Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Programmering allt hetare – vilket språk pratar du?

Programmerare

Är du en person som är nyfiken på det här med programmering? Utvecklare blir ett allt hetare och hetare yrke. Men vilka program behöver man egentligen kunna och vad behöver du lära dig för det du vill utveckla?

Ett programmeringsspråk eller kodspråk är det specifika program och dess tillhörande logik och regler som du använder när du programmerar. Med hänsyn till samhällets allt mer rappa digitala frammarsch ökar behovet av skickliga utvecklare i en rad olika samhällsfunktioner från kultur och underhållning till offentlig sektor och infrastruktur.

Men då är frågan: ”vilket programmeringsspråk ska jag kunna?” och svaret är att det beror på vad du vill skapa. De olika programmeringsverktygen lämpar sig bättre för olika områden och hur lättlärda de upplevs varierar från person till person. Med det sagt listar vi de fem mest användbara verktygen du kan lära dig. Samtliga av dessa ger dig en bra start om du vill jobba som utvecklare eller programmerare.

 

Java

Java utvecklades i mitten av 90-talet och är idag ett av de mest använda programspråken. Från början kallades språket ”D” för att så småningom få sitt nuvarande namn – Java. Språket bygger på samma syntax som C och C++.

Java är ett kraftfullt, allsidigt verktyg. Som ett av de största språken används det av miljontals användare världen över. Användningsområden är inte begränsat till något specifikt. Hellre än att specialisera sig ger Java möjligheten att tackla olika problem, allt ifrån generell utveckling till spelprogrammering.

 

Fördelar med Java

 • En av Javas främsta styrkor är dess stora bibliotek med kompletta datastrukturer och ramverk som gör att viss komplicerad kod inte behöver skrivas helt manuellt.
 • Java är extremt populärt som programmeringsverktyg. Undersökningarna visar lite olika siffror men Java är alltid i topp när det gäller mängden användare.
 • Flexibiliteten i Java gör det inte bara till ett snabbt verktyg utan det är också kompatibelt med de flesta operativsystemen: Windows, macOS, Linux och Solaris.

 

Hitta Java-utbildningar här

 

JavaScript

Trots dess snarlika namn är JavaScript är ett helt eget språk, skiljt från Java. Språken delar samma syntax, det vill säga dess struktur, och båda är objektorienterade, men överlag är likheterna inte många. JavaScript utvecklades först under namnet Mocha men i och med att programmet utvecklades för att stödja Java byttes det till JavaScript.

Är du intresserad av webbbutveckling, mer specifikt webbbfunktioner, då är JavaScript språket för dig! Är du en av de moderna människorna som idag gör en beskärd andel av sin handel online? Funktioner som varukorg och onlineköp är ofta programmerat med JavaScript. Andra exempel kan vara cookiebaserad reklam, pop-up meddelanden, knappar eller annat interaktivt innehåll på nätet. Språket är således mycket användbart om du är intresserad av att jobba med webbutveckling.

 

Fördelar med JavaScript

 • JavaScript kan skrivas direkt i webbläsaren och kräver inte att du installerar ner en utvecklingsmiljö eller tredjepartsprogram. 

 • Språket är snabbt och skriven kod kan i de flesta fall köras direkt.

 • JavaScript är ofta kompatibelt med många tredjepartsprogram, vilket kan underlätta din programmering när du behöver skriva specifika funktioner.

 

Hitta JavaScript-utbildningar här

 

Python

Python är ett i allra högsta graden relevant programmeringsverktyg. Språket är likt många andra på listan utvecklat under 90-talet. Python är objektorienterat med funktionell programmering.

Python kommer till sin rätta i utveckling av olika typer av applikationer, både för telefoner och datorer. Python används ofta inom akademin och datorvetenskap, med stark kapacitet för dataanalys. Pythons användarvänliga syntax gör det lättare att lära sig än många andra språk, men eftersom koden är så annorlunda mot andra språk kan det ibland kännas avskräckande för Pythonkodare att ta sig an nya programmeringsspråk.

 

Fördelar med Python

 • En av Pythons starkaste egenskaper är att dess kod skrivs mer som begriplig text än som en vägg av kod, vilket kan uppfattas som mer användarvänligt.

 • Python har en god tillgång av enkla och stabila kodbibliotek. Många programmerare upplever därför att det är mycket effektivt att programmera i Python.

 • Verktyget är helt gratis att använda, kommersiellt som privat.

 

Hitta Python utbildningar här

 

C

C är det äldsta språket på listan! Förutom att kunna gotta sig i att vara veteranen bland språken är C baserat på en imperativ programmeringsparadigm och inte ett objekt orienterat språk. Det betyder att program programmeras efter sekvens satser i imperativ form, istället för motsatsen som kallas deklarativ programmering. Som man kan förstå av namnet är också C grunden till flera andra språk som C#, C++ men faktiskt också till Java.

C-programmering används ofta till inbäddad kod och systemprogrammering. Det är också vanligt bland så kallad ’open source’ mjukvara. Eftersom C ligger till grunden för många andra språk gör det att språkets syntax aldrig är dåligt att kunna för en etablerad programmerare.

Fördelar med C

 • Tack vare att C välskrivet är det betydligt lättare än många andra språk att föreställa sig hur mycket CPU/minne koden kommer att dra. Det kallas där ibland för ett språk som: ”coding to the metal” eller “coding close to the wire”.
 • C skriver kod som är både elegant och snabb.
 • Grunden till de många moderna kodspråk kommer från C, det är därför en stor fördel att koda med C.

Hitta C-utbildningar här

C#

Även C#, eller som det uttalas ”C-sharp”, utvecklades i slutet av 90-talet och är ytterligare ett bra verktyg för dig som vill jobba med programmering. Likt samtliga språk på listan är det objektorienterat. Trots att språket är baserat på C++ så är det mer likt Java än något annat. C#, precis som Python, är ett av de mer nybörjarvänliga språken.

C# används främst för utveckling av spel och Windowsbaserade program. Språket är mycket väl integrerat i Windows, men det är också det enda operativsystemet som C# kan köras. Vilket utesluter dig som vill arbeta med andra operativsystem.

 

Fördelar med C#

 • En enklare design gör att C# kan leverera komplicerad kod på ett enklare sätt.
 • Precis som många andra språk har C# tillgång till ett stort kodbibliotek.
 • C# har ett bra skydd. Om din applikation skulle bli hackad så är det svårare för hackaren att per automatik komma åt källkoden.

Hitta C# utbildningar här

C++

C++ är precis som C#, baserat på kodspråket C. Liknelserna återfinns i språkens grunder, kan du redan C har du lättare att lära dig både C++ och C#. C++ är av de äldre språken på listan och gavs ut i början på 80-talet. Även detta språk är objektorienterat.

C++ liknar C# på så sätt att det används mest i programmering av system, program och spel. Främst används det inom spelutveckling. Men faktum är att C++, likt Java, är ett mer allsidigt programmeringsverktyg. C++ klassas dock som ett av de svårare programmen i listan men är väl värt mödan på grund av dess bredd och kapacitet. Många populära program som Adobe-produkterna, Chrome och Paypal är samtliga utvecklade med C++.

Fördelar med C++

 • Stora projekt är lättare att koda i C++. Med mindre restriktioner än Java och stora öppna bibliotek finns mycket av den svårare koden redan klar för de som redan kan grunderna.
 • C++ är ett kraftfullt verktyg som kan skapa program från grunden.
 • Syntaxen i C++ liknar den i många andra programmeringsspråk. Även om C++ är aningen svårare än många andra språk är kunskaper från andra verktyg ofta överförbara.

 

Hitta C++ utbildningar här

 

Låt alltid intresset tala, på så sätt blir det alltid lättare att lära sig. Med det sagt står Java, Python och C# ut som rekommenderade språk att börja med. Java för sin bredd, syntax och popularitet, Python och C# för att de är mest användarvänliga.

Är du däremot främst intresserad av spelutveckling, bör du kanske ta tjuren i hornen och ta dig an C++. Har du istället ett brinnande intresse för webbutveckling, då är det inte en dum idé att satsa på JavaScript. 

Hitta fler kurser inom programmering och webbutveckling

Senast uppdaterad: 14 aug 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-01-04

Topp 20: Hetaste kompetenser för utvecklare

Med utbildning.se:s heta kompetenser tar vi återigen krafttag om arbetsmarknadens hetaste kompetenser. Nu har lotten fallit på systemutvecklare. Målet med vår undersökning är att kartlägga de mest önskvärda egenskaperna i arbetsgivarnas aktuella annonser. I 2018 års undersökning granskade ca 2 400 annonser.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-08-30

De hetaste datorkunskaperna 2018

I samband med vår årliga kartläggning av de hetaste kompetenserna för systemutvecklare passar vi även på att plocka fram de hetaste programvarukunskaperna för 2018! Vi granskade drygt 3 500 annonser inom IT och systemutveckling. Resultatet är de mest efterfrågade programvarukunskaperna 2018.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-12-07

Internetstatistik – svenskars internetvanor 2016

Internet är både en välsignelse och en förbannelse för oss svenskar. Idag kan mer än hälften av befolkningen arbeta hemifrån minst en dag i månaden. Men ständig uppkoppling innebär också större svårigheter att koppla bort helt från jobbet. Svenskarna spenderar i snitt 24 timmar i veckan på internet, nästan en femtedel av vår vakna tid.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!