Visa utbildning.se som: Mobil

Nytt stöd för arbetsmiljöutbildning

Vill du lära dig mer om arbetsmiljö eller planerar du att utbilda din personal inom detta? Tack vare det nya stödet finns det möjlighet att få hjälp med att finansiera er arbetsmiljöutbildning. utbildning.se hjälper till att hitta rätt utbildning.

Från och med 1 januari 2021 finns ett nytt stöd för arbetsmiljöutbildning. Svenskt Näringsliv, LO och PTK gör en satsning på utbildningar inom arbetsmiljö och stödet innebär att man kan få hjälp med delar av utbildningskostnaden. Om ni dessutom planerar att flera olika roller (exempelvis chefer, skydds- och arbetsmiljöombud) ska vara med på utbildningen kommer ni prioriteras. Totalt satsar man 75 miljoner kronor och stödet kommer administreras av AFA Försäkring.

Utbildningar inom arbetsmiljö

Vilka utbildningar är godkända?

Stödet gäller för både grundutbildning och vidareutbildning inom arbetsmiljö och det gäller även för formerna distans- och klassrumsutbildning. Utbildningsarrangörer kan ansöka om att bli godkända anordnare från och med 1 december 2020. För att ansöka måste arrangören ha kollektivavtal, vara momsregistrerade samt erbjuda relevanta utbildningar inom arbetsmiljö. Ansökan görs på AFA Försäkrings hemsida, där kan du även se vilka som redan blivit godkända.

Vem kan ansöka om stödet?

Arbetsgivare inom privat sektor kan ansöka om stödet. Vidare måste du som sökanden ha minst en anställd samt kollektivavtal om trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). Stödet omfattar både arbetare och tjänstemän i privat sektor, och kan delvis finansiera kostnad för vidareutbildning för skyddsombud, arbetsmiljöombud samt chefer med arbetsmiljöansvar. Grundutbildning för skyddsombud regleras av arbetsmiljölagen och omfattas därför inte av stödet. Vid behov finns även viss ersättning för kost, logi och resor i samband med utbildningen.

Är du anställd och tycker arbetsmiljö är ett viktigt ämne som du gärna vill vidareutveckla dig inom? Prata med din chef, alternativt HR-avdelningen för att se vilka möjligheter det finns att din arbetsgivare kan ansöka om stödet.

Hitta arbetsmiljöutbildning

Hos oss på utbildning.se finns flera av de godkända utbildningsarrangörerna. Kompetensutveckla är en av de som godkänts och de erbjuder en bredd i arbetsmiljöutbildningar  såsom exempelvis Systematiskt Arbetsmiljöarbete (SAM) och ABC för skyddsombud. Vidare omfattas även Bothniagruppens arbetsmiljöutbildningar av stödet..

Här kan du hitta arbetsmiljöutbildningar från godkända utbildningsarrangörer. Det innebär inte att alla dessa utbildningar omfattas av stödet. Observera att det görs en individuell bedömning för varje ansökan, AFA ger flera godkända exempel på deras hemsida.

Hitta arbetsmiljöutbildning

Senast uppdaterad: 12 jan 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-01-15

Så skapar du en positiv företagskultur

Ett företag med fantastiska lokaler, kompetent personal och ambitiös ledningsgrupp kan ändå lämna sina anställda med en dålig magkänsla. Hårda värden som budget och målfokus är viktigt men om du glömmer mjuka värden riskerar du att tappa personal och viktig kompetens. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-10-12

Kliv ur dramat – 4 sätt att minska konflikter på arbetsplatsen

Offer, Förövare eller Räddare - vilken roll hamnar du oftast i när det uppstår friktion på arbetsplatsen? Här är förklaringen till varför vi agerar som vi gör, och hur vi bryter oss ur destruktiva roller för att kunna minska onödiga konflikter.  

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-09-20

Stillasittande arbete – tips på övningar att göra på kontoret

Idag har många stillasittande yrken, men våra kroppar är inte gjorda för att sitta stilla i längre perioder. För att undvika hälsoproblem på grund av stillasittande arbete kan du förutom vardagsmotion utföra enklare övningar direkt vid ditt skrivbord.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!