Visa utbildning.se som: Mobil

Skriva stipendieansökan – 5 tips för att lyckas

Skriva stipendieansökan – 5 tips för att lyckas

Det finns en mängd olika stipendier att söka för att finansiera sin kompetensutveckling. Kan du eller din arbetsplats inte finansiera utbildningen du vill läsa kan ett stipendium vara lösningen. Vi har sammanställt fem tips för dig som vill skriva en vinnande stipendieansökan.

Varje år delar svenska företag, organisationer och stiftelser ut stipendier för miljarder kronor. För att få ett stipendium krävs nästan alltid att du skriver en ansökan där du beskriver varför just du ska få din utbildning betald. Ofta är konkurrensen hård om de stipendier som finns att söka, men med en välskriven stipendieansökan ökar du dina chanser att få läsa din drömutbildning.

Här finns en sammanställning av stipendier för kompetensutveckling

1. Ha koll på kriterierna

Om du inte har gjort ett grundligt förarbete finns det risk att all den tid du lägger på ansökningen är förgäves. Står det att stipendiet delas ut till personer verksamma inom en specifik bransch eller boende i en särskild kommun? Om du inte uppfyller de grundläggande kriterierna är det ingen idé att lägga ner tid på att skriva en stipendieansökan.

Innan du börjar skriva stipendieansökan bör du ha koll på om du är behörig, vilka bilagor som krävs och när sista ansökningsdag är. Sätt en deadline för dig själv några dagar innan sista ansökningsdag för att ha tid att korrekturläsa och bearbeta din stipendieansökan.

Det är alltid bättre att skräddarsy din stipendieansökan istället för att skriva en ansökan som du skickar till flera olika organisationer eller stiftelser. Detta tar lite längre tid, men det är nästan alltid värt det.

2. Formulera tydliga mål

Innan du börjar skriva din stipendieansökan bör du fundera över varför du söker stipendiet. Gör en tankekarta där du skriver ner dina mål och dina ambitioner.

När du börjar skriva din stipendieansökan är det viktigt att du beskriver både varför du söker stipendiet och varför just du ska få det. Här finns kurser för dig som vill bli bättre på att skriva inför din stipendieansökan. Försök att se din stipendieansökan ur läsarens perspektiv och var självkritisk. Skulle du ha gett dig själv stipendiet?

I din stipendieansökan är det viktigt att visa att du är engagerad och att just du är värd att få din utbildning betald. Var inte för ödmjuk, när det kommer till en stipendieansökan bör du vara självsäker och övertyga personen som läser din ansökan om att just du är den perfekta stipendiaten.

3. Använd rekommendationer

Be din arbetsgivare, en tidigare lärare eller en annan trovärdig person att skriva ett rekommendationsbrev som du bifogar i din ansökan. Rekommendationsbrevet bör innehålla namn och telefonnummer till personen som rekommenderar dig så att stipendiefonden kan höra av sig om de har frågor eller vill veta mer om dig. När du använder dig av referenser är det väldigt viktigt att förbereda personen som rekommenderar dig så att de är redo för eventuella samtal.

Om du har intyg som du tror skulle kunna öka dina möjligheter att få stipendiet bör dessa bifogas. Exempel på intyg som du kan använda i din stipendieansökan är gymnasiebetyg, examensbevis, intyg som visar att du varit aktiv i en ideell förening eller intyg från tidigare och nuvarande arbetsgivare.

Tänk på att alltid skicka kopior och behålla originaldokumenten.

4. Be en vän läsa igenom din ansökan

När du känner att din stipendieansökan färdig bör du låta en vän läsa igenom den. Det är lätt att bli hemmablind och inte kunna se kritiskt på en text som du arbetat med under en längre tid. Be att få feedback både på ditt språk och på din layout. Din stipendieansökan ska vara tydlig och inte innehålla stavfel. Trots att många ordbehandlare har stavningskontroll är de inte alltid pålitliga, låt därför någon du känner titta på din stipendieansökan innan du skickar in den.

5. Vänta inte till sista minuten

Tänk på att det tar tid att skriva en stipendieansökan. Börja hellre för tidigt än för sent – att skriva ihop en ansökan över en helg blir sällan bra. Använd dig av en checklista för att lätt kunna se till så att du inte glömt något dokument eller någon bilaga. Spara alltid en kopia av din stipendieansökan, den kan fungera som en mall när du söker stipendier i framtiden.

Fick du ett nej? Ge inte upp! Det kommer alltid fler stipendier att söka.

Sök bland alla utbildningar här


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 20 mar 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-03-20

Årets MBA-stipendiat är alltid redo

Årets MBA-stipendium värt 465 000 kronor tilldelades Gustaf Haag, en 28 årig analyschef med ett ben i civilsamhället och ett ben i näringslivet. En stor potential och en möjlighet att inspirera unga framtida ledare gjorde Gustaf till MBA-stipendiat 2015. I januari 2016 börjar Gustaf den 18 månader långa MBA-utbildningen på Handelshögskolan i Stockholm.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-10-19

Stipendier för dig i arbetslivet

Att det finns mängder av stipendier att söka som studerande är inget nytt. Men visste du att du även kan söka stipendier som yrkesverksam? utbildning.se guidar dig som vill söka finansiering av din vidareutbildning.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-09-13

Hon är årets skånska stjärna

Azadeh Pourjanaki är årets ”Nästa skånska stjärna”. Det förutspår EFL Executive Education och HD-Sydsvenskan som är gemensamma initiativtagare till stipendiet. – Executive MBA-programmet kommer att ge mig en skjuts inom strategi och affärsutveckling och såväl kompetens- som nätverksmässigt ge mig en plattform för att ta nästa steg i min karriär. 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!