Visa utbildning.se som: Mobil

YKB – nya krav för lastbilsförare

YKB lastbil

Senst den 10 september 2016 måste du som lastbilsförare vara klar med utbildningen och ha ett giltigt yrkeskompetensbevis (YKB). Transportstyrelsen har ingen möjlighet att bevilja undantag och om du som lastbilsförare inte har genomgått utbildningen riskerar du att dömas till böter.

Har du inte redan skaffat dig yrkeskompetensbevis är det hög tid att göra det nu. Enligt Transportstyrelsen hade i januari 2016 endast 4 500 av 125 000 yrkesverksamma lastbilsförare skaffat sig YKB. Detta innebär att utbildningsplatserna blir allt färre.

Behöver du skaffa YKB? Se alla utbildningar här!

Yrkeskompetensbevis giltigt i fem år

Varje lastbilsförare måste ha YKB innan september 2016 och ansvaret är både ditt och din arbetsgivares. Utan yrkeskompetensbevis riskerar du att dömas till böter. Även arbetsgivare som väljer att anlita en lastbilsförare som saknar YKB kan bötfällas i och med de nya reglerna.

Vidareutbildningen för lastbilsförare går att dela upp i fem delkurser och är minst 35 timmar lång. Hela utbildningen måste vara avklarad innan utsatt tid och yrkeskompetensbeviset ska kunna visas upp under körningar. Ett yrkeskompetensbevis är giltigt under fem år, sedan behöver utbildningen repeteras.

Berörs du av de nya kraven?

Både nationella och internationella regelverk kräver att alla som arbetar med gods- eller persontransporter har ett giltigt yrkeskompetensbevis. Om du skaffade ditt körkort med D-behörighet innan den 10 september 2009 behöver du inte läsa den fullständiga YKB-utbildningen, utan omfattas av hävdvunna rättigheter. Med hävdvunna rättigheter innebär att du endast behöver läsa en fortbildningskurs. Fortbildningskursen är kortare och anpassad till dig som behöver förnya din behörighet. Den första fortbildningskursen måste lastbilsföraren gå inom sju år. 

De som nyligen tagit sitt körkort för tung lastbil får ofta genomföra grundutbildningen för yrkeskompetensbevis redan i samband med att körkortet tas. Fem år efter att du tagit ditt körkort behöver du dock förnya ditt yrkeskompetensbevis.

Lastbilsförare som inte är aktiva men önskar att återuppta yrket behöver ha ett yrkeskompetensbevis för att återigen få genomföra godstransporter.

YKB – hitta din utbildning

Följ länkarna nedan för att se alla våra kurser inom YKB. Behöver du vägledning för att hitta rätt utbildning? Kontakta våra utbildningsrådgivare på info@utbildning.se eller 08-509 106 60 för kostnadsfri personlig service. Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 14 nov 2018

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!