kompetens rörande fonder och aktier. För att kunna ge råd till privatpersoner om hur de ska agera på aktiemarknaden är det viktigt att du har koll på finansmarknaden och vet hur du kan tolka och analysera den. Som banktjänsteman är det även viktigt att du har koll på skattefrågor, som exempelvis deklarationer.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Arbetar du som banktjänsteman och känner att du vill ta steget och vidareutbilda dig? En bra början kan då vara att lyfta frågan med din närmaste chef, förslagsvis under ert nästa medarbetarsamtal eller liknande. Du kan även ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan det eventuellt innebära att du kan får möjlighet att ta ledigt från arbetet ett par dagar för att vidareutbildas eller att din arbetsgivare betalar för utbildningen.

När du ska bestämma dig för vilken vidareutbildning som passar dig bör du fundera över vilka kunskapsluckor du har och inom vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre. Hör med din chef, kollegor eller andra inom samma bransch. Kanske har de tips på utbildningar som de deltagit i någon kurs eller seminarium som skulle kunna vara givande även för dig.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer i sin prognos Yrkekompassen att det kommer bli hård konkurrens om jobben för banktjänstemän både på fem och tio års sikt. En orsak till att efterfrågan på banktjänstemän minskar är att digitaliseringen spås fortsätta. Denna utveckling innnebär exempelvis att internetbaserade självservicetjänster där kunderna är mer delaktiga i sin banktjänster ersätter personlig service på bankkontor. Ett sätt för banktjänstemän att stå sig i den hårdande konkurrensen är att bygga på sitt CV genom att kompetensutveckla sig.

« Alla yrken A–Ö
« Tillbaka till alla yrken inom ekonomi
« Tillbaka till Karriärguidens startsida


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 22 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-28

Vidareutbildning för studie- och yrkesvägledare

Mycket av studie- och yrkesvägledarens arbete handlar om att informera och stödja människor i svåra val. Det är viktigt för dig som studie- och yrkesvägledare är att du är en duktig pedagog och att du är lyhörd för individens behov och önskemål.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för personalchef

Om du som personalchef vill vidareutbildas finns många vägar att gå. Du kan välja att läsa en ledarskapsutbildning för att bättra på dina ledaregenskaper. Du kan antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-22

8 sätt att verka smart på möten

Sarah Cooper, författare, komiker och hjärnan bakom The Cooper Review har gjort oss alla en tjänst och samlat sina bästa tips för att framstå som smart på möten, utan att göra något alls! 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!