Executive MBA-stipendiet 2008

Bland 300 sökanden utsågs Pia Högström till 2008 års MBA-stipendiat. Pia arbetar med miljö som strategisk fråga och hoppas att hon med sin MBA ska få in miljöfrågorna i ett större sammanhang i företagsledningsperspektiv.

MBA stipendie 2008MBA-stipendiat vill få in miljötänk i näringslivet

Pia Högström vill få in mer miljötänk i näringslivet - och är nu på god väg. Hon är koncernekonomi- och marknadschef på KRAV och har utsetts till 2008 års stipendiat till Executive MBA-stipendiet.
"Genom Executive MBA:n kommer stipendiaten att kunna lyfta miljöperspektivet i affärsfrågor och affärsperspektivet i miljöfrågor till nästa nivå", skriver juryn i sin motivering.

Executive MBA-stipendiet delas ut av utbildning.se i samarbete med di.se och IFL vid Handelshögskolan i Stockholm en gång per år. I år gick priset till Pia Högström som har arbetet med miljöfrågor sen tidigt 90-tal.

- Jag vill få in miljöfrågorna i ett större sammanhang i företagsledningsperspektiv. Jag har länge tillhört en liten grupp som länge sett på miljöfrågor ur ett affärsperspektiv, men idag finns en annan mognad. MBA-utbildningen kan fungera som en språngbräda för mig, säger Pia Högström.

Mediefokus på klimatfrågor

Pia sökte stipendiet redan hösten 2006. Då kom hon bland de fem bästa och blev positivt överraskad över att komma så långt. Hösten 2007 skickade hon in exakt samma motivering - och fick stipendiet.

- År 2007 har varit ett otroligt medieår för oss som jobbar med miljöfrågor, det har varit en enorm mediefokus på klimatfrågor. Jag tror att jag hade bra timing. Jag var strategisk, eftersom det jag skrev om då visar att jag tidigt såg det andra såg ett år senare. Tidigare har folk varit skeptiska när jag har berättat att jag jobbar med miljö som strategisk fråga, men nu har det vänt. Hösten 2006 började allt fler att köpa KRAV-märkt.

"Jag är värd den här möjligheten"

Pia började Executive MBA-utbildningen i mars i år. Utbildningen varar en vecka per månad under två år.  

- Det är lyxigt att få tänka på sig själv. Jag är väldigt glad att jag fick den här möjligheten, och jag tycker att jag är värd den också, för jag har kämpat mycket!

I utbildningen ingår områden som lagstiftning, nationalekonomi, företagsekonomi och förändringsarbete. Föreläsningar varvas med arbete i egna projekt.

- Jag som är civilekonom i grunden har kunnat fördjupa mig och koppla kunskapen till min praktiska vardag. Det är verkligen en utbildning för företagsledare. Jag tycker att jag har blivit bekräftad i hur jag arbetar och har fått mer teorier kopplat till min erfarenhet. Jag känner att jag kan bottna i min erfarenhet och blir tryggare och säkrare på att jag är rätt ute. Det är skönt att se att andra har samma erfarenheter som jag.

Skapa luft och avsätt tid

Det har fungerat bra att kombinera utbildningen med arbetet, trots att MBA:n tar mycket tid. 

- Jag kollar e-posten och gör akuta saker på kvällarna under de veckor jag är borta, men det är svårt att dra ned på arbetsuppgifterna. Jag har planerat om tider men har inte tagit bort leveranser. Jag har får arbeta snabbare, trixa och fixa. I och med att utbildningen är så lång, så har jag också anställt en person för att från i höst prova nya arbetsroller. Det ska bli roligt.

- För att klara av en MBA-utbildning parallellt med det ordinarie arbetet så gäller det att skapa lite luft och avsätta lite tid. Du måste vara strukturerad, planera din tid, och göra lite i taget. Skjuter du upp blir det svårt att få ihop.

- Jag kan absolut rekommendera andra att läsa en MBA, särskilt om man arbetar i ledningsgrupp eller som chef. Vardagen i en verksamhet blir otroligt mycket lättare när man har de företagsekonomiska verktygen. När du hamnar högre upp i en organisation behöver du kunskap om hur du arbetar med medarbetare, förändring, budget, verksamhetsuppföljning och nyckeltal. De verktygen får du i en MBA.

Fakta om MBA-stipendiet

Executive MBA-stipendiet ges ut av utbildning.se i samarbete med di.se och IFL vid Handelshögskolan i Stockholm. Stipendiet gäller för en Executive MBA vid Handelshögskolan i Stockholm. Utbildningen omfattar 16 veckors studier under två års tid och är värd 325 000 kr.

I år gick priset till Pia Högström, koncernekonomi- och marknadschef på KRAV. År 2007 gick priset till Nino Baraka, entreprenör och egen företagare.

Juryn som utsåg Pia till årets vinnare bland de 300 sökanden bestod av Carl-Johan Bonnier, ordförande Bonnier AB och Peter Hägglund, VD IFL vid Handelshögskolan i Stockholm.

 Här kan du hitta olika typer av miljöutbildningar

 Hitta MBA-utbildningar i Sverige och övriga Norden här

Källa: di.se


Annonser

Du kanske också är intresserad av: