Visa utbildning.se som: Mobil

Photoshop vs. Illustrator vs. InDesign - vilket program ska du välja?

vilket adobe program ska du lära dig

Bland de mest använda programmen i det exklusiva Adobe-paketet hittar vi Photoshop, Indesign och Illustrator. De är alla tre effektiva produktionsverktyg med olika funktioner och oändliga möjligheter! Men vilket av dem passar just ditt syfte?

Vilket program du ska använda för att redigera och skapa bilder beror helt på vilken typ av bild du arbetar med och vad du vill göra med den. Det korta svaret är att Photoshop är bäst för att redigera bilder, Illustrator är bäst på att skapa grafik och InDesign använder du främst om du arbetar med mycket text och ska producera material för print. 

Varför Photoshop?

Photoshop är ett fantastiskt verktyg – om du använder det rätt! Det finns få saker du inte kan göra med detta program om du behöver redigera bilder för att lyfta din kreation till nästa nivå.

Du som professionell fotograf hittar alla redigeringsmöjligheter du behöver i Photoshop. Här kan du göra allt från påtagliga ändringar för att skapa något helt nytt, till mindre “touch ups” för att förstärka din bild.

En av Photoshops stora fördelar är lager-funktionen. Denna funktion innebär att du kan ha olika delar av en bild sparat i separata lager vilket betyder att du kan redigera en del av bilden utan att övriga lager berörs. Photoshop jobbar med pixlar vilket i enkla termer beskrivs som små fyrkanter. Ju fler pixlar en bild har desto bättre kvalitet.  

Har du inte tillräckligt med kunskap om programmet kan Photoshop kännas lite mäktigt eftersom det finns så många möjligheter! Men, du behöver inte kunna precis allt för att bli en effektiv Photoshop-användare. Däremot kan en grundkurs i Photoshop hjälpa dig att nå dina kreativa mål!

Varför InDesign?

Nu har du koll på Photoshop. När ska du då använda InDesign? InDesign är ett helt annat program gentemot Photoshop och är i slutändan ett utmärkt komplement. I flera kreativa produktionsroller är kunskap om InDesign till stor fördel för din fortsatta karriär. När du vill jobba med layout för en tidning och behöver ett verktyg med flera arbetsytor bredvid varandra eller när du vill göra en mer avancerad presentation, så underlättar det att använda InDesign!

Det finns få layoutprogram som ger dig så mycket kontroll som InDesign. Med hjälp av vektorgrafiken jobbar du med linjer och ankarpunkter. Detta innebär att du kan ändra storleken på minsta linje när som helst och den kommer att behålla sin skärpa och upplösning. Du kan när som helst redigera en linje eller ett objekt i InDesign om du inte är helt nöjd med din kreativa skapelse.

InDesign är som mest användbart när du behöver skapa digitalt material och tryckprodukter såsom broschyrer, reklamblad och nyhetsbrev samt flersidiga eller enkelsidiga tidningar och böcker. InDesign passar även perfekt för textproduktion.

Varför Illustrator?  

Programmets namn avslöjar dess syfte: du skapar illustrationer. Illustrator är programmet för dig som jobbar med att skapa logotyper, jobbar med text i bild, logotyper, teckensnitt och grafer. Detta program jobbar med vektorgrafik likt InDesign men över en yta istället för flera. Det finns ett flertal tekniska aspekter som gör att du bör överväga att använda Illustrator: vektorgrafiken som vi redan nämnt och inte minst pen-funktionen. Varför är pen-funktionen avgörande? Den hjälper dig att skapa perfekta, jämna linjer utan risk för skakiga sträck.

Illustrator kan även kombineras med Photoshop när du vill göra dina illustrationer mer fotorealistiska. Du börjar i Illustrator för att sedan föra över bilden till Photoshop och fortsätter på din kreation där för att göra din bild mer fotorealistisk.

jämför photoshop indesign och illustrator

Så vad ska du satsa på?

Vilket program känner du att du har störst behov utav? Börja med det du tycker verkar roligast! I slutändan är det ditt användningsområde som avgör vilket program som kommer passa dig bäst.

Kan du inte bestämma dig? 

Här hittar du en komplett kurs för alla tre!

 Eller se hela kursutbudet här. 

Senast uppdaterad: 20 nov 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-17

6 fenomen som hjälper dig nå din målgrupp

Marknadsföring öppnar upp för ett oändligt antal tolkningsmöjligheter. Detta kan ibland ses som en stor nackdel för ditt företag och din produkt, men med rätt metoder kan du lyckas styra din målgrupps beteenden.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-13

Sophie Gisterås erfarenhet som praktikant på informationsavdelningen

Sophie Gisterå praktiserade under 20 veckor som kommunikatör på informationsavdelningen på utbildning.se via sin universitetsutbildning vid Uppsala universitet. Sex studenter från Uppsala universitet praktiserade på utbildning.se eller på systerbolag inom EMG. Sophie har arbetat med webbplatsen och med digitala nyhetsbrev, samt har även arbetat med ett särskilt projekt rörande att kartlägga hur HR-chefer arbetar med kompetensutveckling. Läs om Sophies praktik som kommunikatör.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-09-19

CASE: Tink A/B-testar ekonomiappen

Tink AB är ett startupbolag som jobbar med ekonomiappen Tink. För dem är det väsentligt att göra A/B-tester för att ha fokus på att skapa användarnytta. Det senaste A/B-testet de har genomfört var för att försöka lösa problemet de har haft med att användarna hoppar av registrering en bit in i processen.

Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!