Vinnaren av 2013 års MBA-stipendium utsedd

Publicerad 2013-10-08 

I fredags var det äntligen dags för det årliga jurymötet där utbildning.se utsåg vinnaren av 2013 års MBA-stipendium värt 465 000 kronor, tillsammans med Dagens Industri och Handelshögskolan i Stockholm.

Med i juryn satt Ordförande Carl-Johan Bonnier, Peter Fellman chefredaktör Dagens Industri, Marianne Herbst Forsell, grundare av OralCare AB (tillika alumn från MBA-programmet), Lin Lerpold, Associate Dean SSE MBA programs samt jag själv, Mattias Säker, VD utbildning.se. Vi samlades i Handelshögskolans lokaler på Sveavägen och fick en utförlig genomgång av alla finalisterna. Totalt sökte 200 personer stipendiet och vi på utbildning.se valde ut 12 finlister. Handelshögskolan intervjuade åtta av dessa och följande sex finalister gick till final:

  1.  Jan Akhtar, född 1981, Business Area Manager, Academic Work
  2. Karin Ebbinghaus, född 1972, Senior Associate/Business Development Lawyer, Vinge Advokatbyrå
  3. Gustav Jansson, född 1980, VD, AKJ Energiteknik
  4. Daniel Larsson, född 1978, VD, Unnaryd Modell AB
  5. Camilla Ljunggren, född 1983, VD, Business Challenge
  6. Wilhelm Lundborg, född 1976, Head of Business Development Partner Operations, Spotify

Det var ett oerhört svårt val och efter långa diskussioner stod vi tillslut med två kandidater. Vem som tog hem priset kommer att avslöjas här i bloggen och i Dagens Industri inom kort. Missa inte det!

Efter jurymötet åt vi lunch tillsammans med förra årets vinnare Gustav Kristiansson som är VD på Creo Dynamics AB. Han påbörjade sina MBA-studier i januari i år och läser just nu sin 7:e programvecka. Gustav Kristiansson sökte stipendiet redan för två år sedan, men då bedömde vi att hans bolag var lite för litet. Efter bara ett år hade det dock vuxit till 19 medarbetare och tajmingen kunde inte ha varit bättre enligt Gustav. Han var otroligt glad och tacksam över att ha fått denna chans då han inte själv hade möjlighet att finansiera utbildningen.

Det var riktigt roligt att höra vad Gustav tycker om sin MBA-utbildning så här långt, och jag kan säga att han verkade helt lyrisk! Som VD kan Gustav applicera det han lär sig i utbildningen direkt i sin verksamhet, så efter varje vecka på Handels sker det en förändring i bolaget. Gustav är Civilingenjör i grunden och har hittills haft allra störst nytta av finansblocket, men det block som gjort störst intryck på honom är CSR – Corporate Social Responsibility. Det var även något vi alla diskuterade under mötet i fredags. Kommer det stora genombrottet för CSR nu när ekonomin ser ut att vända?

Gustav lyfte fram vikten av att ha en vision. Tidigare var hans bolag en start-up, men nu när det ändrat form är det viktigt att ha en långsiktig vision. Peter Fellman, chefredaktör på Dagens Industri berättade om ett lokalt elföretag med 40 anställda som hade en vision om att 2027 vara rikstäckande och omsätta si och så mycket. Alla medarbetare i hela bolaget kände till visionen.

På utbildning.se är vår vision att hjälpa alla i världen att hitta rätt utbildning. Den visionen hjälper oss att bevara fokus på två saker; för det första, att vi ska driva söktjänster för utbildning och inte börja bygga söktjänster för andra saker som t.ex. konferenser eller liknande. För det andra innebär det att vi ska fortsätta växa globalt. Idag finns vi i Norden, Storbritannien och Tyskland. Planen för 2014 är att etablera oss på två nya marknader. USA känns väldigt lockade :)

Det var också intressant att lyssna på Marianne Herbst Forsell som grundat OralCare AB och som bestämde sig för att genomföra MBAn på Handels när bolaget hade 30 anställda. Hon hade extremt mycket att göra och kniven mot strupen för att klara likviditeten i bolaget, men med en bakgrund som tandläkare visste att hon behövde MBAn för att ta bolaget till nästa nivå och det lyckades hon verkligen med. När hon sålde en majoritet av bolaget för några år sedan hade det 150 medarbetare.

Sammanfattningsvis var det en riktigt bra start på helgen att träffa så många inspirerande och drivna personer! Glöm nu inte att hålla utkik på bloggen samt i dagens Industri när vi inom kort presenterar vinnaren av nästa års MBA-stipendium.

Senast uppdaterad: 02 feb 2015

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨