Visa utbildning.se som: Mobil

Har covid-19 påverkat dina planer på att läsa en utbildning? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig!

Retoriktips

4 retoriktips – så får du folk att lyssna

Vill du känna dig tryggare i dina presentationer, bli en bra talare eller bli skickligare på att argumentera för din sak? Vi lär dig knepen som gör dig till en skicklig retoriker. Följer du våra tips kommer dina åhörare att falla som furor. 

Känn din publik

Utforma alltid din retorik utifrån den kontext du befinner dig i. För att du ska kunna vara väl förbredd är det därför bra att ställa sig själv några frågor:

 • Vilka är människorna du kommer att prata för eller umgås med?
  Att känna sin målgrupp är viktigt när du designar din retorik då du kan behöva ändra den beroende på vilka personer du ska träffa. Det kan vara väldigt annorlunda att presentera inför dina kollegor och sedan presentera för kunder, även om det är samma ämne det gäller. Ett tips för din retorik är att fundera över vad just din målgrupp är intresserade av och vilka referensramar de har.
 • Vad har du för syfte med det du vill säga?
  Inom retoriken brukar man tala om att en presentation ska informera, övertyga, redogöra eller underhålla. En bra talare har klart för sig vad målet med sin retorik är. Då kommer du lättare att kunna fokusera och skapa en presentation som talar till din fördel och håller intresset uppe hos dina åhörare. Ett tips är att försök ha en retorik där dina åhörare känner att de får ut något av att höra dig tala, då kommer de känna sig mer motiverade till att lyssna och ställa frågor. 
 • I vilket är sammanhang är du?
  Det är förmodligen stor skillnad på vad personer på ett affärsmöte vill höra dig tala om och vad som är lyckade samtalsämnen under festliga tillfällen. Detta gäller både vad du pratar om, men också hur du pratar om det. Ett retoriskt tips är att komma ihåg att när du kommunicerar så är det inte bara innehållet i ditt budskap som tolkas av dina åhörare utan även hur du väljer att formulera dig. Det är därför viktigt att tänka på att det råder olika typer av språk och samtalstoner i olika sammanhang och sammanslutningar.

 

Kurser för dig som vill bli en bättre retoriker

 Tips för bättre retorik

Lägg upp dina argument

En bra talare behöver ha argument som stöder sin sak. Inom retoriken brukar man säga att du ska belysa, förklara och förstärka dina tankar. För att klara det gäller det att du har kunskaper i det ämne som du talar om och det är därför viktigt att du gör din research och kommer väl förberedd.

Ditt framförande underlättas också om du kan väcka en känsla eller igenkännande hos dina åhörare – de har då lättare att ta in vad du säger och kommer ha lättare komma ihåg vad som sagtshögre.

När du har koll på dina argument gäller det att strukturera upp ditt material – dispositionen. Inom retoriken finns det flera olika sätt att disponera en presentation eller tal och man brukar dela upp det i tre delar – inledning, mittparti och avslutning. I inledningen gäller det att fängsla åhöraren så att den får intresse för att följa med under resten av presentationen. Mittpartiet är den största delen och innehåller större delen av den information som du vill förmedla. Ett retoriktips är att låta mittpartiet följas av några motargument för din tes för att visa på din trovärdighet, medan du under avslutningen presenterar dina allra starkaste argument som får följa med åhöraren hem.

 

Lär dig konsten att argumentera

 

Håll koll på ditt kroppsspråk

Retorik handlar inte bara om de verbala uttrycken vi åhörare uppfattar utan även de icke-verbala som kroppspråk, ansiktsuttryck och klädsel. Om dessa signaler är för utmärkande eller signalerar fel kan det resultera i att dina åhörare inte kan fokusera fullt ut på det du försöker kommunicera.

 • Alla människor har olika sätt att föra sig och det gäller att hitta det man själv är bekväm i men tänk på att försöka ha ett så öppet och avslappnat kroppspråk som möjligt. Skapa och sprid ögonkontakt bland dina åhörare – det ger ett lugnt och trovärdigt intryck. Tänk på din hållning och undvik att ha armar eller ben korsade.
 • Fundera på vad du ska ha för klädsel. Finns det någon dress code? Stämmer dina kläder överens med det du vill förmedla?
 • Försök leva upp till de sociala koder som finns då de agerar som vägvisare för människor när vi kommunicerar och agerar. Genom att du anpassar dig till den situation du befinner dig i kommer du ha det lättare att nå ut med ditt budskap.
 • Få dina åhörare att känna sig välkomna oavsett om du håller i en stor presentation eller talar under mer avslappnade former. En bra talare försöka fånga upp åskådarnas blick och visar att de ser dem. Om du visar att du respekterar dem kommer de att respektera dig.

 

Hitta inspirationskällor

Det finns mycket att läsa och många olika guider och retoriktips för hur du bäst kan lyckas med din retorik, men ett bra knep är att låta dig inspireras av kända retoriker och deras talarstil.

Många av våra bästa talare och retoriker har förebilder som de får inspiration, tips och idéer från. Det kan vara bra att ha i åtanke om du är intresserad av att lära dig mer om retorik eller ska hålla ett tal eller en presentation. Finns det någon talarstil som du imponeras av? Är det någon som alltid får människor i deras omgivning att lyssna intresserat? Du kan få bra tips för din retorik och lära dig mycket genom att tänka efter på hur personen talar, vad den gör och deras kroppspråk. 

Att vara en bra talare är ingenting som är medfött utan det är något du kan lära dig och öva upp. En utbildning i presentationsteknik eller retorik kan ge dig de kunskaper och verktyg som hjälper dig att känna dig trygg och kommunicera framgånsrikt. Det kanske viktigaste inom retoriken är dock att komma förberedd och visa att du är intresserad av ditt ämne, och kom ihåg – entusiasm smittar!

 Bli bättre på att presentera!

Senast uppdaterad: 28 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-03-21

10 frågor till retorikern Per Furumo

Per Furumo anlitas av en rad olika företag och organisationer. Per erbjuder individuell konsultation, workshops och utbildningar. Han ser muntlig framställning som ett hantverk.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-04

Bli en övertygande talare

Hur övertygande är du när du talar? Du pratar med människor varje dag, men att få dem att verkligen lyssna på vad du säger kan vara en utmaning. För att framgångsrikt övertyga krävs en tydlig och säljande formulering.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!