Visa utbildning.se som: Mobil
Kvinna vid dator

Regeringen vill betala er kompetensutveckling

– Samhället står still, men det behöver inte din personal göra

Den 17 december bestämde regeringen att företag vars anställda korttidsarbetar kan få ekonomiskt stöd för att täcka stora delar av kompetensutvecklingskostnader. Det innebär att ditt företag inte bara klarar av krisen vi befinner oss i, utan har möjlighet att gå ur den ännu starkare.

Det har länge varit känt att kompetensutveckling höjer motivationen och engagemanget hos anställda och gör företag till en attraktiv arbetsgivare som satsar på sina medarbetare. Att välja att kompetensutveckla sin personal är också ett effektivt sätt att fylla eventuella kunskapsluckor utan att behöva rekrytera.

Under året som gått har många företag utvecklats i rekordfart. De digitala satsningarna har varit exceptionella, liksom de arbetsmiljöinsatser som gjorts. Många har dessutom tvingats ta tuffa beslut om varsel och uppsägningar. Stora kunskapsluckor har uppstått på många håll, samtidigt som ekonomin inte tillåter rekrytering eller kompetensutveckling. Känner du igen situationen? Det är det tyvärr väldigt många som gör. Därför tar vi med glädje emot nyheten att från och med 1 januari 2021 kommer det finnas möjlighet för företag att söka stöd för att ta sig ur den. 

Ekonomiskt stöd för kompetensutveckling

Du som har behövt permittera dina anställda genom korttidsarbete kan nu få ekonomiskt stöd för att kunna erbjuda dem kompetensutveckling under arbetsbefriad tid. Om de arbetar 60 procent kan de lägga resterande 40 procent på en utbildning som kommer att gynna er verksamhet framöver, och du kan söka ekonomiskt stöd hos Tillväxtverket för att täcka en stor del av kostnaderna.

Villkoren för att söka ersättning är än så länge att utbildningen fyller den arbetsbefriade tiden, att kostnaden inte överstiger Tillväxtverkets maxbelopp per anställd samt är en ersättningsgrundande kostnad.

Vad händer nu?

De nya förutsättningarna gäller från den 1 januari 2021. Under februari kommer Tillväxtverket att tydliggöra villkoren för vad du kan söka ersättning för och definiera vad en ersättningsgrundande kostnad är. De kommer även att förtydliga hur du gör för att söka ersättning och vilket underlag de behöver för att kunna ta ett beslut.

Ansökan kommer förhoppningsvis att öppna i april 2021. Ett mer konkret datum kan inte kommuniceras i dagsläget (december 2020) då tidpunkten är beroende av vilka lagändringar för kompetensinsatser som kommer att göras. Men du som möter  villkoren för ersättning kan söka retroaktivt från 1 januari 2021.

När kan jag söka stöd?
Ansökan är planerad att öppna i april, du kommer då att kunna söka retroaktivt från 1 januari 2021 förutsatt att du uppfyller villkoren för ersättning.

Hur mycket stöd kan jag få?
Enligt Tillväxtverket har regeringen lämnat förslag att avsätta 80 miljoner SEK. Hur mycket stöd du kan få beror på vilken typ av kompetensutveckling du kommer att investera i samt hur mycket den kostar. Det kommer dock att finnas ett maxbelopp per arbetstagare.

Vilken typ av kompetensutveckling berör det här?
Eftersom detta är ett initiativ för att ge företag möjlighet att inte bara överleva krisen, utan växa i framtiden är det du som avgör vilken typ av kompetensutveckling som krävs. Viktigt att se till att den går under maxbeloppet, inte tar mer än den frigjorda tiden samt klassas som ersättningsgrundande kostnad av Tillväxterket.

Finns det några villkor?
Ja, det finns det och de kommer att förtydligas ytterligare i februari. Det vi vet idag:

  • Hen som går en utbildning behöver vara permitterad genom korttidsarbete och utbildningen ska inte ta mer tid i anspråk än den arbetstid som har frigjorts. 
  • Ersättning går att söka retroaktivt från tidigast 1 januari 2021.
  • Utbildningen måste vara en ersättningsgrundande kostnad.

Sök bland 7000 utbildningar

Källa: tillvaxtverket.se, regeringen.se 

Senast uppdaterad: 08 jan 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-06-16

Kompetensutveckling

Kompetensutveckling är en viktig del i HR-arbetet och något som ligger oss på utbildning.se varmt om hjärtat. Kompetensutveckling är just det vi fokuserar på och vi vill hjälpa alla att hitta rätt utbildning som driver dig och ditt företag framåt. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-29

Instalco värderar vidareutveckling för sin personal

Kompetensutveckling är viktigt! Instalco är med på banan och utbildar flitigt sin personal via ett internt program som ingår i vad de kallar för Instalcoskolan. Programmen är anpassade för de olika rollerna som finns i företaget och öppna för alla anställda.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-12-11

Möten med internationella kontakter – så förbereder du dig

Hur förbereder du dig inför möten med internationella kontakter? I ett möte eller en förhandling på engelska behöver du en hög språknivå och förståelse för möteskulturen i olika länder. En utbildning i mötesteknik eller förhandlingsteknik på engelska ökar dina chanser att kommunicera effektivt och undvika missförstånd.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!