11 nov 2022

Möten med internationella kontakter – så förbereder du dig

Två män som har ett möte

Har ditt företag internationella kontakter, rekryteringar eller samarbetspartners? Då kanske du har märkt att kommunikationen kan vara en utmaning av språkliga eller kulturella skäl. Här får du reda på hur du kan förbättra din kommunikation och få bättre relationer med dina internationella kontakter.

Att kommunicera med personer från olika länder och kulturer kan lätt innebära att hinder uppstår, inte minst i yrkesmässiga sammanhang. När du håller i möten eller förhandlingar med internationella parter så finns en del förberedelser du kan göra för att kommunikationen ska flyta på så bra och obehindrat som möjligt. En väg till lyckad kommunikation med internationella kontakter består av en god förståelse för parternas kulturella bakgrund, effektiv förhandlingsteknik, bra mötesstruktur och goda kunskaper i det engelska språket.

Gå en utbildning i mötesteknik på engelska

Att kommunicera på en internationell arena

Interkulturell kommunikation handlar om att ta hänsyn till din samtalspartners kulturella bakgrund, och utifrån det anpassa kommunikationen. Den sociala koden skiljer sig i olika delar av världen och påverkar människors sätt att samtala och samarbeta. För att kunna förstå andra är det även viktigt att du är medveten om din egen kulturella bakgrund och hur du kan uppfattas för utomstående.

Tre olika beteendetyper – och deras egenskaper

Ett sätt att få en uppfattning om vilka kulturella tendenser som styr människors beteende i olika delar av världen är genom en triangelmodell, kallad The Lewis model. Här delas kulturella karaktärsdrag upp i tre huvudgrupper: Linear-active, Multi-active och Reactive

Gruppen Linear-active tenderar att vara bland strukturerade, faktaorienterade och separerar gärna privat- och arbetsliv. Den här gruppen dominerar i Sverige och övriga Nordeuropa och Nordamerika. Till Multi-active räknas egenskaper som utåtriktad, känslosam och spontan. Hit räknas bland annat Sydamerika, Medelhavsområdet, större delen av Afrika och Mellanöstern. Den tredje gruppen, Reactive, kopplas främst till Asien och beskrivs som artig, diplomatisk och föredrar att lyssna mer än att prata.

Många människor har drag från flera grupper men brukar ha flest egenskaper kopplade till en av dem. Den här modellen är ett sätt att i stora drag ge en idé om vilka utmaningar som kan finnas vid ett möte eller en förhandling med en person som tillhör en annan grupp än din egen. På så sätt kan du anpassa dina förberedelser och din taktik inför samtalet.

Förhandlingsteknik på engelska

Förhandlingsteknik är en konst i sig, och att förhandla på ett språk som inte är ditt modersmål är ytterligare en utmaning. Engelskan är det språk som oftast används i samband med professionella möten där parterna inte har samma modersmål. Att kommunicera effektivt med hjälp av en bra förhandlingsteknik och en hög språknivå är avgörande i en förhandlingssituation.

ComCult erbjuder utbildningar i förhandlingsteknik på engelska där det interkulturella perspektivet vävs in tillsammans med förhandlingsstrategi och vassare kunskaper i det engelska språket. Under utbildningen får du bland annat verktyg för att analysera de kulturella förutsättningarna, förbereda underlag, lägga fram förslag och delta i praktiska moment som rollspel, feedback och diskussioner.

Utbildning i förhandlingsteknik på engelska

Mötesteknik på engelska

I en alltmer globaliserad och digitaliserad värld är en bra mötesteknik kanske viktigare än någonsin. Med en bra och effektiv mötesteknik ger du ett professionellt intryck av dig själv och ditt företag och skapar förutsättningar för samarbeten och goda relationer. En utbildning i mötesteknik på engelska ger dig de bästa verktygen för att hålla bra möten i internationella sammanhang.

ComCults utbildningar i mötesteknik på engelska tar avstamp i det interkulturella perspektivet och erbjuder handfasta strategier för ett bra och välstrukturerat möte. Under en utbildning i mötesteknik på engelska får du till exempel lära dig att fastslå en agenda, leda och delta i ett möte, lägga fram förslag, värdera åsikter samt att summera och avsluta mötet. Du lär dig även att planera och följa upp dina möten.

Utbildning i mötesteknik på engelska

Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-11-14

Så olika tycker partierna om kompetensutveckling

I dessa valtider passade utbildning.se på att ta tempen på våra sittande riksdagspartier. Med vår undersökning har vi tagit fasta på partiernas konkreta förslag för främjande av kompetensutveckling. Vi har också frågat partierna vilka parter som bär ansvaret för vidareutveckling i Sverige.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-14

Pink Programming är redo för framtiden

utbildning.se har intervjuat Pink Programmings Alice Larson. Alice berättar om sitt uppdrag som verksamhetsledare och om organisationen i övrigt. Vi hann också med att prata lite om framtiden och hur Pink Programming jobbar för att hjälpa kvinnor närma sig programmeringsyrket.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-04

"Ständigt, snabbfotat lärande är framtiden"

Utbildningsbranschen befinner sig i snabb förändring – traditionella klassrumsutbildningar kompletteras med eller ersätts allt mer av onlineutbildningar. Tidningen Chef var bland de första medieföretagen i Sverige att erbjuda sina kunder digital kompetensutveckling. Vi bad Cissi Elwin, chefredaktör och vd, dela med sig av sina tankar om framtiden.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!