Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Retorik

Retorik – lär dig konsten att övertyga och argumentera

Retorik ses ibland som något trist och komplicerat, men det behöver inte vara särskilt svårt. Retorik kan vara kreativt, personligt och socialt. Det handlar om att lära sig kommunicera lättare med andra människor genom att övertyga, att bli förstådd men också genom att lättare förstå andra människor.

Att besitta talets gåva är något som många önskar men som få inser är en egenskap precis som vilken annan. Det är sällan något du föds med, snarare är det så att människor som är skickliga på att kommunicera har jobbat in och övat upp just den egenskapen. Man brukar kalla denna samling av talande, skrivande och övertygande egenskaper för retorik.

Det finns många sätt att se på retorik och idag klumpas flera ämnen ihop under detta språkliga kunskapsområde. Exempelvis rör det sig om att kunna tala inför grupp, att vara klar och tydlig i sin kommunikation med andra människor, att föra sig väl i främst tal och skrift men framför allt att kunna övertyga och inspirera andra människor med språk.

Det finns inget som säger att du inte kan vara personlig i din retorik, tvärtom! Desto mer du bjuder på dig själv och vågar sätta din egen prägel på en presentation eller ett tal desto mer intressant blir det för dina lyssnare. Hur du väljer att skapa en presentation och hur du väljer att övertyga andra människor kan också bli en väldig kreativ process. Retorik kan vara så mycket mer än vad du någonsin lärde dig i skolan. Lyssna till Aristoteles själv.

 

"Retorik är konsten att, vad det än gäller, finna det som är bäst ägnat att övertyga"

– Aristoteles

 

Oavsett om du ska hålla ett föredrag eller vill bli bättre på att kommunicera så handlar det om att hitta bästa sättet att föra fram ditt budskap. Genom att vässa dina retoriska kunskaper ger du dig själv självförtroendet att våga vara kreativ och verktygen att ringa in det viktigaste i ditt budskap.

 

Hur använder du retorik?

Det finns många sätt som du kan använda en retorikkurs inom ditt yrke. Men exakt vilken utbildning som är rätt för dig beror helt på vilka arbetsuppgifter som du har och vilka färdigheter som du vill förbättra.

 

Tala inför publik

Får du panik bara av att läsa rubriken? Det går faktiskt att träna bort, om inte alla, men många av de negativa känslor du känner inför ett tal. Faktum är att det är väldigt vanligt att människor kämpar med talskräck. Det är inget konstigt, utan den stress som du känner när du står framför en grupp och ska tala är en biologisk reaktion. Det finns flera knep för hur du kan hantera scenskräcken och fånga lyssnarnas förtroende.

Utbildningstips

 Presentationsteknik – Lär dig tala inför grupp

Detta är kursen för dig som vill lära dig att få människor att lyssna och verkligen ta till sig dina budskap. Hitta en trygghet i dina nya kunskaper och lämna nervositeten hemma.

 

Förhandla, övertyga och kommunicera

Retorik handlar om hur du kommunicerar ditt budskap. Genom att förfina hur du för fram dina önskemål och tankar skapar du också bättre förutsättningar för att dina kollegor, partner eller kunder tar till sig dessa. Samtidigt som du själv blir bättre på att förstå hur andra människor tänker och vad de vill förmedla i sin argumentation.

Utbildningstips

 Förhandlingsteknik – Hitta argumenten och hantera invändningar

Ingen förhandling är den andra lik och med denna utbildning får du lära dig förhandlingens process från start till slut.

 

Härskartekniker

Härskartekniker är en term för en dominerande och nedtryckande form av retorik. Det är inget trevligt sätt att kommunicera på och inget som vi uppmanar någon att lära sig. Men däremot finns det många som använder sig av härskartekniker. Det bästa sättet att bemöta dem på är att lära sig känna igen dem och hitta motstrategier för hur du bemöter en människa som försöker köra över dig.

Utbildningstips

 Härskartekniker – Bemöt härskarna med stil

Med utmanande övningar och teoretisk kunskap får du lära dig bemöta översittare och hur du gör dig själv hörd mot någon som inte är mottaglig.

Senast uppdaterad: 12 maj 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-11-28

Retoriktips - för framgångsrik kommunikation

Vill du bli tryggare i att skriva tal, öva din presentationsteknik eller förbättra din mötesteknik? Här får du retoriktipsen som gör dig framgångsrik.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-22

Förbättra dina presentationer med hjälp av ditt kroppsspråk

Forskning påstår att så mycket som 55 % av kommunikationen mellan människor består av kroppsspråket. En siffra som förstås berör, för kan det verkligen stämma? Vad som säkerligen är otvivelaktigt: dina rörelser säger mer om dig än du säkert tror! Vi kan inte lära dig gå, men vi kan lära dig hur du ska stå.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-27

Så får du andra att lyssna på dig

En kommunikativ förmåga hos medarbetarna efterfrågas av många arbetsgivare. Att effektivt kunna förmedla åsikter och tankar kan dessutom underlätta både privat och i yrkeslivet. Men vad betyder det egentligen att vara bra på att kommunicera och hur kan du förbättra dina kommunikativa kompetenser?

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!