Visa utbildning.se som: Mobil

Hann du inte se alla inspirerande föreläsningar på Upskill & Reskill? Inga problem! Allt finns tillgängligt t o m 26 januari kl 23.59. Tipsa gärna fler som inte hunnit kolla. Gå direkt till eventet! ⭐

EuroAcademy

PT i ledarskap – om att ha en egen coach

Allt fler upptäcker värdet av att ha en coach för sin utveckling. Men vad innebär det egentligen? Svaret behöver upplevas för att fullt ut belysa värdet av coaching. När det upplevs är det många som vittnar om att det varit helt avgörande. 

Personlig coaching innebär att man utgår från varje individs situation. Coaching är därför ofta den faktor som gör skillnad, som får innehållet i olika utbildningsprogram att lyfta, eller snarare förankras i varje persons liv. Coaching innebär också att professionella, personliga men även mer privata aspekter kan diskuteras.

Sammantaget skapas förutsättningar för en bestående utveckling över tid där varje individs situation, styrkor och förutsättningar beaktas. Något som vanligtvis inte görs genom traditonella utbildningar. 

Det bästa av två världar 

EuroAcademy har sedan 1985 stöttat både individer, ledare och grupper i sin utveckling. Som en röd tråd genom alla år löper det man idag beskriver som ”det bästa av två världar” – inspirerande program i kombination med personlig coaching. 

Som en PT i ledarskap 

Anne Wolf, Senior Partner på EuroAcademy, med lång erfarenhet av ledarutveckling i många sammanhang beskriver kombinationen med program och coaching som att ha en personlig tränare i ledarskap. 

– Du äger din tid och väljer själv när du vill träffas. Programmen online är själva utrustningen och vikterna. Som PT fungerar jag som inspiration och partner under din utveckling. Det viktiga är dock att det är du som praktiskt måste lyfta vikterna mellan gångerna vi träffas. Där sker den verkliga utvecklingen, säger Anne. 

En samtalspartner som hjälper dig navigera

Elena Aylott, Head of Global Employee Experience, på Oriflame har under flera år haft en coach och erfarit värdet av coaching. När vi frågar henne om varför man behöver en coach svarar hon eftertänksamt.

Elena Aylott

– Det är en mycket bra fråga. Ledarskap idag är komplext och det är lätt att känna sig vilsen i alla förväntningar, teorier eller synsätt på ledarskap. I de situationerna är det oerhört värdefull att ha en coach som ser saker utifrån och  som kan hjälpa dig navigera. 

– Även om du kan läsa böcker och få tips från andra så är din coach en samtalspartner som lyssnar och kan ställa frågor du normalt inte kan ventilera i ditt företag, fortsätter Elena.

– Coachingen från EuroAcademy var som ett andetag av frisk luft för mig i vissa tuffa ledarskapssituationer och hjälpte mig att komma till rätt beslut.

Här kan du se delar av intervjun med Elena

Hur kan ett coachsamtal se ut? 

Ett coachsamtal börjar med att rama in vad du tycker är viktigast att diskutera. Lite beroende på vilket program du går kan det gälla både personlig och professionell utveckling. Din coach kan redan i inledningen ställa dig värdefulla frågor som får dig att se och ta med andra perspektiv. Syftet är att sätta ett mål med samtalet, en s.k samtalsutkomst och att hitta ditt fokus för det som kommer ge dig störst värde.

Under samtalets gång fördjupar ni dialogen. I slutet av mötet sammanställer ni en handlingsplan som du får praktisera och träna på tills nästa gång. Anne Wolf lyfter fram att programmen från EuroAcademy på ett naturligt sätt stöder coachingens olika moment.

– Metoden i programmen baseras på tre steg. I det första handlar det om ditt fokus vilket kräver tanke. Här har dina reflektioner och förberedelser i programmen hjälpt till. I det andra gäller det att hitta din intention, dvs känslan bakom det du vill. Det avslutade steget handlar om att göra, dvs transformation. När tanke, känsla och kropp får samverka skapas bra förutsättningar för en bestående utveckling, säger Anne. 

Reflektion och att få det gjort

Coaching har mycket att göra med att ställa frågor för reflektion. En professionell coach har en vana att ställa bra frågor för att du skall få nya insikter och tankar för din utveckling. I nya tankar ligger ofta en värdefull aspekt, då gamla tankar redan är tänkta av dig. Självklart är din coach också ett viktigt stöd för att det du vill verkligen ska bli av. Oavsett om det gäller nya eller gamla tankar. Det blir helt enkelt gjort. 

Att kunna höra, se och följa sin utveckling 

Magnus Österman, också han professionell coach och vd på EuroAcademy, betonar coaching som en central del i allt lärande. När vi frågor honom om hans egen erfarenhet av att själv blivit coachad lyfter han fram värdet av ett samarbete med dig själv i centrum.

Magnus Österman

– Det händer något i oss under mötet med en annan människa. Att exempelvis få höra dina egna ord återges av någon annan är verkligen effektfullt. Orden tränger djupare in i dig och det händer saker som annars inte skett, säger Magnus 

En annan sak Magnus lyfter fram är betydelsen av föra en egen journal över dina reflektioner medan du utvecklas. 

– Jag vet av egen erfarenhet från mitt eget liv vilket värde det ligger i att skriva ner mina tankar. Jag går ofta tillbaka till dem och kan glädjas över min utveckling sedd i backspegeln. Inte sällan blir jag också påmind om saker jag tappat bort längs vägen, säger Magnus med ett leende på läpparna. 

Att föra journal 

Just värdet i att reflektera och kunna se sin utveckling är något som EuroAcademy tagit fasta på. I samtliga program som man tillhandahåller digitalt finns en inbyggd funktion där alla dina anteckningar, reflektioner och samtal med din coach samlas i en personlig journal. Just denna funktion är något som Magnus vill lyfta fram som en viktig del i coaching: 

– Det händer ofta att personer jag coachat i efterhand säger att journalen blivit deras bästa vän efter våra möten, säger Magnus. 

För vem passar coaching? 

Då coaching utgår från varje individ passar det alla, oavsett roll eller situation i livet. 

– Coaching har kanske länge setts som något som bara varit unnat exempelvis idrottsstjärnor. Idag är det helt annorlunda. Se bara på utveckling inom PT. Nu är det så många som har det och som upplever skillnaden i sin träning och utveckling. Det vi ser nu inom ramen för utbildning, ledarskap och personlig utveckling är samma sak, avslutar Anne Wolf. 

Jag vill gå ett ledarskapsprogram med egen coach

Senast uppdaterad: 29 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-13

6 spännande utbildningar du kan läsa på distans

Om du redan har ett heltidsjobb kan det vara svårt att hitta tiden att lära sig något nytt. Att komma iväg på en klassrumsutbildning kanske är rentav omöjligt att få in i schemat. Som tur är finns en enkel lösning för att fortsätta utvecklas – distansutbildningar! Vi på utbildning.se vill tipsa om sex utbildningar du kan läsa helt på distans, i den takt som passar dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-07-09

4 anmärkningsvärda tips innan du ansöker till ditt drömjobb

Många anser att hitta och få sitt drömjobb är otroligt svårt, vissa menar även att det kan vara en omöjlig dröm att uppnå. Läs mer om våra tips inför ditt jobbsökande. Artikeln är ett gästinlägg skrivet av Studentjob.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-04

Topp 20: Hetaste chefskompetenserna 2017

Vilka kompetenser ska en bra chef ha? utbildning.se har granskat över 2 000 aktuella jobbannonser för att kartlägga vilka kompetenser och personliga egenskaper som just nu är de mest efterfrågade vid chefsrekryteringar.  God kommunikativ förmåga, flexibilitet och självständighet toppar listan. Precis som i 2016 års granskning av chefskompetenser väger erfarenhet allra tyngst, medan ...
Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!