Visa utbildning.se som: Mobil

Engagera dig mot våld mot kvinnor och barn

våld mot kvinnor och barn

Nyligen blev vi på utbildning.se kontaktade av organisationen Unizon, som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer samt andra verksamheter som stöttar, skyddar, förebygger och påverkar utifrån kunskap om våld, genus och makt. Unizon frågade om ville hjälpa dem att få fler att engagera sig i jourernas arbete – något som vi självklart vill, då det är en mycket viktig fråga. Nedan kan du läsa mer om vad det innebär att engagera sig i en jour och hur du kan komma igång med att bli volontär. 

Varför engagera sig i en jour? 

Jourernas arbete består främst av att stötta och skydda våldsutsatta kvinnor och deras barn. Genom att engagera dig i en jour får du möjligheten att påverka samhället genom utbildning samt opinionsarbete för våldsutsatta kvinnor och barn. Varje jour arbetar på olika sätt när det handlar om att rekrytera nya volontärer. Vanligtvis måste du gå jourens egen utbildning innan du blir aktiv medlem. Utbildningarna kan innehålla ämnen som kvinno- eller tjejjourskunskap, feminism, samtalsmetodik samt fördjupning i mäns våld mot kvinnor. Kontakta den jour du är intresserad av för att få mer information om vad utbildningen innehåller. 

På många jourer kan du få möjligheten att vara stödperson för kvinnor och barn. Du kan även få möjligheten att, efter vidareutbildning, hålla stödsamtal. Att vara volontär behöver inte ta många timmar av din tid varje månad och du kommer få möjligheten att träffa många fantastiska människor. Inte bara de kvinnor du kommer i kontakt med i jouren men också på alla de utbildningar och föreläsningar som Unizon erbjuder sina medlemmar varje år. 

Är du intresserad av att engagera dig i en jour?

På Unizons hemsida kan du läsa mer om vilka jourer som finns i och nära din kommun:

De flesta av jourerna har även en egen hemsida där du kan läsa mer om jourens arbetssätt och se om jourens arbetssätt passar dig. Hör av dig och fråga om de behöver fler volontärer! De flesta jourer behöver utöka gruppen ideellt arbetande och vill gärna att intresserade hör av sig.

Utbildning i hot och våld? Se hela vårt utbud här

Senast uppdaterad: 14 nov 2018

Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Hitta en utbildning du är intresserad av


Gör intresseanmälningar


Du blir kontaktad och får mer information av arrangören

utbildningsrådgivning

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!