Visa utbildning.se som: Mobil
Retorik

Retorik – lär dig konsten att övertyga och argumentera

Retorik ses ibland som något trist och komplicerat, men det behöver inte vara särskilt svårt. Retorik kan vara kreativt, personligt och socialt. Det handlar om att lära sig kommunicera lättare med andra människor genom att övertyga, att bli förstådd men också genom att lättare förstå andra människor.

Att besitta talets gåva är något som många önskar men som få inser är en egenskap precis som vilken annan. Det är sällan något du föds med, snarare är det så att människor som är skickliga på att kommunicera har jobbat in och övat upp just den egenskapen. Man brukar kalla denna samling av talande, skrivande och övertygande egenskaper för retorik.

Det finns många sätt att se på retorik och idag klumpas flera ämnen ihop under detta språkliga kunskapsområde. Exempelvis rör det sig om att kunna tala inför grupp, att vara klar och tydlig i sin kommunikation med andra människor, att föra sig väl i främst tal och skrift men framför allt att kunna övertyga och inspirera andra människor med språk.

Det finns inget som säger att du inte kan vara personlig i din retorik, tvärtom! Desto mer du bjuder på dig själv och vågar sätta din egen prägel på en presentation eller ett tal desto mer intressant blir det för dina lyssnare. Hur du väljer att skapa en presentation och hur du väljer att övertyga andra människor kan också bli en väldig kreativ process. Retorik kan vara så mycket mer än vad du någonsin lärde dig i skolan. Lyssna till Aristoteles själv.

 

"Retorik är konsten att, vad det än gäller, finna det som är bäst ägnat att övertyga"

– Aristoteles

 

Oavsett om du ska hålla ett föredrag eller vill bli bättre på att kommunicera så handlar det om att hitta bästa sättet att föra fram ditt budskap. Genom att vässa dina retoriska kunskaper ger du dig själv självförtroendet att våga vara kreativ och verktygen att ringa in det viktigaste i ditt budskap.

 

Hur använder du retorik?

Det finns många sätt som du använda en retorikkurs inom ditt yrke. Men exakt vilken utbildning som är rätt för dig beror helt på vilka arbetsuppgifter som du har och vilka färdigheter som du vill förbättra.

 

Tala inför publik

Får du panik bara av att läsa rubriken? Det går faktiskt att träna bort, om inte alla, men många av de negativa känslor du känner inför ett tal. Faktum är att det är väldigt vanligt att människor kämpar med talskräck. Det är inget konstigt, utan den stress som du känner när du står framför en grupp och ska tala är en biologisk reaktion. Det finns knep för hur du kan hantera scenskräcken och fånga lyssnarnas förtroende.

Utbildningstips

 Presentationsteknik – Lär dig tala inför grupp

Detta är kursen för dig som vill lära dig att få människor att lyssna och verkligen ta till sig dina budskap. Hitta en trygghet i dina nya kunskaper och lämna nervositeten hemma.

 

Förhandla, övertyga och kommunicera

Retorik handlar om hur du kommunicerar ditt budskap. Genom att förfina hur du för fram dina önskemål och tankar skapar du också bättre förutsättningar för att dina kollegor, partner eller kunder tar till sig dessa. Samtidigt som du själv blir bättre på att förstå hur andra människor tänker och vad de vill förmedla i sin argumentation.

Utbildningstips

 Förhandlingsteknik med retorik

Ingen förhandling är den andra lik och med denna utbildning får du lära dig förhandlingens process från start till slut.

 

Härskartekniker

Härskartekniker är en term för en dominerande och nedtryckande form av retorik. Det är inget trevligt sätt att kommunicera på och inget som vi uppmanar någon att lära sig. Men däremot finns det många som använder sig av härskartekniker. Det bästa sättet att bemöta dem på är att lära sig känna igen dem och hitta motstrategier för hur du bemöter en människa som försöker köra över dig.

Utbildningstips

 Härskartekniker och retorik

Med utmanande övningar och teoretisk kunskap får du lära dig bemöta översittare och hur du gör dig själv hörd mot någon som inte är mottaglig.

Senast uppdaterad: 20 jun 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-03-28

Härskartekniker – så tacklar du dem

Känner du dig ibland förminskad i samtal med andra människor? Har du kollegor som gäspar eller tittar ner i mobilen när du pratar? Då kan det handla om härskartekniker. Retorikexperten Elaine Eksvärd hjälper dig känna igen och hantera dem. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-12-10

Kunskapstest i presentationsteknik och Powerpoint

Testa dina kunskaper som presentatör. Efter du har genomfört testet får du tillgång till artikeln "4 tips för bättre presentationer".

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-21

11 saker du aldrig ska säga vid första mötet

Vi har alla gjort det någon gång. Du menar inget illa, men innan du hunnit tänka dig för, har små grodor hoppat ur munnen. Inte minst i situationer där du är lite spänd eller möter nya personer. I bästa fall ger du ett dåligt första intryck av dig själv. I värsta fall kan du allvarligt skada din trovärdighet, dina relationer och framtida karriärmöjligheter. För att hjälpa dig undvika de värsta tabbarna listar utbildning.se 11 saker du aldrig ska säga första gången du möter en person.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!