Sök utbildning

Så kan retorik hjälpa dig få högre lön

Lär dig hur retoriska tekniker kan stärka din förhandling. Retorikern Natthawat Phaithong delar med sig av sina bästa tips för att bemöta invändningar och förhandla som ett proffs.

Att gå in i ett lönesamtal kan kännas nervöst, men med rätt retoriska verktyg i bagaget kan du förvandla din osäkerhet till självförtroende. Vi har pratat med Snacka Snyggts retoriker Natthawat Phaithong för att ta reda på hur du bäst kan använda retoriska tekniker för att nå framgång vid förhandlingsbordet.

Förberedelser är nyckeln till framgång

Innan du ska ha ditt lönesamtal är det viktigt att du har bestämt dig för vad du vill uppnå. Hur mycket vill du ha i löneökning och vilka av dina prestationer kan understödja det du förväntar dig? Skriv ner konkreta exempel på vad du har åstadkommit och se till att koppla dessa till företagets mål.

Gå en utbildning hos Snacka Snyggt

Säg dina argument och siffror högt. Har du sagt det högt flera gånger så låter det också självklart. Ha koll på dina begränsningar, när är du inte nöjd och var är du nöjd. Det är dumt att behöva tänka på i själva förhandlingen, rekommenderar Natthawat.

Effektiva retoriska tekniker

Att få invändningar som "Vi har inte råd med en löneökning just nu" kan kännas lite som att hamna i en återvändsgränd. Men med hjälp av retoriska strategier kan du styra samtalet tillbaka till möjligheter. Till exempel:

💬 Svara med en öppen fråga: "Hur kan vi göra detta möjligt under nästa års budget?"

💬 Använd tystnad strategiskt: Efter att du ställt en fråga, pausa för att ge din chef tid att reflektera. Forskning visar att välplacerad tystnad ökar sannolikheten för genomtänkta svar.

💬 Följ upp med alternativ: ”Hur öppen skulle du vara för att ta upp den här diskussionen igen om tre månader?"

Natthawat betonar också vikten av att bygga argument utifrån motpartens perspektiv. Lägg tid på att förstå deras intressen och använd dem för att stärka dina egna argument. Undvik att säga "Jag tycker" – och basera i stället dina argument på konkreta exempel och fakta som du vet att din chef värdesätter.

Kroppsspråk och självförtroende

Förutom vad du säger spelar även hur du säger det en stor roll. Sträck på dig, använd öppet kroppsspråk, undvik att gömma händerna och våga behålla ögonkontakten. Ta ett djupt andetag innan du svarar på frågor – det signalerar både lugn och eftertänksamhet.

– Bygg upp indignation för att känna dig självsäker – tänk att du förhandlar åt en annan person som har pluggat, kämpat och tagit sig fram i arbetslivet men som nu inte har någon som står upp för hens talan, tipsar Natthawat.

Vanliga misstag –

och hur du undviker dem

Vanliga misstag i lönesamtal kan kosta dig en välförtjänt löneökning. Ett av de vanligaste är att gå i försvar vid invändningar, vilket kan låsa er diskussion. Ställ i stället frågor som: "Vad är viktigast för er när ni beslutar om löneökningar?” eller ”Vad behöver du av mig för att X ska kännas rimligt?” för att skapa en dialog.

Natthawat Phaithong, Snacka Snyggt

Ett annat misstag är att man framställer sig som ett offer.
– Argumentera inte för en högre lön för att det är synd om dig. Visa i stället hur du skapar värde för organisationen, säger Natthawat. Proaktiva och specifika formuleringar, som att lyfta prestationer kopplade till det chefen tycker är viktigt, stärker dina argument och gör dem svårare att motbevisa.

Natthawat checklista: Så lyckas du med lönesamtalet

✅ Öva högt

Säg dina argument flera gånger tills det känns naturligt.

✅ Ställ frågor

Fråga "hur" eller "vad" för att få chefen att komma med förslag.

✅ Var tyst ibland

Pauser kan ge dig ett övertag.

✅ Tänk som chefen

Förstå vad de behöver och visa hur du kan hjälpa.

✅ Visa ditt värde

Prata om vad du bidrar med, inte om problem.


Källor: Intervju med Natthawat Phaithong 2024-12-12, MIT Sloan School of Management

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap.

Annonser